Mire jók a B-vitaminok?

Mire jók a B-vitaminok?

Kapcsolódó tünetek:

A B-vitaminok különböző fajtái más-más folyamatért felelősek a szervezetben, de vannak a csoportnak általános hatásai is. A B-vitaminok kifejezetten támogatják a szervezet energiafolyamatait, támogatják az idegrendszert, az emésztőrendszert és szerepet játszanak emellett a szív egészségének, valamint a haj és a bőr szépségének fenntartásában is. Idegrendszerre gyakorolt hatásuk miatt enyhíthetik a stresszt, biztosíthatják a nyugalmas alvásciklust, gátolhatják a pszichés problémák kialakulását. A B-vitaminok tehát számos anyagcsere-folyamathoz nélkülözhetetlenek, többségüket azonban a szervezet nem tudja hosszú távon tárolni, mivel vízben oldódó vitaminokról beszélünk, így a felesleges mennyiség a vizelettel kiürül a szervezetből. Fontos tehát, hogy tudatosan törekedjünk a rendszeres pótlásukra, így táplálékkal vagy vitaminkészítmény formájában, külső forrásból kell fedezni a szükségleteket, illetve fontos, hogy felismerjük az esetleges hiányállapotok jeleit is. 

Mit okozhat a B-vitamin hiány? 

A B-vitaminok kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők, így súlyos hiányállapot ritkán alakul ki. Ugyanakkor, mivel fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében, ezért az enyhébb hiány is kellemetlen tüneteket okozhat. A hiánybetegségek tünetei az adott B-vitamin fajtára jellemzőek, de elsősorban fáradtság, kimerültség, ingerültség, bőr- és szájszárazság, emésztési zavarok lépnek fel. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztaljuk, és nem tudjuk biztosan, hogy miért történnek, akkor feltétlenül beszéljünk kezelőorvosunkkal, mert ezek a tünetek sok más alapbetegséggel is átfedésben lehetnek. 

B-vitamin hiány egészséges szervezetben ritkán jelentkezik, de a helytelen táplálkozás, a túlzott testi és szellemi igénybevétel, gyomor-bélrendszeri betegség miatt kialakuló felszívódási zavar, a túl sok alkohol fogyasztása, és a szervezet idősödése, amikor a felszívódás hatékonysága csökken, bizony előidézheti a hiányukat. Előfordulhat hiány akkor, ha egy ideje bizonyos gyógyszereket, például protonpumpa-gátlókat vagy bizonyos vércukorszint csökkentő gyógyszert szedünk, vagy ha nagyon szigorú vegán vagy vegetáriánus étrendet követünk. Általában nem egy adott B-vitamin hiányzik, hanem egyszerre több. Ez azzal magyarázható, hogy a B-vitaminok a természetben is egymással szinergiában fordulnak elő, kapcsolódnak egymáshoz, és elősegítik egymás hatását. Éppen ezért manapság már azt mondhatjuk, hogy a legjobb komplexen bejuttatni a B-vitaminokat semmint egyesével pótolni azokat. 

Az alábbi vitaminok tartoznak a B-vitamin csoportba:  

  • B1-vitamin – tiamin 
  • B2-vitamin – riboflavin 
  • B3 vitamin – niacin 
  • B5-vitamin – pantoténsav 
  • B6-vitamin – piridoxin 
  • B7-vitamin – biotin 
  • B9-vitamin – folsav/folát 
  • B12-vitamin – kobalamin 

Mennyi a B-vitaminokat komplexként tartalmazó készítmények napi adagja? 

A legtöbb készítmény esetében naponta 1 kapszula vagy tabletta szedése ajánlott megelőzés gyanánt, de fokozott igény esetén ez lehet kettő vagy több is. Forgalomban vannak emelt hatóanyagtartalmú komplex B-vitamin készítmények, amelyekből naponta csak egyet kell bevenni. 

Bioextra B-komplex plusz étrend-kiegészítő kapszula (100db): jó minőségű, a B-vitamin csoportba tartozó nyolc féle vitamint tartalmazó, vitaminpótlásra szolgáló készítmény. Tekintettel arra, hogy a B-vitaminokat emelt dózisban tartalmazza, így 1 kapszula fedezi a teljes napi B-vitamin szükségletet. 

AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ NEM HELYETTESÍTI A VEGYES ÉTRENDET ÉS AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDOT! 

Bioextra Zrt.  

1134 Budapest Váci út 33. 

Támogatott tartalom 

2024. január 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink