Mindent az érelmeszesedésről – tünetei és visszafordítása

Mindent az érelmeszesedésről – tünetei és visszafordítása

Az érelmeszesedés, más néven ateroszklerózis, egy olyan elterjedt és komoly egészségügyi probléma, ami számos ember életét érinti világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések számítanak a vezető haláloknak világszerte – ezek pedig javarészt az ateroszklerózis miatt alakulnak ki. 

Ennek során az artériákban lerakódások alakulnak ki, amelyek idővel szűkületet vagy akár teljes elzáródást okozhatnak. Ez pedig olyan komoly szövődményekhez vezethet, mint a szívroham vagy akut agyi érkatasztrófa, azaz a stroke. Ez a cikk arra összpontosít, hogy jobban megértsük a probléma jelentőségét és tüneteit, de arra is kitérünk, hogy mit tehetünk az érelmeszesedés ellen.

Hogyan alakul ki az érelmeszesedés?

Kezdjük egy kis biológiával: az endotél az ereket bélelő hám, melyen keresztül – egyebek mellett – a sejtek tápanyagfelvétele és oxigénhez jutása, valamint a szén-dioxid leadása történik. Az ateroszklerózis az endotél elváltozása. Minden anyag, ami túl nagy mennyiségben felhalmozódik a vérben, az endotélnek árt, legyen az dohányfüstből származó méreganyag vagy koleszterin. Maga az érelmeszesedés hosszú évek alatt alakul ki, ebben is rejlik alattomossága.

Akut és krónikus panaszok

Az ateroszklerózis során az endotél sejtek anyagcseréje szenved károsodást, az endotélben zsír és más anyagok halmozódnak fel. A sejtszerkezet megváltozását az immunrendszer sejtjei idegenként azonosítják, melynek következtében helyi gyulladás jön létre. A védekezés során elpusztult sejtek után meszes szövet marad vissza, emiatt az erek belső falának felszíne egyenetlenné, sebezhetővé válik, ez fokozza a helyi gyulladás létrejöttének lehetőségét.

Ahogy a folyamat előrehalad és életmódbeli változás nem történik, az erek átmérője szűkül, ez pedig rontja a vérkeringést, a szervekhez egyre kevesebb oxigén és tápanyag jut el. Folyamatát tekintve krónikus károsodás jön létre. Megtörténhet az is, hogy a sérült érfalnál vérrög alakul ki: a szabálytalan meszes plakkok mentén a véráramlás lassul. Emiatt a véralvadás megindulása után rövid idő alatt teljes érelzáródás alakulhat ki, de megtörténhet az is, hogy az érfal mentén létrejövő vérrög „elindulva” az érpálya másik pontján egy kisebb eret teljesen elzár – ezt nevezzük embóliának.

Legyen szó akut vagy a krónikus folyamatról, mindkettő csökkent vérellátáshoz vezet. A krónikus vérellátási zavar szív- vagy veseelégtelenséghez vezethet, amíg az akut elzáródás jellegzetes következménye lehet a szívinfarktus vagy a stroke.

De mégis mi indítja el a folyamatot?

Nos, a kialakulás okai sokrétűek lehetnek és nem is minden esetben sikeresen megfejthetők. Akadnak azonban olyan rizikófaktorok, amelyek hajlamosabbá tesznek minket a kondícióra. Ilyen például az egészségtelen étrend: ha túl sok zsíros, kalóriadús ételt fogyasztunk, az túlsúlyhoz és a koleszterinszint megemelkedéséhez vezet – ezek mind-mind hozzájárulhatnak a ateroszklerózis létrejöttéhez. Ugyanígy az inaktív életmód, a mozgáshiány is ezt a folyamatot támogatja. Ezen felül egyéb életmódbeli tényezők, így a rendszeres dohányzás is emeli a kockázatot.

Jó hír azonban, hogy az érelmeszesedés visszafordítása és megelőzése egyaránt lehetséges. Ehhez azonban először is meg kell tanulnunk felismerni az első jelzéseket, hogy mihamarabb léphessünk.

Az érelmeszesedés tünetei

Az érelmeszesedés általában hosszú ideig tünetmentesen zajlik, és gyakran csak akkor derül fény rá, amikor már komoly problémákat okoz. Azonban van néhány általános tünet, amit figyelmeztető jelnek vehetünk: ha ezeket tapasztaljuk, érdemes alávetni magunkat egy alapos kivizsgálásnak.

Először is, a betegség kezdeti szakaszában gyakran lép fel az általános fáradtság és kimerültség érzése, ami nem múlik el akkor sem, ha igyekszünk minél többet pihenni. Emellett fájdalom is jelentkezhet: az ateroszklerózis által okozott szűkületek miatt felléphet a mellkas, a lábak vagy akár az agy területén is.

Mivel a megbetegedés károsítja az artériákat, a tüdő vérellátása is romlik, így egyes esetekben légzési nehézségeket okozhat. A magas vérnyomás alapvetően népbetegségnek számít, de nem árt tudni, hogy az érelmeszesedés előfutára is lehet, továbbá az ateroszklerózis súlyosbíthatja is a már meglévő kondíciót. Végül, de nem utolsósorban a szexuális életünket is befolyásolhatja a probléma: az érszűkület ugyanis gátolhatja a megfelelő vérellátást az intim területeken, ami teljesítményproblémákhoz vezethet.

Az érelmeszesedés tünetei tehát árulkodóak lehetnek: ne hagyjuk azokat figyelmen kívül, különösen, ha érintettek vagyunk a kockázati tényezőkben is. Nézzük, mit tehetünk az érelmeszesedés ellen!

Mit tehetünk az érelmeszesedés ellen?

Ahogy azt a bejegyzés elején említettük, a szív- és érrendszeri megbetegedések „járványszerűen” terjednek világszerte, és bizony hazánk az „élbolyba” tartozik a regisztrált esetek számát tekintve. Semmi újat nem árulunk el azzal, hogy felelős életvitellel, helyes életmóddal, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással az érelmeszesedés visszafordítása házilag is lehetséges.

 

A legfontosabb teendők ránk várnak:

  • A dohányzás teljes elhagyása.
  • Az alkohol teljes elhagyása.
  • Normális testsúly elérése és megtartása.
  • Normális vérnyomás, vércukorszint, vérzsírszint elérése és megtartása.
  • Napi rendszerességgel végzett testmozgás.

 

Mindezek mellett nem feledkezhetünk meg az egészségügyi szűrésekről sem: rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomást, a koleszterinszintet és más szív- és érrendszeri kockázati tényezőket!

Amellett, hogy az érelmeszesedés visszafordításáért házilag is teszünk, egyes esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a keringés javítására különböző készítményekkel. Sőt: akár intervenciós eljárásokra vagy sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet. Mindez attól függ, hogy mennyire súlyosak a tünetek és mennyire előrehaladott a betegség.

 

Az érelmeszesedés tehát egy komoly egészségügyi probléma, amelynek megelőzése és kezelése kiemelkedő fontosságú. Mindebben kulcsfontosságú az egészséges életmód és a szűréseken való rendszeres részvétel. Amennyiben a probléma már felütötte a fejét, mindenképpen figyeljünk oda a szokásainkra, és ha szükséges, vessük alá magunkat a javasolt kezeléseknek! Ha gyógyszer alkalmazása is javallott, nézzünk körül a BENU kínálatában, ahol a keringés javítására és az érrendszer egészségének támogatására is találunk készítményeket.

2024. május 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink