Minden, amit az Omega-3-ról tudni kell

Minden az Omega 3-ról: hatása, mire jó és miben van

Az egészséges életmód elterjedésével az Omega-3 zsírsavak is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az étkezések során. Ezek a telítetlen zsírsavak elsősorban a hidegvízi halfajtákban találhatók meg jelentős mennyiségben, azonban növényi források és húsok, illetve tojás fogyasztásával is pótolhatjuk őket. Melyek az Omega-3 hatásai, és hogyan gondoskodjunk a beviteléről? Cikkünkben mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Mire jó az Omega-3?

Az Omega-3 zsírsavak számos területen segítik testi-lelki jóllétünket. Két fajtájuk, a DHA és az EPA, különösen jó hatással van a szív- és érrendszeri panaszokkal rendelkezőkre. Csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezzel pedig a szívbetegségek és szívinfarktus kialakulásának kockázatát is. Az ízületi gyulladással rendelkezőknek is segítséget nyújtanak, mivel csillapítják az ízületi fájdalmakat, az izommerevséget, és serkentik a gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatásait. Az ilyen panaszokkal vagy genetikai hajlammal rendelkezőknek ajánlott az Omega-3-at táplálékkiegészítőként (pl. halolaj) hosszú távon szedni.

Az Omega-3 hatása

Támogatja a magzat fejlődését

Az egészséges zsírsavak segítik a magzat fejlődését, és csökkentik a vetélés kockázatát, így a kismamák étrendjének elengedhetetlen részei. Csecsemőkorban pedig az éles látás és a szellemi fejlődés kialakulásában játszanak fontos szerepet.

Fokozza a szellemi képességeket

Az Omega-3 zsírok előnyösen hatnak a látóhártyára, az agy- és az idegsejtek működésére, serkentik a szellemi potenciált és a kognitív teljesítőképességet, javítják a memóriát, a reakcióidőt és a koncentrációt is. Ezen tulajdonságuk miatt pedig jó hatással vannak a figyelemhiányos és hiperaktivitási zavarral rendelkező gyermekek képességeinek fejlesztésére is.

Az Omega-3 zsírsavak tehát nemcsak a fizikumra hatnak erősítőleg, hanem a mentális egészségünkre is vigyáznak. Egy közel 20 éven keresztül tartó kutatás során jöttek rá, hogy azokon a területeken, ahol hagyományosan több halat fogyasztanak, kisebb a szívinfarktusosok és a depresszióban szenvedők száma. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy mivel az Omega-3 fontos szerepet játszik az agy egészségében és a kognitív képességek fejlesztésében, hiánya működési zavarokat okozhat, csökkentve ezzel a stresszhelyzetek kezelésének képességét.

Javítja a koleszterinszintet

Aminek köszönhetően csökkenhet az érelmeszesedés mértéke, így a szív-és érrendszeri betegségek kialakulására is kevesebb esély nyílik. Ha minél alacsonyabbra szeretnénk szorítani a stroke vagy éppen a szívroham kockázatát, biztosítsuk minden nap a szükséges Omega-3 mennyiséget a szervezetünk számára.

Gyulladáscsökkentő hatással bírhat

A gyulladás egy természetes, jótékony válasz az immunrendszer részéről a fertőzésekkel szemben. Azonban néha túl sokáig tarthat, és még a fertőzés vagy sérülés elmúlása után is fájdalmat okozhat. Ráadásul a túl hosszú ideig fennálló gyulladás krónikus betegségek kialakulásához is vezethet, ezért érdemes minél hamarabb gondoskodni a csökkentéséről.

Szerencsére az Omega-3 zsírsavak mérsékelhetik a gyulladáshoz köthető molekulák és anyagok termelését, így az eikozanoidok és a citokinek előállítása is visszaszorítható. Legyen szó kisebb-nagyobb gyulladásról, az Omega-3 pótlásával sokat tehetünk a fájdalom megszüntetéséért és az egészségünk visszanyeréséért.

Segíthet az autoimmun betegségek elleni harcban

Az autoimmun betegségek ismérve, hogy az immunrendszer “összetéveszti” az egészséges sejteket az idegen sejtekkel, majd megtámadja őket. Ilyenkor a szervezet védekező mechanizmusa önmaga ellen fordul, ami egyrészt meggyengíti az immunrendszert, másrészt súlyos betegségek kialakulását is előidézheti.

Kutatások szerint azok a csecsemők, akik megfelelő mennyiségű Omega-3-at kaptak, kevesebb eséllyel lettek cukorbetegek, illetve az autoimmun betegségekkel szemben is hatékonyabban védekeztek. Természetesen felnőttként is tanácsos odafigyelni az Omega-3-bevitelre, hogy az immunrendszer minél erősebbé váljon.

Gyermekek körében csökkentheti az asztma esélyét

Az asztma egy krónikus tüdőbetegség, amelynek tünetei között a köhögés és a légszomj, illetve a zihálás is megtalálható. A légutak gyulladásából és duzzanatából fakadó súlyos asztmás rohamok pedig rendkívül veszélyesek lehetnek, ezért az asztma ellen aktívan kell tenni. Érdekesség, hogy a WHO adatai alapján világszerte 235 millió ember, hazánkban pedig a lakosság 8-10%-a szenved asztmától.

Azon gyermekeknél, akik kellő Omega-3 zsírsavat fogyasztanak, csökken az asztma kialakulásának kockázata is. Azonban a gyulladáscsökkentő hatása miatt a felnőttek számára is segíthet a légzési problémák megelőzésében.

Javíthatja a csontok és ízületek egészségét

A csontritkulás (oszteoporózis) és az ízületi gyulladás két gyakori rendellenesség, amelyek a teljes csontrendszert károsíthatják. Az Omega-3 zsírsavak viszont erősíthetik a csontokat, hiszen növelik a csontozat kalcium tartalmát. Ízületi gyulladás fennállásakor pedig enyhíthetik a fájdalmat, és hamarabb megszűnhetnek a kellemetlen tünetek.

Segíthet az alvásban

Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiányában nemcsak fáradtak lehetünk, hanem az elhízásra és a cukorbetegségre, továbbá a depresszióra is hajlamosabbá válunk. Ráadásul a daganatos megbetegedések és a szívbetegségek esélyét is növeljük.

Állatokon végzett kutatások szerint az Omega-3 pótlása serkentheti a melatonin, azaz az “alváshormon” termelését, az emberek körében viszont még további vizsgálatok szükségesek. Veszíteni viszont semmit nem veszíthetünk vele, ezért ha rosszul alszunk, mindenképpen adjunk egy esélyt az Omega-3-nak is – akár melatonin készítménnyel kombinálva.

Támogathatja a bőr egészségét

Az Omega-3-ban található DHA felelős a sejtmembránok egészségéért, amelyek a bőr jelentős részét alkotják. Az EPA szintén jótékony hatással bír a bőrre, hiszen elősegíti a hidratáltságát, védi a korai öregedés ellen, illetve a pattanások és mitesszerek kialakulásának kockázatát is csökkenti. Fontos tehát, hogy az Omega-3 rendszeres pótlásával a vér DHA és EPA szintje egyaránt optimális legyen.

Miben van Omega-3?

Az Omega-3 zsírsavak két fajtája – az EPA és DHA – főleg halak húsában található meg, az ALA pedig növényi eredetű táplálékokban – például magvakban – lelhető fel.

Mutatjuk az Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek listáját:

  • Lenmag
  • Dió
  • Tojás
  • Csirkehús
  • Tonhal
  • Hering
  • Makréla
  • Lazac
  • Pisztráng
  • Szardínia
  • Szójabab
  • Oliva

Hogyan biztosítsuk a megfelelő Omega-3-bevitelt?

Törekedjünk rá, hogy a zsírsavat természetes módon tartalmazó ételeket fogyasszuk, mivel az üzletekben árult kész élelmiszerek vagy táplálékkiegészítők gyakran csak ALA zsírsavat tartalmaznak, az EPA és DHA pedig hiányzik belőlük.

Próbáljunk meg legalább heti két-három alkalommal halat fogyasztani. Közülük a legjobb Omega-3 zsírsav források a hering, a makréla, a lazac (különösen a vadlazac), a szardínia, a tonhal és a pisztráng.

A növényi eredetű ALA-t tartalmazó zsírforrások főleg a különböző magok, ezek azonban kalóriában is igen gazdagok, így mértékkel fogyasszunk belőlük. A legtöbb Omega-3-at tartalmazó növények a chia mag, a kelbimbó, az avokádó, a dió, a lenmag, a kendermag és a szójabab olaj.

Az Omega-3 zsírsavak bizonyítottan támogatják a szív- és érrendszert, emellett pedig a gyulladások csökkentésében, a csontok erősítésében és az agyi funkciók javításában is segíthetnek. Az egészségünk érdekében fogyasszunk rendszeresen halat és egyéb, Omega-3-ban bővelkedő ételeket is. Ha pedig nem szeretnénk a véletlenre bízni, akkor válasszunk egy Omega-3 készítményt, hogy minden nap biztosítsuk a szervezetünk számára ezeket a jótékony hatású telítetlen zsírsavakat.

2018. június 28.

Kiemelt ajánlatunk