Milyen az ideális napszemüveg?

Milyen az ideális napszemüveg?

Miért kell védenünk a szemet?

Az UV-sugárzás negatív hatásai életünk során felhalmozódnak, a károsodás lassan, szinte alig észrevehetően alakul ki, színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is megjelenhet. Azon a helyeken, ahol az UV-sugárzás visszaverődhet (vízpart), úgynevezett hóvakság jön létre, ami meglehetősen kellemetlen, ám az esetek többségében néhány nap alatt magától gyógyul.

Amennyiben rendszeresen éri szemünket sugárzás, akár más szemfelszíni elváltozás is kialakulhat, elég említeni példaként a kúszóhártyát.

A sötétebb jobb?

Az erős napfény egy egészséges egyén szemének is megterhelő is terhelést jelent, ebből következően a jó napszemüveg szinte nélkülözhetetlen. Nem javasolt a piacon, utcán megvásárolni a napszemüveget, ami feltűnően olcsó, valószínűleg nem szűri meg kellőképpen az UV-sugarakat. Ha meg akarunk bizonyosodni a napszemüvegünk védő szerepéről és képességéről, forduljunk látszerészhez, aki be tudja mérni, reális-e a szemüveg UV-védelme.

Az UV-szűrő képesség szempontjából nem számít a lencse színe és sötétsége, sőt, a túlságosan sötét, kellő védelem nélküli lencse mögött a pupilla jobban kitágul a pupilla, ezáltal több káros sugár jut a szembe.

A zöld lencse tudja biztosítani a legjobb színérzékelést, a sárga élességet biztosít, a barnának köszönhetően kontrasztosabban lehet látni, a kék kiválóan ellensúlyozza az erős fehérséget. Szemésszel érdemes tisztázni, hogy a kontaktlencsében van-e UV szűrő.

Akiknek fontos a szem védelme

  • Babák, gyermekek: már az egészen kicsiket is javasolt szoktatni a napszemüveghez, ugyanis az ő szemlencséjük még nem képes a felnőttekéhez hasonló mennyiségű UV-sugárzás kiszűrésére, ráadásul ezáltal később sem idegenkednek a viselésétől.
  • Szürkehályog esetén: az UV-sugárzás és a szürkehályog közötti összefüggés már bizonyított, megelőzésében nagy szerepe van a napszemüvegeknek.
  • Szemműtétet követően: akármilyen műtétről is van szó, szemműtét után a szem védelme elengedhetetlen, ilyen esetekben erősen ajánlott UV-szűrős napszemüveg viselése.
  • Sárgatest sorvadás esetén: A sárgatest sorvadás az 50 év utáni, jelenleg visszafordíthatatlan vakság legfőbb okozója. Bizonyított, hogy az UV-sugárzásnak szerepe van a sárgatest sorvadásban.
  • Gyógyszerszedés esetén: bizonyos gyógyszerek (egyes fogamzásgátlók, vízhajtók, antibiotikumok) emelik a napfény miatt létrejövő szemkárosodás rizikóját.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy napszemüveget ellenőrzött, megbízható üzletben érdemes vásárolni.

2016. augusztus 19.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink