Milyen sűrűn és mikor kell fogat mosni?

2017. július 31.

Ha helyesen akarunk fogat mosni, akkor többféle szempont is van, amire figyelnünk kell. Nem elegendő ugyanis a megfelelő fogkefe, fogkrém, vagy éppen fogselyem kiválasztása, hiszen az se mindegy, hogy mikor mosunk fogat, mennyi ideig és milyen sűrűn tesszük mindezt. Próbáljuk eloszlatni a tévhiteket és megtalálni a legoptimálisabb megoldást!

Gyerekkorunkban egy dolgot biztosan megtanultunk: rendszeresen és elég sokáig kell fogat mosni, különben lyukasak lesznek, meg kipotyognak a fogaink. De mit jelent az, hogy rendszeres? És egyálalán: mit jelent az, hogy elég ideig, ha a fogmosásról beszélünk? Azt kell mondanunk, hogy olyan általános válasz, ami minden egyes ember szempontjából igaz lenne, nem is létezik. Hiszen a fogmosás hosszát vagy gyakoriságát több tényező is alakíthatja. Viszont azért van pár alap dolog, amit mindenkinek érdemes betartania!

Mikor és hányszor?

A szakemberek azt mondják, hogy az egészséges fogsorral rendelkező embernek elégséges, ha naponta kétszer megmossa a fogát. Ez a szokott reggeli és esti alkalmat jelenti, amiből az esti a különösen fontos. Ilyenkor ugyanis mindenképpen ajánlott eltávolítani a lepedéket, mert alvás közben nem termelődik olyan mennyiségű nyál, mint nappal, ezért nem tudja kellően semlegesíteni a száj lepedék okozta savasságát. A sok sav pedig árthat a fogzománcnak. Arról nem is beszélve, hogy az óvatlanul otthagyott lepedék fogszuvasodáshoz, íngyulladáshoz vezethet.

Akik valamilyen fogbetegségben szenvednek, esetleg koronájuk, pótlásuk, vagy fogszabályzójuk van, ennél gyakrabban kell, hogy fogat mossanak. Ezt tulajdonképpen a fogorvos segíthet személyre szabni, de az biztos, hogy több lesz két alkalomál. Ilyenkor ugyanis a nagyobb étkezések, de a nasik után sem árt az alapos fogmosás.

Arra viszont figyeljünk, hogy savas, rostos ételek és italok után legalább 30 percig ne mossunk fogat. A sav ugyanis oldja a fogzománcot, és ha erre rádolgozunk fogkefével és fogkrémmel, megsérthetjük azt. Jó az is, ha mondjuk ilyen étel után napközben csak rágózunk. A cukormentes rágó segíti a nyáltermelést, a nyál pedig ugye semlegesíti a savakat.

Mennyi ideig?

Úgy tartják, hogy másfél percig legalább fogat kell mosni, hogy legyen értelme. De sok fogorvos szerint jobb, ha 2-3 percig is eltart a művelet. Így lehet ugyanis annyiszor átsikálni a fogakat és az íny tövét, hogy a lepedék tényleg távozzon. Lehet akár órával mérni is, mert amikor fogat mosunk, nem feltétlenül érzékeljük valósan az időt.

Elektromos fogkefénél egy perccel legalább tovább kell mosni, mert ott kisebb fej dolgozik, mint a normál fogkefék esetében. A fogpótlásokat, koronákat pedig szintén tovább érdemes finoman sikálni.

A vörösbor véd a fogszuvasodástól

A vörösbor véd a fogszuvasodástól

Eddig is számos jótékony egészségügyi hatását ismertük, de most egy újabb okot találtak a tudósok arra, hogy teljes nyugalommal fogyaszthassunk el esténként egy pohárral kedvenc vörösborunkból.

Fájdalomcsillapító fajták

Fájdalomcsillapító fajták

A fájdalom sokféle lehet, és nem mindig van szükség a csillapítására. Ám, amikor már nagymértékben zavarja közérzetünket és mindennapjainkat is, akkor be kell avatkozni és fájdalomcsillapító szükséges. De mikor, milyen módszer a leghatékonyabb?

betegségek lelki okai

Betegségek lelki okai

Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tüneteket és betegségeket és azt, mi állhat a hátterükben. Lássuk, melyek ezen betegségek lelki okai.

kellemetlen szájszag okai

Kellemetlen szájszag? Íme öt gyakori kiváltó ok

Ha kellemetlen a szájszagunk az nemcsak számunkra, de környezetünk számára is zavaró lehet és gyakran igen súlyos betegségek állhatnak a hátterében, ezért érdemes körül járni és kivizsgálni a problémát.

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A szájápolás elengedhetetlen része a mindennapoknak, hiszen mindenkinek csak egészséges és szép fogakkal lehet teljes a megjelenése. Ha a fogak romlani kezdenek, azonnal fogorvoshoz érdemes fordulni, de az alapos és rendszeres szájápolás képes megelőzni a fogproblémák nagy részét.

Összes cikk Egészség A-Z témában