Milyen sűrűn és mikor kell fogat mosni?

2017. július 31.

Ha helyesen akarunk fogat mosni, akkor többféle szempont is van, amire figyelnünk kell. Nem elegendő ugyanis a megfelelő fogkefe, fogkrém, vagy éppen fogselyem kiválasztása, hiszen az se mindegy, hogy mikor mosunk fogat, mennyi ideig és milyen sűrűn tesszük mindezt. Próbáljuk eloszlatni a tévhiteket és megtalálni a legoptimálisabb megoldást!

Gyerekkorunkban egy dolgot biztosan megtanultunk: rendszeresen és elég sokáig kell fogat mosni, különben lyukasak lesznek, meg kipotyognak a fogaink. De mit jelent az, hogy rendszeres? És egyálalán: mit jelent az, hogy elég ideig, ha a fogmosásról beszélünk? Azt kell mondanunk, hogy olyan általános válasz, ami minden egyes ember szempontjából igaz lenne, nem is létezik. Hiszen a fogmosás hosszát vagy gyakoriságát több tényező is alakíthatja. Viszont azért van pár alap dolog, amit mindenkinek érdemes betartania!

Mikor és hányszor?

A szakemberek azt mondják, hogy az egészséges fogsorral rendelkező embernek elégséges, ha naponta kétszer megmossa a fogát. Ez a szokott reggeli és esti alkalmat jelenti, amiből az esti a különösen fontos. Ilyenkor ugyanis mindenképpen ajánlott eltávolítani a lepedéket, mert alvás közben nem termelődik olyan mennyiségű nyál, mint nappal, ezért nem tudja kellően semlegesíteni a száj lepedék okozta savasságát. A sok sav pedig árthat a fogzománcnak. Arról nem is beszélve, hogy az óvatlanul otthagyott lepedék fogszuvasodáshoz, íngyulladáshoz vezethet.

Akik valamilyen fogbetegségben szenvednek, esetleg koronájuk, pótlásuk, vagy fogszabályzójuk van, ennél gyakrabban kell, hogy fogat mossanak. Ezt tulajdonképpen a fogorvos segíthet személyre szabni, de az biztos, hogy több lesz két alkalomál. Ilyenkor ugyanis a nagyobb étkezések, de a nasik után sem árt az alapos fogmosás.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Arra viszont figyeljünk, hogy savas, rostos ételek és italok után legalább 30 percig ne mossunk fogat. A sav ugyanis oldja a fogzománcot, és ha erre rádolgozunk fogkefével és fogkrémmel, megsérthetjük azt. Jó az is, ha mondjuk ilyen étel után napközben csak rágózunk. A cukormentes rágó segíti a nyáltermelést, a nyál pedig ugye semlegesíti a savakat.

Mennyi ideig?

Úgy tartják, hogy másfél percig legalább fogat kell mosni, hogy legyen értelme. De sok fogorvos szerint jobb, ha 2-3 percig is eltart a művelet. Így lehet ugyanis annyiszor átsikálni a fogakat és az íny tövét, hogy a lepedék tényleg távozzon. Lehet akár órával mérni is, mert amikor fogat mosunk, nem feltétlenül érzékeljük valósan az időt.

Elektromos fogkefénél egy perccel legalább tovább kell mosni, mert ott kisebb fej dolgozik, mint a normál fogkefék esetében. A fogpótlásokat, koronákat pedig szintén tovább érdemes finoman sikálni.

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

A bölcsességfogakkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering, melyeket a cikkünkkel végleg szeretnénk eloszlatni. Íme, a 9 legelterjedtebb tévhit.

Mi a teendő foghúzás után?

Mi a teendő foghúzás után?

A legtöbben rettegünk a fogorvostól, ez a félelem pedig tovább erősödik, ha foghúzásra kerül sor. Lássuk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy minél előbb meggyógyuljunk, és minél szerencsésebben vészeljük át a kezelés utáni időszakot.

A 9 leggyakoribb kérdés a fogfehérítés kapcsán

A 9 leggyakoribb kérdés a fogfehérítés kapcsán

Rengetegen olyan fehér fogakat szeretnének, mint a hollywoodi sztároké, így képesek bármit kipróbálni, hogy elérjék a céljukat. Cikkünkben megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket ebben a fogfehérítés kapcsán.

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

A fogínygyulladást az íny akut vagy krónikus fertőzése okozza, aminek hátterében általában baktériumok, egyes esetekben vírusok vagy gombák állnak. Legtöbbször a nem megfelelő szájhigiéniára vezethető vissza, de akár egy sérülés is okozhatja. Lássuk, hogy milyen kezelési lehetőségek léteznek!

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Manapság az egyik legnépszerűbb fogászati esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, mely a ragyogó fogak mellett magabiztosságot is varázsol az embernek. Érdemes azonban felkészülni a kezelés előtt, hiszen sok tévhit kering körülötte.

Összes cikk Egészség A-Z témában