Mikor gyanakodjunk allergiára?

2016. július 15.

Kapcsolódó tünetek:

viszketés, vörös szemek

Könnyen kiderülhet, hogy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.

macskaszor_allergia_teszt301Ha a panaszok az egész év során fennállnak, és gyakran tapasztalunk orrdugulást, illetve, csorog, viszket az orrunk, akkor valószínűleg szűk környezetünkben van a kiváltó tényező. Allergia-gyanúra ad okot, amennyiben a tünetek elmúlnak, enyhülnek lakásban, vagy kirándulások alkalmával.

A nátha és az allergia további jellemző tünetei

 • Ha a panaszokat pollenek váltják ki, mindig adott az időben lépnek fel a panaszok és erősödnek napos, szeles időben, szabadtéren, hajnalban és este, ugyanis ezekben az időszakokban erőteljesebb a pollenszórás.
 • Ha a panaszok távolabbi tájakon (hegyekben, tengerparton) hirtelen megszűnnek, valószínűleg ebben az esetben is allergia lehet a háttérben. Ha hazatérve a tünetek változatlanul fennállnak, minden bizonnyal allergiával van dolgunk.
 • Szintén allergiára utal, ha azt megelőzően panaszmentesen elfogyasztott ételek után jelentkeznek a panaszok, legyen az émelygés, hányás, hasmenés, kiütések formájában.
 • Allergia van a háttérben, ha a tünetek megfázásra utalnak, azonban nem enyhülnek teákra, lázcsillapítókra, és gyógyszerkészítményekre sem.
 • Amennyiben az allergia régóta fennáll, és nem kezelik, akkor sem feltétlenül okoz fogyást, lázat, rossz általános állapotot.

Mi válthatja ki az allergiát?

A lakókörnyezetünkben levő, leggyakrabban allergiát okozó tényezők:

 • a házi poratka,
 • a penész,
 • kutya- és macskaszőr.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Inaller 5 mg filmtabletta 30x

  Inaller 5 mg filmtabletta 30x

  <p>Az Inaller filmtabletta csillapítja az allergiás nátha (az orrjáratok allergia, pl. szénanátha vagy poratka-allergia által okozott gyulladásának) tüneteit felnőtteknél és 12 éves vagy ennél idősebb serdülőknél. Ezek közé a tünetek közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás és orrviszketés, a szájpad és a szem viszketése, a kötőhártya vérbősége és a könnyezés.</p>

  2 249 Ft

Ezek a tényezők váltanak ki legnagyobb arányban allergiát, de persze ez korántsem jelenti azt, hogy ne lennének más allergén tényezők, azok felderítése valamivel nehézkesebb.

Az ételallergia kiderítése nem egyszerű feladat, jellemző vonása, hogy, hogy minden alkalommal, a legkisebb mennyiségben elfogyasztva is kiváltja a tüneteket.

Figyeljük meg, hogy gyakran kialakuló, nehezen, vagy el nem múló bőr-, és légúti tüneteink esetleg nem a munkahelyünkön, erősödnek-e, illetve otthoni környezetben szabadság idején enyhülnek? Amennyiben igen, a munkahelyi ártalmakra kell gondolnunk, mindenképp ki kell vizsgáltatni, ugyanis az allergia az életminőséget nagyban rontja.

Tesztelje magát!

Allergiafelismerő gyorsteszt segítségével megtudhatja, allergiás-e a három említett allergén valamelyikével szemben. Mindössze egy csepp vérre van szüksége és fél órára. Az allergiafelismerő gyorsteszt segítségével perceken belül megtudhatja, hogy allergiás-e, és hogy macskaszőrrel, fűpollennel vagy házi poratkával szemben alakul-e ki az allergiás reakció. Ezt tudva egyszerűbben elkerülheti az allergiát, és orvosával megbeszélheti a további lépéseket.