Miért veszélyes a magas koleszterinszint?

Miért veszélyes a magas koleszterinszint?

Bár jelentősége sokak számára ismert, és – eltekintve a ritka örökletes formáktól – kis odafigyeléssel viszonylag könnyű kialakulását megelőzni, vagy a már jelen levő magas koleszterinszintet csökkenteni, hajlamosak vagyunk legyinteni rá, és figyelmen kívül hagyni. Egészen addig, amíg a baj nem kopogtat az ajtón, például szívinfarktus formájában.

Kevesen tudják, hogy a koleszterin minden sejtünkben jelen van, számos egyéb anyag előállításának alapja, nélkülözhetetlen szereppel bír. Egyrészt kívülről, a táplálékkal jut be szervezetünkbe, másik része szervezetünkön belül képződik. Egyes szervünk, mint pl. a máj, igen nagy mennyiségben tartalmazza. Mivel a molekula zsírban oldódik, a vérben való szállításához segítségre van szüksége: ezért a lipoproteinek, mint pl. az LDL és a HDL felelősek. Ezek szintje (LDL-koleszterin, HDL-koleszterin) mérhető a vérben, s ebből megállapítható, szervezetünk milyen mértéken telített koleszterinnel.

Az emelkedett koleszterinszint gyakran vezet érelmeszesedéshez (a molekulák kitapadva az érfalra, meszes plakkokat képeznek), miáltal az erek rugalmassága, és átmérője igencsak csökken. Az előbbi magas vérnyomáshoz, az utóbbi pedig érszűkülethez, a keringés zavarához vezethet.

Helyes étrenddel (zsírszegény diéta, növényi eredetű olajok használata), testünk rendszeres „karbantartásával” (testedzés, ideális testtömeg kialakítása) a bekerülő koleszterin mennyiségét csökkenthetjük. Ebben hatékonyak a különböző, vény nélkül kapható étrendkiegészítők, melyek bárki számára elérhetők. Olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek koleszterinszintünket kordában tartani, ezen túlmenően biztosítják a koleszterin optimális napi bevitelének mennyiségét.

Ha azonban már orvosunk is fejét csóválja laborleleteink láttán (vagy genetikai hajlamunk van az örökletes formára), akkor itt az idő a koleszterinszint csökkentésére. Optimális értéke 5,2 mmol/l alatt van, melyet különböző gyógyszerekkel érhetünk el. A leggyakrabban alkalmazott csoport tagjai a szervezetünkön belüli koleszterin-képzés folyamatát akadályozzák meg bizonyos támadáspontokon, míg egy másik, leginkább az előzőekkel kombinálva javasolt készítmény a bélből történő koleszterinfelszívódást hivatott gátolni. Ezek a gyógyszerek receptkötelesek.

Lehetőség van továbbá az epesav gyógyszeres „megkötésére”, így tovább nehezítve a koleszterin felszívódását, sőt: a koleszterint a keringésben szállító molekula lebontására is vannak már készítmények. Hogy kinek mi a leginkább javasolható, szakorvosunk dönti majd el.

2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink