Miért sírhat a baba?

2015. február 16.

Kapcsolódó tünetek:

fogzás, hasfájás, akut has

Az újszülöttek szinte egyetlen kommunikációs jelzőrendszere a sírás.

Kezdetben talán úgy tűnik, még az anya számára is, hogy csecsemőjének sírása minden esetben egyforma. Azonban az idő előrehaladtával a baba környezetében élők gyakorlott sírás „értelmezőkké” válnak. Le kell szögezni, hogy a csecsemő sírása minden esetben jelez valamit, ok nélküli sírás nincs.

A sírás leggyakoribb okai

baba_siras301A sírás a szülő számára jelezheti azt is, hogy a baba éhes, ilyenkor a sírás kommunikációs üzenete az, hogy az éhséginger minél hamarabb megszűnjön. Az éhes csecsemő egyenletes és nyugodtnak mondható sírását addig nem fejezi be, míg éhsége meg nem szűnik, azaz nem kap táplálékot.

A csecsemő egyfajta rikoltozásszerű sírással nyilvánítja ki, hogy egyedül érzi magát, társaságra vágyik. A baba temperamentumától függően ez a sírástípus dühös vagy szomorú közléssé is válhat, sőt a kicsi fel is hergelheti magát, ha magányüzenetét nem kellőképpen értelmezik.

A baba nyűgös, izgés-mozgással, síró hangon jelezheti szülei felé, hogy pelenkája megtelt. Általában ezt a sírással párosuló jelzést értelmezik a szülők legkönnyebben.

A baba sírása utalhat arra is, hogy álmos. Az álmosság üzenet leginkább nyűgösséggel, apró hanghatásokkal társul, miközben a kicsi szemeit finoman dörzsöli.

A fenti sírástípusok és a hozzájuk tartozó kommunikációs üzenetek nem utalnak komoly gondra. Sokkal ijesztőbb az a meg nem szűnő erős sírás, mely a kicsi fájdalmára utal. A fájdalom kiváltotta sírás akkor sem szűnik meg, ha a baba édesanyja karjában pihen. A fájdalmat jelző sírások szinte kilencven százalékát csecsemőkorban a puffadás kiváltotta hasfájás okozza. A puffadásnak számos oka lehet(levegőt nyelt a baba, a szoptató anya puffasztó élelmiszert fogyasztott és a tej útján az a baba szervezetébe jutott, túl mohón evett, túl sokat evett, de puffadáshoz vezethet a sok sírás is).

A szülők egy idő után a hasfájásra utaló sírást kiválóan értelmezik, és megtanulják orvosolni a baba puffadással járó hasfájdalmát.

A szűnni nem akaró sírás a hasfájáson túl betegségre is utalhat. A baba lehet lázas, esetleg fogzással együtt járó fájdalmak kínozzák. Ha a szülő úgy gondolja, hogy babája betegség miatt sír, minél hamarabb orvoshoz kell fordulni a kicsivel. A lázas állapotok kezelése, minden esetben orosi javallatra történjen! Megnyugtató azonban, hogy szervi eltérés, az életük első 3-4 hónapjában nagyon sírós babáknál sem igazolható legtöbbször.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Elevit Complex 1 filmtabletta 30x

  Elevit Complex 1 filmtabletta 30x

  <p>Multivitamin a baba tervezésétől az 1. trimeszter végéig, magas folsav és Metafolin® tartalommal.</p>

  4 399 Ft helyett:3 699 Ft
 • Elevit Complex 2 kapszula 30x

  Elevit Complex 2 kapszula 30x

  <p>A 2. és 3.trimeszterre kifejlesztett komplett formula, DHA-val a magzat szemének és agyának egészséges fejlődéséért.* *E hatás eléréséhez a felnőtteknek ajánlott napi 250 mg DHA-n+EPA-n felül további 200 mg DHA-t kell fogyasztani.</p>

  5 899 Ft helyett:4 999 Ft
 • Elevit Complex 3 kapszula 30x

  Elevit Complex 3 kapszula 30x

  <p>Multivitamin a szoptatás időszakára kifejlesztve, a benne lévő DHA segíti az anyatejjel táplált csecsemő egészséges fejlődését, a B-vitaminok, valamint a C-vitamin és a vas csökkenti az anyai fáradtságot. E hatás eléréséhez a felnőtteknek ajánlott napi 250 mg DHA-n+EPA-n felül további 200 mg DHA-t kell fogyasztani. A B2, B3, B5, B6, B12 és C-vitaminok, a folát és a vas hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez</p> <p> </p>

  5 799 Ft helyett:4 899 Ft

„Síráselhárító” tippek

Fontos kiemelni, hogy a csecsemők életük első pár hónapjában anyjuk lelkiállapotát is tükrözik viselkedésük során. Ha az édesanya szorong, kimerült vagy maga is nyűgös, a csecsemő viselkedésében is megjelennek ezek az érzelmi állapotok. A sírós baba sírásának megszüntetésére előbb-utóbb a szülők számos vigasztaló eszközt vetnek be: ringatás, dúdolás, babamasszás, tornáztatás. A gyakori szoptatás is megoldás lehet, hiszen a csecsemőt megnyugtatja édesanyja közelsége, hogy érezheti az anya illatát és testi kontaktusban lehet vele.

Kólika

Kólika – Mit kell tudni róla?

Bár minden kisbaba sír, vannak, akik sokkal többet és keservesebben teszik ezt. Az újszülötteknél a sűrűn előforduló, hosszan tartó sírás leggyakoribb oka a kólika – avagy hasfájás. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat.

ismétlődő vetélések

Kérdések és válaszok az ismétlődő vetélésekről

Ismétlődő vetélésekről három egymást követő, vagy annál több vetélés esetén beszélünk. Ha ez a jelenség fennáll, akkor az ismétlődő vetélések miatt érdemes alapos és szerteágazó kivizsgálásnak alávetnie magát!

Hasfájós baba – 5 hatásos tanács és megoldás!

Mit tegyen, ha hasfájós a baba? A csecsemőkori hasfájás okai és kezelése.

Fog- és szájápolás babáknál

A maradandó fogak helyének fenntartásában kulcsszerepe van a tejfogak épségének.

Hasfájás csecsemőknél

Gyakori panasz a hasfájást jelző vigasztalhatatlan sírás.