Miért korpásodik a fejbőrünk, és mit tehetünk ellene?

Miért korpásodik a fejbőrünk, és mit tehetünk ellene?

Kapcsolódó tünetek:

A korpásodás a hajas fejbőr fokozott hámlással járó állapota. A folyamat mögött általában a fejbőr gyulladása áll, melynek következtében felgyorsul a hámsejtek újratermelődési ciklusa. Meglehetősen kellemetlen tünet, mert a korpa hátrányosan befolyásolja megjelenésünket, ezáltal pedig közérzetünket. Ezért a korpásodástól szenvedők szeretnének mielőbb megszabadulni tőle. Nézzük hát meg, mi okozza a korpásodást, és milyen módszerekkel szabadulhatunk meg tőle.

A korpásodásnak különböző fokozatai lehetnek a gyulladásra adott immunválasz függvényében. Lehet a fokozott hámlás az egyetlen tünet, de jelentkezhet mellette viszketés is, ami időnként elég kínzó is lehet. Amikor a bőrgyulladás is láthatóan megjelenik, akkor pedig már seborrheás dermatitisről beszélünk.

A korpa lehet száraz vagy zsíros. Száraz korpásodás esetén nem áll fenn fokozott faggyútermelés, ezért sem a fejbőr, sem a haj nem zsíros, és a korpa sem tapad a hajhoz. A zsíros korpásodás fokozott faggyútermelés esetén jellemző, amikor a korpa összetapad, és nehezen távolítható el mind a hajról, mind a fejbőrről.

A korpásodást leggyakrabban az ún. Malassezia fajok közé tartozó gombák okozzák, amelyek megtalálhatók a fejbőr normál mikrobiomjában is. Ha a mikrobiom kényes egyensúlya valamilyen okból megbomlik, a Malassezia túlszaporodhat, és megjelenhet a korpa. Ezek a gombák anyagcseréjük során a faggyú trigliceridjeit használják, és valószínűleg az így keletkező szabad olajsav válthat ki helyi gyulladásos reakciót a fejbőrön. És hogy milyen hatásokra is borulhat fel a mikrobiom oly kényes egyensúlya? Például hormonális változások, túl hideg vagy túl meleg időjárás vagy bizonyos kozmetikumok hatására.

Nagyon fontos tehát odafigyelni arra, hogy amennyiben fejbőrünk hajlamos a korpásodásra, kizárólag olyan hajápolószereket alkalmazzunk, amelyek kíméletesen tisztítanak, és megőrzik a fejbőr mikrobiomjának egyensúlyát. Ez azért is fontos, mert különösen zsíros haj esetén igény lehet a gyakori, akár mindennapos hajmosásra, és az ilyen samponokkal ezt könnyedén megtehetjük anélkül, hogy amiatt kellene aggódnunk, hogy irritálni fogja az amúgy is érzékeny fejbőrünket.

Hogyan kezeljük tehát korpás fejbőrünket? Milyen fejbőrápolási rutint alakítsunk ki? Ha a korpát gomba okozza, akkor a legjobb, ha vény nélkül kapható, speciálisan gombaellenes hatóanyagokat tartalmazó gyógyszeres sampont alkalmazunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy mindig pontosan tartsuk be a betegtájékoztatóban leírtakat, és csak a megadott gyakorisággal és adagban alkalmazzuk ezeket a készítményeket.

Két kezelés között pedig csakis olyan samponokat alkalmazzunk, amelyek megfelelően gyengédek a fejbőr mikrobiomjához. Egyes samponok hidratáló és keratolitikus összetevőkkel is rendelkeznek az elhalt hámsejtek feloldására és a fejbőr megfelelő hidratáltságáért.

Szponzorált tartalom
Forgalmazó: STADA HUNGARY | Váci út 116-118 Agora Tower 11. emelet | 1133 Budapest | Hungary
2024. március 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink