Miért fontos az erős immunrendszer?

Miért fontos az erős immunrendszer?

A test működése tökéletes, okosan – immunrendszere által – védi magát, ha szükséges regenerálja, újrateremti bizonyos sejtjeit. Ám akadnak olyan állapotok, betegségek, kórokozók, melyek ezt a jól kitalált, de néha gyengébben működő védekező rendszert kijátsszák. Ezért fontos az immunrendszer erősítése, ébrentartása.

Az immunitás szó jelentése: védettség, mentesség.  Vagyis az immunitással bíró szervezet, képes ellenállni a behatoló kórokozóknak, képes a testben keletkező beteg, elfajult sejteket kiválogatni és elpusztítani. Ez nagyon jó és így egyszerűnek tűnik, de a valóságban rendkívül bonyolult, összetett folyamat, melyért egy egész szervrendszer az immunrendszer a felelős. Az egyén felelőssége önmagáért nem több mint az, hogy testének megadja a megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet, az erős immunrendszerért.

Immunitásunk lehet velünk született vagy szerzett. A velünk születettet édesanyánktól hozzuk, embrió korban alakul ki – ezért fontos a várandósok megfelelő táplálkozása, vitaminellátása –, míg a szerzettre születésünk után, természetes vagy mesterséges úton teszünk szert. – Az emberek napjainkban sokkal jobban figyelnek az egészségük megőrzésére, a megelőzésre, mint tizenöt-húsz évvel ezelőtt, ezt naponta tapasztaljuk a gyógyszertárba, és ez az odafigyelés minden korosztályra jellemző – kezdi Hádáné dr. Komáromi Ilona pesterzsébeti BENU Aranyfű Gyógyszertárban. – A helyes, kiegyensúlyozott táplálkozással, a bőséges zöldség és gyümölcsfogyasztással, mindenki sokat tehet az immunrendszeréért, hiszen ezekkel, minden, a szervezet számára fontos vitamin, nyomelem, ásványi anyag bevihető. Az életünkben azonban vannak olyan periódusok, időszakok, évszakok, amikor fokozott figyelemre van szükség. Ilyen a terhességi vitaminpótlás, ami az anya és a magzat szempontjából egyaránt jelentős. De említhetem a hűléses időszakok- az előre jelzett járványok előtti heteket is, amikor szintén jó, ha támogatjuk, erősítjük az immunrendszert. A gyógyszertárak szakemberei bármikor szívesen adnak tanácsot, hogy kinek, melyik komplex immunerősítőre vagy vitaminra van szüksége, hiszen ez számos dologtól függhet. Mást javaslunk szinten tartásra, mást megelőzésre, mást a gyulladásos betegségektől szenvedőnek, és mást a daganatosok immunerősítésére, vagy idős, legyengült személyeknek. Új kutatásokból tudjuk, az immunrendszer állapota nagyon összefügg a bélrendszer működésével, a bélflóra állapotával, ezért antibiotikumos kezelést követően, az immunerősítés mellett a bélflóra helyreállításra is figyelni kell – foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat dr. Komáromi Ilona gyógyszerész.

Vitamin kisokos!

A szakember – Hádáné dr. Komáromi Ilona – szerint, a gyógyszertárakban kapható komplex vitaminkészítményekben, az emberi szervezet számára fontos anyagok, optimális összetételben vannak jelen. Az egyes vitaminok külön is kaphatóak, érdemes tudni, mi, mire hat, mit véd, amellett, hogy erősíti az immunrendszert.

A-vitamin – szem, bőr, haj és körömvéd

B-vitamin - család 4 tagja – vörösvértestképzés, számos anyagcsere folyamat, idegek működése, szívműködés

C-vitamin – kötőszöveti működés, kollagén előállítás, izomműködés, enzimtermelés, antioxidáns

D-vitamin – csontok, porcok, kalcium és foszfor felszívódás, csontritkulás megelőzése

E-vitamin – antioxidáns, öregedést gátló

K-vitamin – a véralvadáshoz szükséges   Vannak vízben és zsírban oldódó vitaminok. A vízben oldódó vitaminok kiürülnek a szervezetből, ezért bevitelük naponta szükséges. A zsírban oldódó vitaminok elraktározódnak a szervezetben, ezért fontos a figyelmes adagolás. Az alábbi vitaminok – A, D, E, K, – a szervezetben csak zsír jelenlétében hasznosulnak. Ezért ajánlott, hogy a salátáinkra cseppentsünk kevés jó minőségű, hidegen sajtolt olajat.

2020. június 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink