Mi a teendő ajakherpesz esetén?

Mi a teendő ajakherpesz esetén?

Kapcsolódó tünetek:

A legtöbb esetben az ajakherpeszt a herpes simplex vírus okozza, amit az emberek nagy része magában hordoz. Legtöbbünk 2 éves korára tünetmentesen átesik az első fertőzésen. Akinél tünet jelentkezik, az a szájnyálkahártyát elborító apró hólyagok formájában történik, és nagyon fájdalmas. A megfertőződés után – akár tünetmentesen, akár tünetekkel zajlott a fertőzés – maga a kórokozó életünk végéig megbújik a szerveztünkben, és ha megfelelő alkalom kínálkozik rá (betegség, napégés, gyomorrontás, menses stb.), előjönnek a ,piros alapon ülő' csoportos hólyagocskák, melyek először bizseregnek, majd égnek, és később akár fájdalmasak is lehetnek. Sajnos erre folyamatosan számíthatunk életünk során. Mivel  fontos, hogy minél előbb kezdjük el a kezelést, rögtön amikor azt érezzük, hogy érzékenyek és viszketnek az ajkaink, lássuk, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Ajakherpesz – Kezelési módszerek

Mivel a mai napig semmilyen módon nem sikerült eltüntetni a szervezetünkből ezt a vírust, bármikor megjelenhetnek az ajkainkon az apró hólyagok. Szerencsére azonban sok esetben maguktól is eltűnnek, de számos krém és kenőcs létezik, melyek hatékonyak a herpesz ellen. A kezelési módszereknél 2 fő típust különböztetünk meg: a külsőleg, illetve a belsőleg alkalmazhatókat.

Külsőleg

Minél előbb kezdjük el az ajakherpesz kezelését, annál előbb szabadulunk meg tőle. Általánosságban elmondható, hogy a szárító hatású készítményeket csak a kezdeti stádiumban ajánlott alkalmazni, ugyanis amikor a hólyagok már szétrepedtek, a szárítás csak lelassítja a gyógyulási folyamatot, hiszen a sebek újra felszakadnak, így nem tudnak gyógyulni.

Vírusellenes kenőcs Abban a pillanatban, ahogy viszketni és húzódni kezd az ajkunk, kezdjünk el olyan vírusellenes kenőcsöket használni, melyek aciclovirt vagy penciclovirt tartalmaznak, ezek ugyanis megakadályozzák a vírusok terjedését. Sőt mi több, ezek az anyagok még akkor is hatásosak, ha a vírus már bejutott a sejtekbe, ugyanis képesek meggyorsítani a varasodást, ezzel együtt a gyógyulási folyamatot. Fontos, hogy betartsuk a gyógyszerleírásban javasoltakat, mivel a néha, egyszer-egyszer történő kenegetés nem hoz javulást. Herpesztapasz A hidrokolloid tartalmú tapaszok majdhogynem láthatatlanok a bőrön, sőt mi több, még sminkkel is le lehet fedni őket. Vírusellenes hatásuk nincs, viszont nedvesítik az érintett területet, aminek köszönhetően nem képződik var, se heg. Ezeket a tapaszokat a herpesz előrehaladottabb stádiumában ajánlott alkalmazni. Citromfű kivonat A citromfűnek vírusellenes hatása van, továbbá a többi benne található anyag képes megakadályozni a vírus sejtbe jutását. Ebből kifolyólag viszont csak a kezdeti stádiumban hatékony. Cink-szulfát Ez az anyag szintén képes meggátolni a vírusokat abban, hogy bejussanak a sejtekbe, továbbá a hólyagocskák kiszárításával segíti a sebgyógyulást. Ezt szintén a kezdeti stádiumban ajánlott használni. Cink-heparin Az olyan kenőcsök, melyek cinket és heparint is tartalmaznak, nem csak kiszárítják a hólyagokat, hanem még a herpesz szétterjedését is képesek megakadályozni, így nem kell attól rettegnünk, hogy egyre nagyobb lesz a hólyagos terület. Dokozanol Ez még egy viszonylag új hatóanyag, ami csak a kezdeti stádiumban hatékony. Akkor szokták alkalmazni, ha az aciclovir vagy penciclovir tartalmú készítmények nem hoznak javulást. További helyi praktika, mely sokszor hatékony, a jegelés. De csak addig érhetünk el vele hatást, amíg a hólyagok meg nem jelennek. Fontos továbbá azt is tudni , hogy a hólyagok leve sok vírust tartalmaz, tehát fertőz, valamint, hogy a hólyagok megnyílása után leginkább helyi hámosító kezelés javasolt.

Belsőleg

Súlyos esetekben, illetve, ha komplikációk lépnek fel, akkor az orvos vírusellenes tabletták szedését vagy injekció beadását javasolhatja. Ezek értelemszerűen a szervezetünkben fejtik ki jótékony hatásukat, így belülről hoznak javulást.
2020. október 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink