Mért vagyunk szomjasak a cukros italok után?

Mért vagyunk szomjasak a cukros italok után?

Kapcsolódó tünetek:

A texasi egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az FGF21 nevű hormon játssza a legnagyobb szerepet a test dehidratáció elleni küzdelmében. A hormon bizonyos, dehidratációhoz vezető, tápanyagok okozta stresszhatásokra reagál: olyan jeleket küld az agyunknak, amelyek a vízfogyasztás vágyát ébresztik bennünk. „Azt eddig is tudtuk, hogy az alkohol- és cukorfogyasztás beindítja az FGF21 termelődését a májban. Amit most fedeztünk fel, az az, hogy ez a hormon aztán elindul a szervezet véráramában a hipotalamusz felé, ahol szomjúságot generálva a dehidratáció megelőzésére készteti a testet. A meglepő a felfedezésben az, hogy az FGF21 teljesen független az eddig ismert, vesékből induló, klasszikus renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer szomjúságkiváltó útjától” – mondta Dr. Steven Kliewer, a Texasi Egyetem Orvosi Központjának molekuláris biológia és gyógyszerészeti professzora. Az egereken végzett kutatás során a tudósok egyrészről olyan rágcsálókkal dolgoztak, amelyek genetikailag képtelenek az FGF21 előállítására, míg a kísérlet másik oldalán olyan közönséges állatok voltak, melyek képesek rá. Mindkét rágcsálófajta számára zsírban gazdag, szénhidrátban pedig alacsony étrendet állítottak össze. Míg a közönséges egerekben megnövekedett az FGF21 szint, nagyobb mennyiségű víz bevitelére sarkallva őket, az erre genetikailag képtelen állatok vízfogyasztása egyáltalán nem emelkedett. Az embereken végzett ausztriai kutatás 21 résztvevőből állt. Az egyik csoportnak egyszerű gyümölcslevet, a másiknak koktélokat kellett fogyasztania, miközben tudósok figyelték szervezetükben az FGF21 szintjét. Az alkoholos italt fogyasztók FGF21 hormonszintje 2 óra ’ivászat’ után a csúcson volt, majd onnan kezdett hanyatlani. „Ez előrevetíti, hogy egy nap az FGF21-et az alkoholfogyasztás limitálására és következményeinek enyhítésére szolgáló gyógyszerként használhatjuk majd” – jelentette ki Dr. David Mangelsdorf, a Texasi Egyetem gyógyszerészeti és biokémiai professzora. „Összefoglalva és mai kontextusba helyezve eredményeinket kimondhatjuk, hogy míg a tudomány rengeteg erőforrást fektetett az anyagcsere folyamatok megértésébe és tanulmányozásába, jelenlegi kutatásunk megmutatta, hogy ideje volna a hidratáció, a vízfogyasztás és vízfelhasználás folyamataira is nagyobb hangsúlyt fektetnünk”- állapította meg Dr. Kliewer.
2018. május 29.

Kiemelt ajánlatunk