Menopauza – Mi zajlik ilyenkor a testben?

Menopauza – Mi zajlik ilyenkor a testben?

Kapcsolódó tünetek:

Hirtelen elönt minket a meleg, rosszul alszunk, és már benne vagyunk a korban? Akkor nagy eséllyel elért minket a változókor, aminek tünetei közé tartozik többek közt az ingerültség és a levertség is. Természetesen minden nő esetében változhatnak a panaszok, így mindenki másképp éli meg ezt az időszakot. Ha felmerül bennünk a menopauza gyanúja, akkor mindenféleképp keressünk fel egy orvost. A leggyakoribb tünetekről az alábbiakban olvashatunk részletesebben. Leggyakoribb panaszok Hőhullám Hirtelen elönt minket a forróság és elkezdünk erősen verejtékezni? Akkor valószínűleg beléptünk a menopauzába, ugyanis ezek tartoznak a leggyakoribb tünetek közé. Utóbbiakat a szervezetünk hőszabályzó rendszerének zavara okozza, amit pedig a hormonszint lassú csökkenése eredményez. Alvászavar A hormonháztartásunk megváltozása gyakran megnehezíti az elalvást, továbbá ronthat az alvás minőségén is. Ha ez mind nem lenne elég, akkor az izzadás is tovább ronthat a nyugodt pihenésen. Az alváshiány pedig hosszútávon csökkenti a teljesítőképességünket, továbbá növeli a pszichikai megterhelést.

Hangulatingadozások Sok nő a menstruáció előtti napokban is észreveszi magán, hogy épp egy érzelmi hullámvasúton van, és ez a változókor során is egy nagyon gyakran felmerülő panasz. Ebben az időszakban a nyugtalanságtól az ingerültségen át a depresszióig terjedhetnek a hangulatingadozások. Hüvelyszárazság Az ösztrogéntermelés csökkenésével romlik a hüvely nyálkahártyájának a vérellátása, és kevesebb lesz a hüvelyváladék is. Mindkettő okozhat viszketést, égő érzést és hüvelyszárazságot. Bőr A kevesebb ösztrogén hatására a bőrünk állapota is megváltozik, így annak ápolására is fokozottan ajánlott figyelni. További tünetek lehetnek:
  • Súlygyarapodás
  • Hajhullás
  • Erős menstruációs görcsök
  • Erős vérzés
  • Szédülés
  • Intenzív verejtékezés
  • Feszülő mellek
  • Húgyúti fertőzések
  • Erős szívdobogás
  • Csökkent libidó
A menopauza szakaszai
  1. fázis: A premenopauza
Ez a szakasz a harmincas éveink közepén, illetve a negyvenes éveink elején kezdődik, és körülbelül hét évig tart. Ebben a fázisban kezd el csökkenni a progeszteron szintje. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a menstruációs ciklus rendszertelensége, az alvászavar és a mellfájdalom.
  1. fázis: A perimenopauza
Ez a fázis az utolsó menstruáció előtti két évet és az az utáni egy évet jelenti. Az utolsó vérzésünk a legtöbb esetben az ötvenes éveinkben van. Ekkor már nem csupán a progeszteron szintje csökken, hanem az ösztrogéné is, aminek következtében olyan panaszok jelennek meg, mint a hőhullámok, az éjszakai izzadás, az állandó fáradtság és a bőrszárazság. Ekkor a hormonszintünk folyamatosan hullámzik, majd megszűnik a peteérés, és elmarad a menstruáció. Amennyiben legalább egy évig nem jön meg a havi vérzés, akkor lépünk át a következő szakaszba.
  1. fázis: A posztmenopauza
Ekkor már minimálisra csökken az ösztrogéntermelés, így néha csak ilyenkor tapasztaljuk először a legtipikusabb tüneteket. Ezeken kívül a további panaszok jelenhetnek meg: húgyúti fertőzések, hüvelyszárazság és szex közben fellépő fájdalom, továbbá megnőhet a csontritkulás veszélye. Tanácsok a tünetek enyhítésére: A nők életében ez egy nagy mérföldkő, melyet lelkileg és testileg egyaránt fel kell dolgoznia. Ebben segíthetnek az alábbi tanácsok, melyekkel enyhíteni tudunk a felmerülő panaszokon:
  • Igyunk kevesebb kávét, járjunk szaunázni és később feküdjünk le – ezek mind pozitív hatással lehetnek a változókorral járó panaszokra.
  • A rendszeres sportolással nem csak a közérzetünkön és a hangulatunkon tudunk javítani, hanem megelőzhetjük a csontritkulás kialakulását, stabilizálni tudjuk a vérkeringésünket, mindemellett pedig alakformáló hatása is van.
  • A jóga, a meditáció és a különböző légzésgyakorlatok jótékony hatással vannak a szervezetünkre, hiszen csökkentik a feszültséget, ezáltal pedig javítják a közérzetünket.
  • A zsálya csökkentheti az izzadás és a hőhullámok intenzitását, így ajánlott a zsályatea gyakori fogyasztása.
2019. július 19.

Kiemelt ajánlatunk