Mélyvénás trombózis után ezekre figyeljen oda!

Mélyvénás trombózis után ezekre figyeljen oda!

Genetikai szűrővizsgálat

Mélyvénás trombózist több tényező együttes megléte okozhat. Kialakulásának veszélyét növeli a genetikailag öröklött hajlam, a hormonális fogamzásgátlók szedése, az egészségtelen életmód - a kevés folyadékfogyasztás, a rendszeres mozgás hiánya, a túlsúly -, de akár baleset is előidézheti. Ha tudjuk, hogy a családban már előfordult mélyvénás trombózis, vagy ha fogamzásgátlót kezdünk szedni, érdemes elmenni genetikai szűrővizsgálatra, hogy kiderüljön, örököltük-e a hajlamot a trombózisra.

Utazás

A hosszabb autó-vagy repülőút megnöveli a trombózis esélyét. Ennek oka elsősorban a tartós ülés, kevés folyadékfogyasztás miatti vér besűrűsödése és az alsóvégtagokban a vér pangása. Akik már átestek trombózison, nagy utazások előtt tanácsos felkeresniük kezelő orvosukat, hogy megelőző intézkedéseket tehessenek. Ez lehet kompressziós harisnya viselése, de nem ritka, hogy véralvadásgátló gyógyszeres kezelésre van szükség.

Várandósság

Az egyik legnagyobb trombózis rizikót a várandósság jelenti, hiszen ekkor a kismama vérében automatikusan megemelkedik az alvadási faktorok aktivitásának mértéke, hogy a szüléskor ne legyen túl nagy mennyiségű vérvesztés. Ezért ha már volt trombózisunk, fontos, hogy a gyerekvállalás előtt konzultáljunk az orvosunkkal, mert szükség lehet az eddig használt alvadásgátló gyógyszeres kezelés megváltoztatására, mivel bizonyos készítmények fejlődési rendellenességet okozhatnak a magzatban. Akinek genetikai hajlama van a trombózisra –de még nem volt ilyen jellegű problémája - annak is érdemes konzultálni orvosával, hogy mi a teendő a terhesség alatt a megelőzés érdekében.

Műtétek

Lezajlott trombózis esetén nagy körültekintést igényel, ha bármilyen műtétre is van szükség. Ilyenkor a szakorvosi konzultáció elengedhetetlen, ahol a műtét fajtájától, egyéni rizikótól függően a legmegfelelőbb kezelés kiválasztására kerül sor.

Ülő munkavégzés

Mélyvénás trombózis után fokozottan ügyelni kell arra, hogy ha ülő munkát végzünk, óránként álljunk fel és tornáztassuk át a testünket, főként a lábakat, hogy a vérkeringés felpezsdüljön. Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására is! Sokat segít a kompressziós harisnya viselése is a vénás pangás elkerülésében.

Sport

A rendszeres mozgás kiemelt jelentőséggel bír a trombózis megelőzésében, de mélyvénás trombózis után nagyon fontos a fokozatosság elvének betartása! A sport intenzitásának meghatározásában és a sportág megválasztásában figyelembe kell venni, hogy mi okozta a trombózist, mennyire állt helyre a vénás keringés, kell-e alvadásgátlót szedni. A legjobb, ha az edzések megkezdése előtt konzultálunk szakorvossal, aki segíteni tud a megfelelő sport megválasztásában is.
2017. május 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink