Melyik korban mit kell csinálniuk a babáknak?

Melyik korban mit kell csinálniuk a babáknak?

Kapcsolódó tünetek:

A babák első életévében nagy figyelmet szentelünk a mozgásfejlődésüknek, hiszen ebben az időszakban napról napra egyre ügyesebbek. Az első fejemelés, megfordulás, felülés és végül a járás mind olyan pillanat, amit sosem fogunk elfeledni. Azonban pont amiatt, mert a mozgásfejlődés minden egyes lépcsőfoka egy fontos mérföldkő a kisbabánk életében, sokszor elbizonytalanodunk, ha gyermekünk lassabban fejleszti ezen képességeit más babákhoz képest. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen minden kicsi más, így a mozgásfejlődésük üteme is különbözhet. Az első három hónap A kisbabák már születésükkor magukban hordozzák azon emberi mozgások mintáit, melyek már a várandósság alatt kialakulnak, a kismama pedig a 16. és 20. terhességi hét között először érzékel. Ezek a mozgások, melyek eleinte spontánok és véletlenszerűek a következők:
  • A baba egyszerre rugdalózik és mozgatja a karjait. Ezek a mozdulatok azonban még nem célzottak.
  • Hason fekve át tudja fordítani a fejét, azonban megtartani még nem tudja, így ha felemeljük, akkor nekünk kell megtartanunk a fejecskéjét, a törzsét és a gerincét.
  • Játékok után tud nyúlni.
  • Ekkor még szüksége van a segítségünkre, ha meg szeretné változtatni a helyzetét.
Körülbelül három hónapos kortól: testtartás és célzott mozgások A baba ekkor már egyre jobban képes irányítani a mozgásait:
  • Körülbelül a harmadik hónaptól már célzottan, de még lassan és óvatosan elkezdi mozgatni a karjait, a kezeit és az ujjait.
  • Három hónaposan már képes hason fekve megtartani a fejét.
Az eleinte még pontatlan és durva mozgások az elkövetkezendő hónapokban egyre kifinomultabbak és célzottabbak lesznek, továbbá a koordinációs képességük is sokat fejlődik. A hatodik hónap végére már hason fekve képesek kinyomni a felsőtestüket, és a fejüket is szabadon tudják mozgatni. Három és hét hónapos kor között kezdenek el átfordulni a babák. Először hasról vagy hátról az oldalukra fordulnak, majd hasról a hátukra, végül pedig fordítva is. Ekkor nagyon oda kell figyelnünk a babákra, ugyanis ezt a mozdulatsort egyik percről a másikra, mindenféle előrejelzés nélkül csinálják. Sose hagyjuk őket egyedül például a pelenkázón.

Hat hónapos kortól Hét és tíz hónapos kor között a legtöbb baba képes valamilyen módon megváltoztatni a helyét. Innentől fogva ajánlott az otthonunkat gyerekbiztossá tenni, hiszen minden érdekli őket. A legtöbb gyermek az átfordulás után elkezd kúszni, mászni, majd négykézlábra állni, végül pedig két lábra áll, és elkezd járni. Mások gurulva, csúszva közlekednek, de vannak olyan babák is, akik semmi ilyet nem csinálnak, hanem hirtelen felállnak és járnak. Tíz hónaposan már majdnem minden baba képes stabilan ülni, ami számukra óriási dolog, hiszen ettől kezdve teljesen más tapasztalatokat fognak szerezni. Sokkal jobban átlátják a környezetüket, kezükkel pedig szabadon játszhatnak. A legtöbb kisbaba kilenc és tizenöt hónapos kora között különböző tárgyak segítségével megpróbál két lábra állni, majd ha eléggé biztosak a dolgukban, elkezdenek a bútorok mentén lépegetni, végül segítség nélkül járni. Lehetséges aggodalmak Első életévük vége felé a legtöbb baba már képes a helyváltoztatásra, de az is előfordulhat, hogy segítség nélkül még nem képesek erre. Utóbbi esetében sincs ok az aggodalomra. Ha mégis elbizonytalanodnánk, kérjük ki gyermekorvosunk véleményét.
2019. május 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink