Megy a hasa a gyereknek? Így kezelje!

Megy a hasa a gyereknek? Így kezelje!

Kapcsolódó tünetek:

Mi okozhat hasmenést?

  • Hasmenést okozhat a környezetváltozás, amikor a gyermek a megszokott környezetből új bakteriális miliőbe kerül – akár új óvodába, iskolába –, de akár egy újfajta ételkészítési mód vagy alapanyag is megterhelheti a gyomorrendszert, hiszen olyankor a megszokottól eltérő baktériumok jutnak a gyermek bélrendszerébe.
  • A hasmenéses megbetegedések klasszikus időszaka a nyár, hiszen a strandokon, nem megfelelő higiéniájú étkezdékben virulnak az olyan kórokozók, mint a Salmonella, az E.coli vagy a Rota, a Calici és egyéb vírusok, ám ugyanezeknek vannak kitéve télen az uszodába járók is.
  • Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk mit fog meg, mit vesz a szájába és mibe harap bele. A gyümölcsmosás aranyszabálya ugyan nagyon régi, de még mindig igaz.
  • Antibiotikum kúra hatására felborul az emésztőrendszer egyensúlya, aminek kísérő tünete lehet a hasmenés. Bármilyen gyógyszeres kezelésről legyen szó, mindig gondoskodjunk a bélflóránk védelméről! Erre a legalkalmasabbak a probiotikumok.
  • Kicsiknél a fogzás önmagában nem okoz sem lázat, sem hasmenést. Ha ezeket a tüneteket észleljük, forduljunk orvoshoz, hogy megállapíthassa az okát. A hasmenés nagyon veszélyes lehet a pici számára, mert a nagyfokú folyadékvesztéstől kiszáradhat.
  • A zöld babakaki utalhat valamilyen fertőzésre, de kialakulhat antibiotikumkúra miatt, néha pedig a fogak áttörését kísérheti ez a jelenség. Önmagában, ha nincs más tünet, akkor nem kell komolyabb betegségre gyanakodni.

7 bevált módszer a hasmenés kezelésére

  • A hasmenések csaknem 80 százalékban vírusos eredetűek és vizes székletürítést, súlyosabb esetben kiszáradást is okozhatnak. Sokszor járnak együtt lázzal, ezért a lázcsillapításról is gondoskodni kell, mint ahogy a rehidratálásról és a toxinokat semlegesítő, megfelelő hasfogó alkalmazásáról is.
  • Ezen kívül az emésztőrendszer felborult egyensúlyát is vissza kell állítani, melyre kiválóan alkalmasak a pro- és prebiotikumok. Ha a gyermek hasmenése hányással párosul, a B6 vitamin is segíthet.
  • Ha a baba még szopik, a pici igényei szerint, minél gyakrabban tegye mellre, hogy megakadályozhassa a kiszáradást. Az anyatej jótékony, védő ellenanyagot juttat a fejlődő szervezet immunrendszerébe, segíti a gyógyulást.
  • A kicsik számára veszélyes és sajnos, gyakori a Rota-vírus okozta bélfertőzés, amelytől a megfelelő védőhatást biztosító oltás képes megóvni őket.
  • Tápszeres baba esetében érdemes megkérdezni a gyermekorvos véleményét, mert szükség lehet arra, hogy átmenetileg másik tápszert vagy a bélflórát helyreállító készítményt adjon a kicsinek. Számos pre- és probiotikus tápszer áll már rendelkezésre, amelyek a nem szoptatott babáknak is kellő védelmet nyújthatnak.
  • Ha a szopás mellett már szilárd ételt is fogyaszt, két lehetőség közül választhat: a gyógyulásig csak szoptatja, vagy pedig ha kéri, kaphatja a megszokott, nem túl fűszeres és nem túl sok összetevőből álló ételeket. Hat hónapos kor után segít a frissen préselt répa- és almalé is.
  • A folyadékveszteséget ne magas cukortartalmú folyadékkal, üdítőkkel és gyümölcslevekkel pótolja, hanem vízzel és teával (azok közül is olyan típust válasszon, amely életkorának megfelel).
 
2016. november 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek