Lisztérzékenység-teszt

Lisztérzékenység-teszt

A lisztérzékenység (gluténérzékenység, coeliakia) egy genetikailag meghatározott, az egész szervezetet érintő betegség, melynek kialakulásában autoimmun valamint környezeti tényezők is szerepet játszanak. A búzában lévő glutén gliadin nevű komponense, vahasmlamint az árpa és a rozs hasonló fehérjéi váltják ki a vékonybél nyálkahártya gyulladását, károsodását, mely felszívódási zavarhoz vezet.

A betegség klasszikus tünetei a hasmenés, puffadás, étvágytalanság, fogyás. Kezeletlen, későn felismert esetekben következményesen vérszegénység, gyengeség, csontritkulás alakulhat ki. Bőrproblémák (szimmetrikus viszkető kiütések, pikkelysömör, foltokban jelentkező kopaszság), idegrendszeri tünetek is előfordulhatnak. Gyermekeknél fejlődésben való visszamaradással, pókhassal jár. Kezeletlen coeliakia esetén nagyobb eséllyel keletkezhet rosszindulatú daganat a vékonybélben. A betegség bármely életkorban kialakulhat. Megfelelő, élethosszig tartó gluténmentes diétával a nyálkahártya-károsodás és a tünetek is megszűnnek.

Felismerés

Hosszadalmas, bonyolult laboratóriumi vérvétel segítségével a betegségre jellemző autoantitestek (endomysium-ellenes, transzglutaminnáz-ellenes autoantitestek) kimutathatóak a vérből valamint végezhető genetikai vizsgálat is (HLA tipizálás).

Létezik gyorsteszt a betegség kimutatására, egy csepp ujjbegyből vett vérből helyben kimutatja az autoantitest jelenlétét. A gyorsteszt szűrésre alkalmas, a pozitív betegek további vizsgálatát, mint a vékonybél nyálkahártyájának szövettani vizsgálatát azonban nem helyettesíti. A gyorstesztet akár mi magunk is beszerezhetjük a gyógyszertárakban, de háziorvosunk is elvégezheti. Alkalmazása egyszerű, gyors, megbízható és minimális fájdalommal jár.

Hasznos lehet, ha a fenti tünetek alapján gyanakszunk a betegségre, ha a családunkban előfordul ilyen betegség, illetve alkalmas már diagnosztizált esetekben a diéta hatékonyságának megítélésére, önellenőrzésre is.

2014. október 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink