Kullancsveszély! Így védekezhet ellenük!

Kullancsveszély! Így védekezhet ellenük!

Kapcsolódó tünetek:

A kullancsok szeretik a dús aljnövényzetet, a magas páratartalmú környezetet. Tévhit, hogy a fáról ugranak ránk, leginkább a magasabb fűben és alacsonyabb bokrokon érzik jól magukat és onnan kapaszkodnak rá a ruhánkra és a bőrünkre. A kullancs a test melegét és szagát érzékelve támad, és a lágyabb bőrrészeket kedveli, mint a hónalj, térdhajlat, törzs, de a hajas fejbőr is gyakori előfordulási helye. A leginkább kullancsveszélyes hónapok az április-május és az augusztus- szeptember, a nyár közepén és nagy melegben kevésbé aktívak, mert nem szeretik a forróságot és a nagy fényt.

Milyen betegségeket terjeszt a kullancs?

Agyvelőgyulladást (encephalitist), amely az idegrendszer betegsége és annak károsodásával jár. A betegség lappangási ideje egy-két hét, tünetei az influenzáéhoz hasonlóak és fejfájással, magas lázzal járnak, majd a láz enyhülését követően idegrendszeri problémák jelentkezhetnek. A hatékony védelmet a megelőzés, vagyis az időben - jóval a fertőzésveszélyt megelőzően - beadott védőoltás jelenti. Fontos, hogy megbízható védelem csak a teljes oltási sor esetén biztosított!

A Lyme kór azért veszélyes, mert tünetei általában nem jellegzetesek, és csak hónapokkal esetleg évekkel a csípést követően jelentkezhetnek jelei, amikor már azonban maradandó károsodások is kialakulhatnak. Ezért minden kirándulást követően alaposan vizsgáljuk át magunkat és a kullancs eltávolítását követően legalább egy hónapig folyamatosan figyeljük a csípés helyét, hogy nem jelenik-e meg a betegségre jellemző kokárdaszerű folt – kis halványpiros folt, melynek közepe kifehéredik és egyre nagyobb területre terjed ki úgy, hogy általában csak a széleken látunk halvány rózsaszín sávot. Ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel háziorvosunkat! Az időben felfedezett Lyme-kór antibiotikumos kezeléssel gyógyítható és a teljes felépülésnek annál nagyobb az esélye, minél hamarabb észrevettük a betegséget.

Nagyon fontos a megelőzés!

A kullancscsípéssel járó fertőzések esetében hatványozottan fontos a megelőzés. A kullancs encephalitis kivédésére létezik oltás, de ez csak akkor véd, ha a teljes oltási sort megkaptuk és volt ideje a szervezetünknek immunizálódni. Érdemes ezért már jóval a kirándulási szezon kezdete előtt, akár télen beadatni. A Lyme kór és az egyéb kullancsok által terjesztett betegségek ellen sajnos nincs védőoltás, ezért fontos a kirándulások alkalmával a megfelelő öltözékre is hangsúlyt fektetni: ajánlatos a zárt öltözék, a hosszú nadrág és zokni, zárt cipő, kalap vagy sapka viselése. Csökkenti a kullancs csípések kockázatát a rovarriasztók és -irtók rendszeres alkalmazása is. Számtalan verziója létezik már ezeknek a szereknek, érdemes patikában gyógyszerész tanácsát kikérni az egyes készítmények hatékonyságát illetően és akkor is, ha kisgyerekről, érzékeny bőrű egyénről van szó. A legfontosabb szabály azonban az, hogy minden szabadban töltött nap után nézzük át a testünket, gyermekünk, családtagjaink bőrét, hiszen ha a kullancs rövid ideig volt a bőrben, a fertőzés kialakulásának sokkal kisebb a kockázata. Ha mégis megtörténik a baj, akkor egy speciális eltávolító kanállal vagy gyógyszertárakban kapható kullancs-csipesszel ki lehet szedni a bőrből a kullancsot. Fontos, hogy minél előbb távolítsuk el, mert minél több időt tölt a bőrben, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek. Figyeljünk arra, hogy az élősködő potrohát ne nyomjuk szét és ne olajozzuk be! A köztudattal ellentétben nem baj, ha a kullancs ormánya beleszakad a bőrbe, mert a szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből.
2017. május 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek