Koszmó: van megoldás

2016. november 3.

Sok kismama megküzd a gyermekek fejbőrén gyakran megjelenő tünettel.

koszmo301A koszmó zsíros, fehéres-sárgás, esetleg barnás, pikkelyszerű képződmény, amely jellemzően a kisgyermekek hajas fejbőrén, illetve annak környékén, valamint a fül és a szemöldöki tájékon jelenik meg leggyakrabban. Leginkább a fejtetőn, Gyakran előfordul, leginkább az első életévben jellemző.

Alapvetően a koszmó különösebb veszélyt nem jelent, csak súlyosabb esetben, amikor is viszket. Mivel a kezelése a kezelése jó ideig eltarthat, szerencsésebb megelőzni a kialakulását. A koszmó nem fertőző és az esetek többségében magától elmúlik, nincs szükség gyógyszeres kezelésre.

Mi okozza a koszmó megjelenését?

A faggyúmirigyek olajszerű váladékának túlzott termelődésének köszönhető ártalmatlan jelenség, de elhanyagolva könnyen súlyos problémákat okozhat: bakteriális- és gombás felülfertőzést, bőrgyulladást, sebesedést, ezért fontos a gondos kezelés és a mihamarabbi megszüntetés. Kis odafigyeléssel és megfelelő készítmények alkalmazásával a tünetek jelentősen csökkenthetők, kialakulásuk teljes mértékben elkerülhetők.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Az időjárás is közrejátszhat

A koszmó tünetei gyakrabban lépnek fel hideg, száraz időben. A tünetek leggyakrabban önállóan jelentkeznek, de felléphetnek hiányállapot (cink- vagy a B-vitamin hiány), valamint az immunrendszert gyengítő betegségek esetén. A külsőleg alkalmazott szerek – gyógyszertárakban kapható lemosók, samponok – mellett a helyes táplálkozásnak is meghatározó szerepe van a megelőzésben úgy, mint a már esetlegesen kialakult tünetek enyhítésében. Fejmosás után érdemes egy puha kefét használni – néhányan fogkefe használatát javasolják, de használhatunk puha törölközőt vagy gézdarabot is a ledörzsöléshez.

Csecsemő- és kisgyermekkorban nagy esélye van a koszmó kiújulásának, főleg, ha nem speciális, erre kifejlesztett samponnal mossák a kicsik haját. Fontos megjegyezni, hogy a nem megfelelően választott sampon árthat, a megfelelő viszont sok gondot megold. Ajánlott a már nagyobb gyerekek fejét is időszakosan átnézni, mert a koszmó három-négy éves korban is megjelenhet.