Seborrheás bőr és haj? Íme a megoldás

Seborrheás bőr és haj? Íme a megoldás

Kapcsolódó tünetek:

A szeborrea – azaz faggyúfolyás – egy olyan betegség, mely gyulladást, a bőr fokozott zsírosodását és hámlást okoz az arc- és fejbőrön.

Ez a bőrbetegség egy krónikus gyulladásos folyamat, ami olyan bőrterületeken üti fel a fejét, ahol sok faggyúmirigy található. Latin neve magyarra fordítva faggyúfolyást jelent. Tünetei közé soroljuk a vörös bőrkiütéseket és a hámlást. Köztudottan a faggyúmirigyek termelik a faggyút, ami zsírok és fehérjék keveréke, és feladatai közé tartozik a bőr puhán tartása, pontosabban megvédeni a bőrt a kiszáradástól. Ezek a mirigyek legfőképpen a mellkason, a háton, az arcon és a fejtetőn vannak jelen, így a szeborreás bőrgyulladás is ezeken a területeken szokott kialakulni.

Cikkünkben közelebbről is bemutatjuk ezt a betegséget, annak fajtáit, tüneteit és a különböző kezelési módokat.

A szeborrea fajtái és tünetei

Mit jelent a szeborrea?

A seborrheás dermatitis egy nem fertőző betegség, ami a leggyakoribb bőrbetegségek közé tartozik. Jellemzően sárgás színű zsíros hámlás jelentkezi, leginkább a fej- és arcbőrön. Ezeken a területeken zömében rózsaszín-piros foltok is keletkeznek a hámlások alatt. Szintén gyakori, de nem minden esetben jelentkező tünet a viszketés, aminek intenzitása egyénenként eltérő. A betegség pontos kiváltó okaira még nem derült fény, de a genetikai tényezőkön kívül nagy valószínűséggel más faktorok is közrejátszanak. Alapvetően a test bármelyik részén megjelenhet ez a betegség, de a homlok, az orr és a szemöldökök körüli terület, a hajas fejbőr és a szegycsont körüli rész a leggyakrabban érintett.

A szeborrea előszeretettel a fejen jelenik meg, ahol súlyos estben hajhullást és kopaszodást is okozhat, de ezek mellett a haj fokozott zsírosodásához is vezet. Önmagában a zsírosodás is okozhat hajhullást, ugyanis ennek a zsíros rétegnek köszönhetően a hajhagymák nem jutnak oxigénhez, továbbá a kialakult gyulladás miatt akár el is halhatnak. Ezek a következmények azonban viszonylag ritkák, ugyanis miután meggyógyult a bőr, zömében visszanő a haj.

A seborrhea két típusát kell megkülönböztetnünk: a korpásat és az olajosat. Előbbinél a bőr hámlik és zsíros tapintású, a pórusok pedig tágak, utóbbi esetében pedig a bőr zsíros fényű és tapintású, a faggyú könnyedén ürül a pórusokból. Az olajos seborrhea esetében gyakran figyelhető meg az akné kialakulása is.

Mi köze van a seborrheának a rosaceához?

A seborrheát gyakran keverik a rosaceával. A két bőrbetegségben az a közös, hogy mindkettő a faggyúmirigyekben gazdag területeket szereti, ennek ellenére előfordulási helyük és tüneteik is eltérőek. A rosacea leginkább az orcán, a homlokon és az állon jelenik meg. Tüneteit tekintve bőrpírral, értágulatokkal és vörös hólyagocskákkal jelentkezik, melyek közül egyik sem jár hámlással. Ennek a betegségnek a kialakulásában szintén genetikai tényezők játszanak szerepet, de stressz vagy hormonális változások is kiválthatják.

Kiket érint a szeborrea?

Ez egy rendkívül gyakori betegség, ami az össznépesség 1-5 százalékát érinti. Kevésbé jellemző a serdülőkorú személyekre, inkább a 18-40 év közöttieket, ezen belül a férfiakat érinti gyakrabban. A negyvenedik életévüket betöltött nőknél még ritkább az előfordulása, de a férfiaknál egészen 60 éves korig jelentkezhet. Összességében a felnőttek 50 százalékában figyelhetjük meg időszakosan.

A szeborrea okai

Genetikai tényezők és autoimmun folyamatok

Pontosan még nem ismert, hogy miért alakul ki bizonyos személyeknél ez a betegség, míg másoknál nem, de nagy valószínűséggel genetikai tényezők vannak erre befolyással. Ezen kívül a fokozott faggyútermelés is kiválthatja, továbbá a bőrön található gombák (Malassezia) túlzott elszaporodása, de befolyásolja az emésztés, a stressz és sok más tényező is a kialakulását, fellobbanását. Azonban minden érintett esetében kijelenthető, hogy valamilyen zavar van a bőrmegújulásnál: az új bőrsejtek a felszínre vándorolnak, ahol elpusztulnak, lelökődnek, hogy helyet biztosítsanak az új bőrsejteknek. Egészséges bőr esetén ez a folyamat nem látható, de szeborreánál hámló bőrterületek keletkeznek.

Betegségek

Bizonyos betegségek szintén elősegíthetik ennek a krónikus bőrgyulladásnak a kialakulását. A Parkinson-kórban szenvedők gyakran küzdenek fokozott faggyútermeléssel, ami kedvez a szeborrea kialakulásának, míg HIV-fertőzöttek 83 százaléka érintett ebben.

Hormonális változások

A hormonális változások szinten befolyással lehetnek a betegség kialakulására. Ezt bizonyítja az a tény, hogy a betegség csecsemőkorban szokott jelentkezni, majd egy időre eltűnik, és csak a serdülőkor után alakul ki újra. Egyelőre nem bizonyított, hogy a férfi nemi hormonok ténylegesen kedveznek-e a seborrheának, de a legyengült immunrendszer, illetve az autoimmun betegségek elősegítik a betegség kialakulását.

Lelki okok, stressz, környezeti tényezők, helytelen életmód

Számos gyógyszer – például az úgynevezett antipszichotikumok – is okozhatnak olyan bőrkiütéseket, melyek akár összekeverhetők a seborrheával. A helytelen életmód, a tartós stressz és a hideg, száraz, szmogos környezet súlyosbíthatja a tüneteket, míg a nyári meleg és napsütés következtében azok enyhülhetnek. Utóbbit az UV-sugarak hatásának tudják be a szakemberek.

Hogyan kezelhető a szeborrea?

Fontos megjegyezni: ezt a betegséget nem csak külsőleg, belsőleg is kezelni kell. A kezelés alapjait a megfelelő bőrápolás és a stressz csökkentése adják, továbbá sok türelemre van szükség. Amennyiben az orvos seborrheát diagnosztizál, külsőleg enyhe hámlasztó, gyulladáscsökkentő kezelést, esetleg antimikotikumok használatát javasolja. Ezek a készítmények nyugtató hatásúak is, így jelentősen enyhítik a panaszokat. Amennyiben a hajjal fedett fejbőrt, a szakáll alatti bőrt vagy a szőrös mellkast érinti ez a bőrbetegség, akkor speciális samponok használata ajánlott. Ha a test más területein jelentkezik a betegség, akkor a kenőcsök és oldatok hozhatnak enyhülést.

Az, hogy az alkalmazandó készítmények a különböző adalékokat milyen arányban tartalmazzák, attól függ, hogy milyen súlyosságú a hámlás vagy a gyulladás, így a helyi kezelés minden esetben egyénre szabott. Amennyiben szükséges, a bőrápolókrémek használata is javasolt lehet.

Hogyan kezeljük és ápoljuk a seborrheás hajat és fejbőrt?

Amennyiben a fejbőrön jelentkező ekcéma mindössze korpásodással jár, akkor az olyan orvosi samponok javíthatnak az állapoton, melyek például szelén-diszulfidot, cinket, szalicilsavat vagy etanolt tartalmaznak. Ezek mind feloldják a korpát és csökkentik a fertőzést. Az érintetteknek hetente többször kell a terméket használniuk. Ideális esetben este kenik fel a hajukra, éjszakára sem mossák le, mindössze reggel öblítik ki. Ennek az eljárásnak köszönhetően lelassul az élesztőgombák szaporodása. Mellékhatásként viszketés, égető érzés és a hajszín változása jelentkezhet.

Létezik-e gyógyszeres kezelés?

Belsőleg is tenni kell a szeborrea ellen, ami abban az esetben válik szükségessé, ha a bőrgyulladás tovább terjed, a külső kezelés nem hozza meg a várt eredményt, vagy háromnál több testrészt érint. Ekkor antimikotikumok vagy kortizoltartalmú készítmények belső használata is szükségessé válhat.

Az antibiotikumok használata csak abban az esetben ajánlott, ha a seborrheán kívül bakteriális fertőzés is kimutatható. A lítiumot tartalmazó készítmények szintén jó választásnak bizonyulnának, hiszen gyulladáscsökkentő hatásuk van, azonban ezeket tilos a fejen alkalmazni.

A homeopátiás szerek használata is hozhat javulást, de ez tudományosan nincs alátámasztva. A búzakorpás fürdő vélhetően gyorsít a gyógyulási folyamaton, továbbá antimikrobiális hatása van. A mentol pedig képes enyhíteni a viszketésen. Arról azonban sose feledkezzünk meg, hogy ha a házi praktikák nem hoznak javulást, akkor nem szabad sokáig várni, minél előbb fel kell keresni egy orvost.

Milyen étkezés és életmód javasolt az érintetteknek?

A megfelelő étkezéssel is javulhat az érintettek állapota. Ajánlott a szénhidrát bevitelének csökkentése, illetve a zsírszegény ételek fogyasztása. A tejtermékeket és a telített zsírsavakat célszerű kerülni. A betegeknek figyelniük kell az egészséges és kiegyensúlyozott étkezésre, hiszen így csökkenthetnek a panaszok intenzitásán, és megnövelhetik a tünetek nélküli időszakok hosszát.

Megelőzhető a szeborrea?

A szeborrea kialakulását nem lehet teljesen megakadályozni, de vannak bizonyos módszerek, melyekkel meghosszabbíthatók a tünet nélküli időszakok. Az antimikotikumokat tartalmazó samponok hetente többszöri alkalmazása ajánlott a fejbőrön előforduló elváltozások csökkentésére. Az antimikotikumos krémek pedig a hajtól, illetve szőrtől mentes területeken segítenek. Ezeken kívül ajánlott a lágy szappanok és bőrápolótermékek használata.

Összegzés

A szeborrea egy rendkívül kellemetlen krónikus bőrgyulladás, ami hámlással és viszketéssel jár. Annak ellenére, hogy nem lehet teljesen meggyógyítani, számos olyan kezelési és megelőzési módszer létezik, melyeknek köszönhetően jelentősen meg lehet növelni a panaszoktól mentes időszakok időtartamát. A különböző kezelési formák és termékek – samponok, kenőcsök – jelentősen csökkentik a panaszokat, enyhítik a viszketést, és gyorsítják a gyógyulási folyamatot. De ettől függetlenül természetesen ajánlott egy szakember felkeresése is.

2022. február 28.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek