Így csökkentse a koleszterinszintjét!

2017. május 5.

Kapcsolódó tünetek:

magas koleszterin

A magas koleszterinszint veszélyes, mert nem okoz érezhető tünetet, ugyanakkor közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és az érszűkületnek.

Jó és rossz koleszterin

A HDL a hasznos koleszterin, az LDL a lerakódó, vagyis a káros típus.  Az LDL szintje és a szív-érrendszeri betegségek szorosan összefüggenek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, a szervezet nem képes azt lebontani, így lerakódik az artériák falában. A tartósan magas vérzsírszint miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások alakulnak ki, melyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt, bekövetkezik az érelmeszesedés.

Következményképpen az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ezért a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése előbb-utóbb károsodhat. Attól függően, hogy hol történik az elzáródás, bekövetkezhet a szívinfarktus, a stroke vagy a végtagi érelzáródás.

A koleszterinszint csökkentésének két módszere:

  1. Egészséges életmód

Egészséges életmóddal hatékonyan csökkenthető a koleszterinszint. A rendszeres testmozgás erősíti a szívizomzatot, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet és segíti a fogyást. Bizonyítottan redukálja a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, és javít a 2-es típusú cukorbetegek állapotán. Az optimális testsúly elérése pedig azért fontos, mert a koleszterinszintet erősen befolyásolja a súlytöbblet. Már 2-3 kg súlycsökkenés mérhető koleszterinszint csökkenéssel jár, amit a táplálkozás tekintetében elősegíthetünk a telítetlen zsírsavak fogyasztásával. Az életmódváltáshoz kérhetjük szakember segítségét is: a mozgásterapeuták, dietetikusok, szakorvosok nem csak biztonságossá, de a személyre szabottság miatt hatékonnyá és tartóssá is tehetik az eredményeket.

  1. Orvosi kezelés

Mivel a koleszterin szintje örökletes tényezőktől is függ, érdemes már 20 éves kortól ötévente, 30 éves kortól pedig évente végeztetni teljes laborvizsgálatot és koleszterinszint mérést, még akkor is, ha az előző vizsgálat eredménye nem utalt kóros eltérésre. Ha fény derül a magas értékre, az életmód reformjával egyidőben ajánlatos felkeresni a belgyógyászt, kardiológust, és amennyiben szükséges, meg kell kezdeni a gyógyszeres kezelést. A megfelelő gyógyszer szedése, és ehhez kapcsolódóan a rendszeres orvosi kontroll garantálja, hogy a magas koleszterinszint csökkentésével és a normál érték szinten tartásával hosszú távon is elkerülhetőek legyenek a komolyabb egészségügyi problémák.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

stroke

Stroke – A legfontosabb tudnivalók

A stroke az egyik leggyakoribb halálok, melynek kezelésekor a legfontosabb, hogy a tüneteket minél hamarabb felismerjük, és a beteg gyógyítását elkezdhessük.

pajzsmirigy-alulműködés

Pajzsmirigy-alulműködés – okok, tünetek, kezelés

A különféle pajzsmirigyzavarok népbetegséggé nőtték ki magukat, hazánkban a lakosság 10-15 százaléka érintett és a betegek háromnegyede nő. Ezek között is leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködésével találkoznak az endokrinológusok.

Miért veszélyes a magas koleszterinszint?

Korunk egyik, már-már civilizációs problémájának tekinthető a magas koleszterinszint, s az ebből fakadó betegségek, kóros állapotok kialakulása.

Ezért kerülje! Minden, amit a transz-zsírsavakról tudnia kell!

Ezért kerülje! Minden, amit a transz-zsírsavakról tudnia kell!

Mik azok a transz-zsírsavak és miért kell őket kerülni?

Összes cikk Egészség A-Z témában