A kolera tünetei és kezelése

kolera
A kolera fertőzés kórokozója a vibrio cholerae nevű baktérium, amelyet emberek és vízi állatok hordozhatnak. A betegség a leggyakrabban a Bengáli-öböl környékén, illetve Afrikában jellemző, de több kolerajárvány volt már a történelem során a világ teljesen más részein is. Olyan helyeken is gyakori a kolerás fertőzés, ahol a székletet nem tudják megfelelő helyen tárolni, ezért az utcán lévő széklet által is könnyen terjedhet a fertőzés. Ez főként a harmadik világ országaiban jellemző. A kolera fertőzöttek tünetmentesen is hordozhatják a betegséget, épp ezért könnyen alakulhatnak ki járványok. A fertőzés könnyen tovább terjedhet egyik emberről a másikra, azaz egy társaságban épp elég egy valakinek szennyezett vizet fogyasztania, a betegség könnyedén átterjedhet másokra is. Szennyezett víz vagy élelmiszer a legjellemzőbb oka a fertőzés kialakulásának. A baktériumok a szennyezett vízből vagy ételből a vékonybél bolyhaiba jutnak, ahol megfertőzik a bélhámsejteket. A kolera toxinjai a bélhámsejtekbe jutva hasmenéses tüneteket okoznak, amelyek olyan súlyosak lehetnek, hogy kiszáradást is okozhatnak. Mivel a vibrio cholerae baktérium enterotoxint termel, amely nem engedi a vékonybél felső szakaszában felszívódni a nátriumot, gyakorlatilag ez okozza a vizes hasmenést. A kolerát a tünetek jelentkezése után székletminta vétellel diagnosztizálják.

Tünetek

A kolerára jellemző rizslészerű nagy mennyiségű hasmenés, akár néhány órányi lappangási idő után is megjelenhet. Ez a vizes, nagy mennyiségű széklet ürítése folytatódik az egész betegség alatt, épp ezért kiszáradás alakulhat ki a nagy folyadékvesztés miatt, és akár vérnyomás esés, ájulás is bekövetkezhet a kiszáradás által. A hasmenés mellett előfordulhat a hányás is, azonban fájdalom, láz nem gyakran jelentkezik. Óránként akár több liter folyadékot is veszthet a beteg székletürítés által, azaz nagyon gyorsan kell pótolni a kiürült folyadékot, hiszen rendkívül nagy mennyiség távozik a szervezetből. A folyadékpótlás mellett elengedhetetlen a só és cukor pótlása is.

Teendő a fertőzés után

Nagyon fontos folyadékot, sót és cukrot pótolni, ugyanis nagyon nagy mennyiséget veszít a szervezet a súlyos hasmenés miatt. Erre a legjobb a gyógyszertárakban kapható sókat és cukrokat tartalmazó, vízben feloldható készítmény. A betegnek ebből fogyasztva gyorsan javulhat az állapota, azonban a nagyon kellemetlen tünetek minél gyorsabb kezelése érdekében gyakran tetraciklin antibiotikumot szoktak javasolni az orvosok. A szájon át alkalmazott rehidratációs anyag mellett infúzió adása is javallott lehet , ha a szájon át történő fogyasztás nem elegendő .

Megelőzés, védőoltás

Jelenleg nem létezik védőoltás kolera ellen, így a megelőzési módja, hogy az egzotikus tájakra utazók szigorúan figyelni kell a személyes higiénére. Ilyen például az, hogy  óvatosan választanak maguknak ételeket, illetve nem isznak csapvizet, kizárólag ásványvizet  és ügyelnek a kézmosásra

A kolerával fertőzött beteget csak akkor nyilvánítják gyógyultnak, ha a harmadik, negyedik és ötödik napon sem mutatnak ki székletmintájából kórokozót. Magyarországi kolera fertőzést azonnal jelenteni kell az ÁNTSZ-nél, a WHO-nál ás a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központnál.
2017. október 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink