3 betegség, melyeken jobb gyerekkorban átesni

3 betegség, melyeken jobb gyerekkorban átesni

Bár a cikkben felsorolt betegségek valóban kisebb rizikóval és szövődménnyel bírnak a gyermekeknél, kerülendő, hogy kizárólag a későbbi védettség miatt direkt fertőzzük meg gyermekeinket. A védőoltások a legtöbb esetben biztonságos alternatívát kínálnak.

  • Bárányhimlő

A bárányhimlő az egyik leggyakoribb, ősszel, illetve télen tomboló, cseppfertőzéssel terjedő vírusos gyermekbetegség, melyen az emberek többsége kiskorában átesik. A betegség kialakulásának fő időszaka 3 és 10 éves kor közé tehető. Kísérő tünetei a fejen, a törzsön és a hason megjelenő viszkető piros hólyagok, amelyek később átterjednek az egész testre. Nem igaz, hogy a fertőzés az ép immunrendszerrel rendelkező gyermekekre teljesen veszélytelen, hiszen minimális esetszámban agyvelő- vagy agyhártyagyulladást ilyen esetekben is okozhat, de komolyabb szövődményekkel későbbi életkorban jár inkább. Ha egy felnőtt immunrendszere más betegségek következtében legyengült, számára a bárányhimlő akár életveszélyessé is válhat. Általánosságban véve, akit egyszer megfertőzött a betegség, egy életre védetté válik, de amennyiben a betegség túl enyhe lefolyású volt vagy túl korán érte el az illetőt, másodjára is megfertőződhet. A bárányhimlő elleni védőoltás kötelező: 2 alkalommal kell adni, 6 hét időközzel.

  • Mumpsz

A mumpszvírus kizárólag emberi megbetegedést okoz, cseppfertőzéssel terjed és rendkívül ragályos fertőzés. Kórokozója egy RNS-vírus, lappangási ideje pedig akár három hét is lehet. A betegség tünetei közül a legismertebb a fültő körüli fájdalom és duzzanat. A fültőmirigy, majd más nyálmirigyek is duzzadtak lehetnek, nyomásra pedig fájdalom jelentkezhet. A duzzanat jól látható, a beteg arca jellegzetesen telt, gömbölyű formát vesz fel. Bár a láz jellemzően nem magas, a fertőzött fáradékony lehet és fejfájásra panaszkodhat. A mumpsz fiatalkorban alapesetben komolyabb panaszok nélkül, egy-két hét alatt lezajlik, felnőttkorban azonban szövődmények kísérhetik. A pubertáskoron túl a férfiak megbetegedéséhez gyakran társul heregyulladás, amely súlyosabb esetben nemzőképtelenséget is okozhat. Ritkább szövődményként hasnyálmirigy-gyulladás is jelentkezhet. Ma Magyarországon a mumpsz elleni védőoltás kötelező, így a betegség már nem része mindennapjainknak.

  • Rubeola, avagy rózsahimlő

A rubeola egy jellegzetesen enyhe, gyermekkori vírus okozta kiütéses betegség, mely cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezéssel terjed. Jellemző tünetei az apró vörös foltok a test egészén, melyet sok esetben fejfájás és hőemelkedés kísér. Felnőttkorban azonban ennél súlyosabb szimptómákkal is  számolnunk kell,  így a magas lázzal, felső légúti huruttal vagy akár hosszan tartó ízületi gyulladással. Ennél még sokkal veszélyesebb, ha terhesség alatt kapja el a kismama, mert a bébinél fejlődési rendellenességet okozhat a vírus. A rubeola ellen kötelező védőoltást kapnak a gyermekek két részletben: előbb másfél, majd 11 éves korban meg kell ismételni.

2019. október 12.

Kiemelt ajánlatunk