A karácsony nem lehet teljes finomabbnál finomabb sütemények nélkül, melyek ráadásul nem csak a hasunknak, de a szemünknek is kedvesek. Ha idén valami különlegességgel kedveskedne családjának, ajánljuk figyelmébe alábbi válogatásunkat, melyben a BENU-központ dolgozóinak kipróbált és bevált receptjeit mutatjuk be.
Karácsonyi sütidoboz – Dorogsághy Orsolya
Gyerek, felnőtt egyaránt remekül ráhangolódhat vele az ünnepre, de nekem sokkal több ennél. Szerintem kedves ajándékötlet, dobozba vagy akár karácsonyi papírzacskóba, celofánba is csomagolhatjuk. Használhatjuk kiegészítő díszítésként vagy akár "ültetőkártyaként” is az ünnepi asztalra. Ez a recept három színnel, pirossal, barnával és fehérrel mutatja be az elkészítést, de a variációknak a formákkal és a színekkel csak a fantázia szabhat határt.
Hozzávalók a tésztához
- 3 tojás
- 18 dkg cukor
- 15 dkg puha vaj
- 45-50 dkg liszt
- 1 tasak vaniliás cukor
- 8 g sütőpor
Hozzávalók a díszítéshez
- piros ételszínezék
- 3 dkg cukrozatlan kakaó
- lekvár
- mogyorókrém
- tejkrém
- cukormáz
- olvasztott csoki (ízlés és fantázia szerint)
Elkészítés
- A tojásokat felverjük. Hozzáadjuk a cukrot és tovább keverjük. Az olvasztott vajat beleöntjük, ezt is jól összedolgozzuk, majd sütőport és vaníliás cukrot is adunk hozzá. Végül apránként hozzáadagoljuk a lisztet, a tojások méretétől függhet a liszt mennyisége. A tésztát jól összegyúrjuk, amíg teljesen összeáll.
- Ekkor a tésztát három, nagyjából egyenlő részre osztjuk. Az egyik részbe egy kis piros színezéket adunk, és addig gyúrjuk a tésztát, amíg homogén nem lesz, és teljesen felveszi a színt (szükség esetén lisztet adunk még hozzá). Egy másik részben a kakaót adjuk a tésztához, és addig dolgozzuk, amíg teljesen fel nem szívja. A harmadik részt natúran hagyjuk.
- A cipókat műanyag fóliába csomagoljuk, és 20 percig a hűtőben pihentetjük.
- A pihentetési idő letelte után egy-egy cipót veszünk, sodrófával kinyújtjuk, hogy kb. fél centiméteres lapot kapjunk. Jöhet az ötletelés a karácsonyi formákkal, sokféle mintát készíthetünk. Lehet linzer vagy egyszerű karácsonyi sütikinyomós verzió, de csavart formát is készíthetünk. 170 fokon, légkeveréses sütőben 15-20 percig, vagy légkeverés nélkül 180 fokon ugyanennyi ideig sütjük a kekszet. Ha kihűlt, lekvárral, mogyorókrémmel vagy tejkrémmel tölthetjük.
- Főzés után (akár színezett) cukormázzal vagy olvasztott csokival is díszíthetjük.
Flódni – Szabó Eszter
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 23 dkg vaj (vagy sütőmargarin)
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojássárgája
- 1 db tojás (egy része a tészta megkenésére)
- 120 ml fehérbor
- 0,3 kk. só
Az almatöltelékhez
- 1 kg alma
- 1 ek. méz
- 1 ek. cukor
- 2 tk. fahéj (őrölt)
- 5 db szegfűszeg
- 170 ml fehérbor
- 5 ek. zsemlemorzsa
A diótöltelékhez
- 23 dkg dió (darált)
- 10 dkg cukor
- 3 dkg mazsola
- 3 dkg étcsokoládé (reszelt)
- 1 dl fehérbor (az almáét kell használni)
A máktöltelékhez
- 23 dkg mák (darált)
- 0,5 citromból nyert citromhéj (vagy egy narancs reszelt héja)
- 15 dkg sárgabaracklekvár
- 3 dkg cukor
- 3 dkg mazsola
- 70 ml fehérbor
A szilvalekvárhoz
- 15 dkg szilvalekvár (házi)
- 7 dkg aszalt szilva
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk (tapasztalatom szerint kézzel a legegyszerűbb), és fóliába csomagolva egy napra (de min. egy éjszakára) hűtőbe tesszük.
- Az almás töltelékhez az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, és megpároljuk a többi hozzávalóval. (A szegfűszeget érdemes teatojásba tenni.) Mikor félig-meddig szétfőtt, puha szűrőben lecsepegtetjük, a bort felfogjuk, majd a zsemlemorzsát is az almához keverjük.
- A diós töltelékhez a diót az almától maradt fűszeres borral és a többi hozzávalóval megfuttatjuk. (Ha 1 dl-nél kevesebb bor marad, kipótoljuk.)
- A mákos töltelékhez a mákot megfuttatjuk a boron a többi hozzávalóval.
- Az aszalt szilvát apróra vágjuk, és a házi szilvalekvárhoz keverjük.
- Mikor már minden hozzávaló teljesen (!) kihűlt, elővesszük a tésztát, és 5 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett deszkán az első lapot 1-2 mm vékonyságúra nyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. (Az eredeti recept szerint ekkora adag flódni őzgerinc-szerű, hosszúkás formában készül, de nekem nem fért bele. Kb. kétszer olyan szélesre nyújtottam a tésztát, és még így is bőven lett rá töltelék, de lehet próbálkozni.)
- Megkenjük a tésztát a diókrémmel, majd ráhelyezzük a második lapot. Erre jön a mák, majd a további sorrend: tészta, alma, tészta, szilvalekvár, végül újra tészta.
- A legfelső lapot villával megszurkáljuk, a megmaradt tojással megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Akkor jó, ha tűpróbánál már semmi nem ragad rá, és a teteje is szép piros. (Bár nekem már fél óra után le kellett takarni a tetejét, mert égett, vigyázzunk rá!)
- Porcukorral meghintve, kockákra vagy szeletekre vágva tálaljuk.
Mediterrán Marhaszelet burgonyás zellerpürével – Bencsik Barbara
Hozzávalók
- 4 szelet marha hátszín
- só
- bors
- 6 ek. olaj
- 2 dl húsleves alaplé
- 2 fej hagyma
- ½ doboz darabolt konzerv paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- őrölt rozmaring
- 1-2 babérlevél
Hozzávalók a körethez
- 1 fej zeller
- 4 db burgonya
- 1 liter tej
- 5 dkg vaj
- só
Elkészítés
- Klopfoljuk ki a megtisztított marhahátszínt. Sózzuk, borsozzuk meg, majd 4 ek. olajon süssük néhány percig. Öntsük alá az alaplevet, fedjük le, és fedő alatt kis lángon pároljuk puhára.
- A hagymákat vágjuk félbe, karikázzuk fel vékonyan. A serpenyőben forrósítsuk fel a megmaradt olajat, süssük üvegesre a hagymát, valamint az apróra vágott fokhagymát. Öntsük fel paradicsommal, sózzuk, fűszerezzük rozmaringgal és babérlevéllel, majd főzzük 25 percig.
- Kockázzuk fel a zellert és a burgonyát, forrásban lévő sós vízben főzzük meg. Szűrjük le, majd készítsünk pürét belőle tejjel és vajjal. Sózzuk, és a paradicsomos ragu mellé tálaljuk.
Sportszelet – Kató Dániel
Hozzávalók
- 50 dkg darált keksz
- ½ vagy 1 dl sütőrum vagy 1-2 db rum aroma
- 25 dkg Rama sütőmargarin (készítés előtt egy kicsit megolvasztom)
- 2 dl tej
- 20 dkg cukor
- 3 ek. kakaópor
- máz: 2 tortabevonó (étcsokis), 4 evőkanál olaj
Elkészítés
A kekszet, a kakaóport és a cukrot összekeverem, a vajjal, a tejjel és a rum aromával összedolgozom. Gőz felett a tortabevonót az olajjal megolvasztom. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (kb. 20 cm x 30 cm) formázom a masszát, majd az olvasztott tortabevonót egyenletesen ráöntöm. Hűtőbe teszem. 2-4 óra múlva már fogyasztható is.