Irritábilis bél szindróma

2016. november 2.

Kapcsolódó tünetek:

hányás, hasfájás, akut has, hasmenés

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor- és bélrendszer funkcionális rendellenessége.

A betegséget hasi fájdalom, diszkomfort érzés, a székletürítés zavara (hasmenés, székrekedés vagy a kettő váltakozása) jellemzi, és hátterében részletes vizsgálatokkal sem igazolható szervi eltérés.

Előfordulási gyakoriság

Magyarországon a lakosság kb. 15-20 százaléka érintett. A kórkép leggyakrabban 20-50 éves kor között fordul elő, nőkben gyakoribb, mint férfiakban. A betegséget civilizációs kórképnek tartják.

Okok

ibs_nkKiváltó oka pontosan nem ismert. A tünetek kialakulásában külső tényezők is szerepet játszanak: a stressz, a helytelen táplálkozás hatását a bélnyálkahártya gyulladásai, a bél fokozott érzékenysége (irritábilitás), az összerendezett bélmozgás zavara és a fokozott fájdalomérzés felerősítik.

Tünetek

Az IBS visszatérő emésztőszervi tünetek jellegzetes kombinációja: a hasi fájdalom vagy diszkomfort érzés a székürítéssel csökken, a panaszok összefüggenek a széklet gyakoriságának és a széklet formájának változásával. Jellemző lehet a székrekedés vagy a hasmenés, illetve ezek váltakozása, valamint a puffadás, a teltségérzet, esetleg gyomorégés, fehéres nyák megjelenése a székletben. Előfordulhat hányinger, émelygés is. A betegség hosszú távon sem okoz komoly szövődményeket, de az életminőséget kifejezetten rontja.

Diagnózis

A kórkép felismerése az úgynevezett Római III. kritériumokon alapul, mely a jellegzetes tüneteket foglalja magába. A diagnózis biztonságát bizonyos tájékozódó vizsgálatok (anamnézis, fizikális és laboratóriumi vizsgálatok, rejtett vér vizsgálata a székletben, székletbakteriológia és parazitológia) fokozhatják, de ha ezek sem szolgáltatnak elégséges adatokat vagy súlyosabb kórképre utalnak, az organikus betegség kizárására részletesebb – eszközös – vizsgálatokat alkalmaznak.

Kezelés

Az IBS kezelése összetett feladat. A diagnózis felállítása után a legfontosabb annak megértetése, hogy a betegség nem okoz súlyos szervi elváltozásokat, lefolyásában azonban ingadozások várhatóak. A kezelésben szerepet játszanak a pszichoterápia, az életmódbeli- és a táplálkozási tanácsok, valamint a gyógyszeres kezelés, melyek mindegyike egyénre szabott. A gyógyszeres kezelés a domináló tünet mérséklésére irányul: fájdalomcsillapítóra, hashajtóra, hasfogóra, puffadásgátlóra, nyugtatóra, antidepresszánsra lehet szükség.

Enyhe és középsúlyos fájdalom csillapítására a vény nélkül is kapható görcsoldók és fájdalomcsillapítók valamelyike általában elegendő. Súlyosabb esetekben szelektívebben ható szerekre, esetleg depresszióellenes készítményekre lehet szükség, amelyek már orvosi vényhez kötöttek. A szorulásos betegek kezelésekor a széklet térfogatát növelő anyagok (korpa, metilcellulóz), a hashajtók közül a laktulóz tartalmú készítmények javasolhatók. A hasmenéses csoportban a legkedvezőbb tapasztalatok a loperamiddal vannak. A hasi puffadás mérséklésére javasolt a szénsavas üdítőitalok, a saláták, nyers zöldségek, a héjas gyümölcsök és a zsíros, nehéz ételek fogyasztásának csökkentése.

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség a bélrendszer gyulladásos betegsége, a szájtól a végbélig terjedhet, de leggyakrabban a vékony – és vastagbelet érinti. A kór a bélfal egész vastagságára kiterjedhet, fekélyeket, súlyosabb esetben komoly vérzést vagy a bélszakasz átlukadását okozva. Lefolyása hullámzó.

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

5 fontos tudnivaló, ha érzékeny a tejcukorra!

A legfontosabb tudnivalók a Crohn-betegségről

A legfontosabb tudnivalók a Crohn-betegségről

A Crohn-betegség tünetei, kezelése és a gyógyulási esélyek.

Mit tegyen, ha túlette magát? A leghatásosabb gyógynövények

Mit tegyen, ha túlette magát? A leghatásosabb gyógynövények

A következő gyógynövények a gyomor-bél rendszer panaszainak enyhítésében verhetetlenek. Ha puffad, túlette magát, érdemes ezeket kipróbálni!