Irritábilis bél szindróma

2016. november 2.

Kapcsolódó tünetek:

hányás, hasfájás, akut has, hasmenés

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor- és bélrendszer funkcionális rendellenessége.

A betegséget hasi fájdalom, diszkomfort érzés, a székletürítés zavara (hasmenés, székrekedés vagy a kettő váltakozása) jellemzi, és hátterében részletes vizsgálatokkal sem igazolható szervi eltérés.

Előfordulási gyakoriság

Magyarországon a lakosság kb. 15-20 százaléka érintett. A kórkép leggyakrabban 20-50 éves kor között fordul elő, nőkben gyakoribb, mint férfiakban. A betegséget civilizációs kórképnek tartják.

Okok

ibs_nkKiváltó oka pontosan nem ismert. A tünetek kialakulásában külső tényezők is szerepet játszanak: a stressz, a helytelen táplálkozás hatását a bélnyálkahártya gyulladásai, a bél fokozott érzékenysége (irritábilitás), az összerendezett bélmozgás zavara és a fokozott fájdalomérzés felerősítik.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Tünetek

Az IBS visszatérő emésztőszervi tünetek jellegzetes kombinációja: a hasi fájdalom vagy diszkomfort érzés a székürítéssel csökken, a panaszok összefüggenek a széklet gyakoriságának és a széklet formájának változásával. Jellemző lehet a székrekedés vagy a hasmenés, illetve ezek váltakozása, valamint a puffadás, a teltségérzet, esetleg gyomorégés, fehéres nyák megjelenése a székletben. Előfordulhat hányinger, émelygés is. A betegség hosszú távon sem okoz komoly szövődményeket, de az életminőséget kifejezetten rontja.

Diagnózis

A kórkép felismerése az úgynevezett Római III. kritériumokon alapul, mely a jellegzetes tüneteket foglalja magába. A diagnózis biztonságát bizonyos tájékozódó vizsgálatok (anamnézis, fizikális és laboratóriumi vizsgálatok, rejtett vér vizsgálata a székletben, székletbakteriológia és parazitológia) fokozhatják, de ha ezek sem szolgáltatnak elégséges adatokat vagy súlyosabb kórképre utalnak, az organikus betegség kizárására részletesebb – eszközös – vizsgálatokat alkalmaznak.

Kezelés

Az IBS kezelése összetett feladat. A diagnózis felállítása után a legfontosabb annak megértetése, hogy a betegség nem okoz súlyos szervi elváltozásokat, lefolyásában azonban ingadozások várhatóak. A kezelésben szerepet játszanak a pszichoterápia, az életmódbeli- és a táplálkozási tanácsok, valamint a gyógyszeres kezelés, melyek mindegyike egyénre szabott. A gyógyszeres kezelés a domináló tünet mérséklésére irányul: fájdalomcsillapítóra, hashajtóra, hasfogóra, puffadásgátlóra, nyugtatóra, antidepresszánsra lehet szükség.

Enyhe és középsúlyos fájdalom csillapítására a vény nélkül is kapható görcsoldók és fájdalomcsillapítók valamelyike általában elegendő. Súlyosabb esetekben szelektívebben ható szerekre, esetleg depresszióellenes készítményekre lehet szükség, amelyek már orvosi vényhez kötöttek. A szorulásos betegek kezelésekor a széklet térfogatát növelő anyagok (korpa, metilcellulóz), a hashajtók közül a laktulóz tartalmú készítmények javasolhatók. A hasmenéses csoportban a legkedvezőbb tapasztalatok a loperamiddal vannak. A hasi puffadás mérséklésére javasolt a szénsavas üdítőitalok, a saláták, nyers zöldségek, a héjas gyümölcsök és a zsíros, nehéz ételek fogyasztásának csökkentése.

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

A hirtelen fellépő felső hasi fájdalom a hasnyálmirigy gyulladás egyik legismertebb tünete. Ez a betegség nem megfelelő kezelés esetén akár halálos is lehet. Alábbiakban közelebbről bemutatjuk ennek a kórképnek a lehetséges szövődményeit és veszélyeit.

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom mögött állhat szervi elváltozás, így többek között gyulladás, fertőzés, daganat, de előfordulhat a háttérben funkcionális ok is, mint például irritábilis colon. Fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

5 tipp puffadás ellen

5 tipp puffadás ellen

Fiatal vagy idős, férfi vagy nő, a puffadás kellemetlen érzését mindannyian tapasztaltuk már életünk során. A fokozott gázképződés számos tényező miatt kialakulhat. Mutatunk 5 tippet, amelyekkel elkerülhetjük a kényelmetlenségeket.

A prebiotikum jótékony hatásai

A prebiotikum jótékony hatásai

A probiotikus baktériumok a természetes bélflóra helyreállítását segítik, továbbá támogatják az emésztést és az immunrendszert. A prebiotikumok pedig ezen bacilusok életfeltételeit javítják, szaporodását serkentik.

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás évente több ezer magyar nőt és férfit érint. A kezelés, illetve megelőzés lehetőségeit cikkünkben mutatjuk be.