Inkontinencia? Vizelettartási problémák? Itt a megoldás!

Kapcsolódó tünetek:

Mi a leggyakoribb oka a tartós vizelet inkontinenciának?

A tartós vizelettartási problémák leginkább a nőket érintik. A terhesség alatt minden második kismamának vannak kisebb-nagyobb vizelettartási nehézségei. A vizelet inkontinencia bármely életkorban kialakulhat, azonban a kor előrehaladtával és szülést követően egyre gyakoribb a tünetek előfordulása. Kialakulása a női szervek anatómiájával magyarázható: A medencealap a hasüreg, illetve a kismedence alapja. Többrétegnyi egymást keresztező izomból áll, és úgy nyúlik, mint egy kifeszített függőágy, elöl a szeméremcsonttól, hátul pedig a farokcsontig. Ez az izomköteg segít megtartani a húgyhólyagot, a méhet és a beleket, valamint zárni a húgycső és a végbél kivezető szakaszát.

A terhesség idején a testben lejátszódó változások – nagyobb folyadék-visszatartás, nagyobb vértérfogat, a méh és a baba növekedése – növelik a medencefenék izmaira ható nyomást. A szülés során ezek még tovább nyúlnak. Az ily módon meggyengült tartóizmok nem képesek teljes mértékben visszatartani a vizeletet, ha a hólyag nyomás alá kerül, például köhögés, tüsszentés közben. Az évek előrehaladtával a hormonális változások negatív hatásai mellett, az izmok is tovább gyengülnek, tovább rontva a vizelettartás hatásfokát.

Tiltólistán

Vizeletvisszatartási gondok esetén jó, ha kerüljük a következőket:

  • Az alkoholtartalmú italok egyrészt a hólyagban jelentkező irritatív hatásuk miatt károsak, másrészt negatívan befolyásolják a tudatos vizeletvisszatartást.
  • A szénsavas üdítőitalok, a koffein tartalmú ételek , italok (kávé ,tea,csokoládé), valamint az erős fűszerek ingerelhetik a hólyagot, ami késztetéses inkontinenciát okoz. Ehhez hasonlóan ronthatják a vizeletvisszatartás hatásfokát a különböző citrusféleségek (narancs, grapefruit, stb.), illetve egyes mesterséges édesítőszerek.
  • Sokan azért nem isznak eleget, hogy csökkentsék a vizelés gyakoriságát. Ám ily módon a vizelet besűrűsödik és irritálhatja a hólyag falát, ami fokozott vizelési kényszert okozva tovább ronthatja a késztetéses inkontinenciát.
  • Egyes gyógyszerek, például a nyugtatók, az altatók, néhány vérnyomáscsökkentő, szívgyógyszer befolyásolhatják a hólyag szabályozását. Mások, például a vízhajtók, izomlazítók és antidepresszánsok más mechanizmussal okozhatnak inkontinenciát vagy ronthatják azt.
  • Túlsúly esetén a hólyagra nehezedő súly megterheli a medencét, így az is inkontinenciát okozhat.

Létezik megoldás az inkontinenciára!

Ha szeretnénk megelőzni a bajt, érdemes megszívlelni a következő tanácsokat:

  1.  Kerüljük azokat az ételeket és italokat és gyógyszereket, melyek rontják az inkontinenciát!
  2. Csökkentsük testsúlyunkat az ideálisra!
  3. Mozogjunk sokat, kerülve azokat a mozgásokat, amelyek hatására a záróizomzat funkciója romlik!
  4. Végezzünk speciális intim tornát!
  • Tipp: A terhességet és szülést követően kitágult hüvely rugalmasságát vesztett szövetének kezelésére, illetve akár megelőzésére nyújt hatékony megoldást a nem-invazív Er:YAG lézerterápiás eljárás, amely az enyhe és középsúlyos stressz- és kevert inkontinenciát (vizelet elcsepegést) kezeli és a kötőszövet újraképződésének fototermikus stimulációján, a hüvelyfal és a kollagéndús kismedencei kötőszövet  feszesítésén és a kollagén zsugorításán alapul, melynek eredménye a húgyhólyag alap javuló alátámasztása.
2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink