Az ínhüvelygyulladás típusai és a gyógymódok

Az ínhüvelygyulladás típusai és a gyógymódok

Az ínhüvely egy alagútszerű képződmény, melyben az ínak futnak. Súrlódásmentes mozgásukat egy nyákszerű anyag biztosítja. Az ínak a mozgásszerv-rendszer erősen igénybevett részei, mivel az izmok és a csontok közötti összeköttetést biztosítják, melyek nagy terhelésnek vannak kitéve az izommozgások során. A megterhelő, ismétlődő mozgások (gépelés, egerezés, vágás), illetve a hosszan tartó folyamatos terhelés hatására gyulladás alakulhat ki bennük, melyet ebben az esetben nem kórokozók, hanem a steril izgalmi állapot eredményez. A végeredmény erős fájdalom, mely miatt akár egy toll megfogása is problémát okozhat. Előfordulhat azonban olyan ínhüvelygyulladás is, ami fertőzéses eredetű.

Az ínhüvelygyulladás típusai

Az ínhüvelygyulladás esetében két típust különbözetünk meg: a gennyest és a fibrinest. A gennyes ínhüvelygyulladás hátterében baktérium okozta fertőzés áll, ami lehet direkt sérülés következmény (például szálka, vágás), vagy a környezetről  az ínhüvelyre terjedő másodlagos fertőzés. Ebben az esetben az érintett terület piros, érzékeny, duzzadt, előfordul, hogy nyomásra genny ürül a sérülés területéről. Súlyos esetben lázra is panaszkodnak az érintettek, és a környező területeken nyirokér gyulladás is kialakulhat. A kezelés mielőbbi megkezdése javasolt, ellenkező esetben akár az ujjaink funkcióit is elveszíthetjük. A fibrines ínhüvelygyulladást a legtöbb esetben a monoton mozgások, illetve az egyoldalú munka váltják ki. Ebben az esetben begyullad és megduzzad az ínhüvely, az ínak csúszását segítő anyag összetétele pedig módosul. Ez a fajta ínhüvelygyulladás is intenzív fájdalommal, nyomásérzékenységgel jár, az érintett terület duzzadt és meleg tapintatú, mozgásnál pedig tipikus hóropogásszerű zaj keletkezik.  

Az ínhüvelygyulladás kezelése

Az ínhüvelygyulladás kezelése nagyban függ annak típusától. Gennyes ínhüvelygyulladás esetén rendkívül fontos a mihamarabb elvégzett sebészi beavatkozás, az antibiotikummal történő kezelés és a rögzítés. A fibrines ínhüvelygyulladás kezelésének legfőbb eleme a pihentetés. Nagyon fontos, hogy mellőzzük azt a tevékenységet, ami a problémát okozta, és pihentessük az adott végtagot. Súlyos esetekben a végtag gipszsínben való rögzítése is javasolt. E mellett segíthet a naponta többszöri jegelés (egy alkalommal maximum 10 percig), valamint a gyulladáscsökkentő kezelés akár helyileg, kenőcsök, tapaszok formájában, akár szájon át szedve. Nagyon makacs esetekben szükség lehet szteroidos infiltrációra és gipszsínes rögzítésre is.

Megelőzés

Az ínhüvely gyulladásának kialakulását megelőzhetjük azzal, ha a monoton, kézzel végzett munkát időnként megszakítjuk, a kezet átmozgatjuk, valamint alkalomszerű sportolás során figyelünk rá, hogy ne erőltessük túl kézfejünket. A tünetek megjelenése esetén pihentessük és kíméljük a végtagot, és minél előbb keressünk fel ortopédiai szakrendelést.
2020. október 9.

Kiemelt ajánlatunk