Így tegye stresszmentessé az ünnepeket!

Így tegye stresszmentessé az ünnepeket!

Kapcsolódó tünetek:

Fényterápia

A fény serkenti a jó hangulatért felelős szerotonin hormon termelődését, enyhítve a szezonális affektív zavar tüneteit, amitől sokan szenvednek a téli hónapokban. Jellemző tünetek: hangulati nyomottság, fáradékonyság, aluszékonyság, a koncentráció csökkenése. Töltsön a szabadban minél több időt, jelentkezzen fényterápiára!

Mozgás

A napi rendszeres, legalább félórás séta, kocogás vagy más típusú mozgás elengedhetetlen az egészség szempontjából. A gyaloglás, a friss levegő oxigénnel tölti fel az egész szervezetet, nyugtató hatással van az agyra, javítja az alvás minőségét.

Illóolajok

Egyes citrusfélék illatanyagai nyugtatnak, segítenek a stressz csökkentésében. Csepegtessen citrom- vagy narancs-illóolajat egy zsebkendőre, tegye a zsebébe és időnként törölje át vele az arcát! Megoldás lehet az illóolajok párologtatása is.

Rangsor

Bevásárlás, főzés, nagytakarítás, ajándékvásárlás, munka – a rengeteg teendőn kívül ilyenkor sok barát, rokon is számít ránk, hogy időt szakítunk rájuk. Érdemes rangsorolni és osztályozni a feladatokat legfontosabb, fontos és kevésbé fontos kategóriákba. Gondolja végig, mi az, amit mindenképpen el kell végeznie és mi az, ami, ha elmarad sem katasztrófa.

Fűszerek

A forró, fűszeres ételek segítik az endorfinok felszabadulását. Nem véletlenül vágyunk ilyen ételekre, italokra. A legjobb fűszerek, amelyek jókedvre derítenek: a chili, a fahéj, a kardamom, a rózsabors, a gyömbér és a római kömény.

Vitaminpótlás

Ne engedje, hogy szervezete vitaminraktárai kiürüljenek! Köztudott, hogy stresszhelyzetben, fizikai megterheléskor és fertőzések esetén megnő a szervezet vitaminfelhasználása. Antistressz vitaminok: a C-, B1-, B6-, B12-, E-vitamin. A B-vitamin a magnéziummal verhetetlen párost alkot a stressztünetek, a feszültség enyhítésében és hosszú távon szedve jótékonyan hat az idegrendszerre.

Pozitív gondolkodás

A negatív gondolatok valódi fenyegetést jelentenek a mentális egészségre. Ne feledje, hogy az ünnepeknek elsősorban a szeretetről, a pozitív gondolatokról és az együtt töltött idő minőségéről kell szólnia. Az optimista szemlélet segít megbirkózni a kihívásokkal.

Stresszűző praktikák

A rendszeres mozgáson kívül a masszázs is kiváló stresszoldó hatással bír. Hetente egyszer érdemes szaunázni is, ami ugyancsak lazítja a stressz miatt görcsbe rándult izmokat, simítja az idegrendszert és segít a test általános méregtelenítésében is.

2016. november 8.

Kiemelt ajánlatunk