Időskori hallásvesztés

Időskori hallásvesztés

Ez lassú, fokozatos romlás, sokszor az érintett nem is veszi észre, hogy probléma lenne a hallásával, általában a környezete hívja fel a figyelmét erre. Leginkább azokat a magas frekvenciákat érinti a halláscsökkenés, melyek az agy számára stimulációt, ingert közvetítenek. Ennek következménye jelentős energiaveszteség is, amitől az idősek akár depresszióba is eshetnek. A 65 év felettiek egyharmada szenved korhoz kötött hallásvesztésben, az időskori halláscsökkenésben (presbikúzis).

Az időskori hallásélesség gyengülésének tünetei

A páciens

  • félreérti a beszédet
  • nem érti a halk beszédet
  • motyogásnak hallja a hozzá intézett mondatokat
  • hangosabban beszél, mint mások
  • túl hangosan hallgat TV-t, rádiót
  • gyakran nem hallja meg a telefont vagy a kapucsengőt
  • egyre kevésbé szívesen jár társaságba
  • visszahúzódik
  • nem vesz részt a beszélgetésekben
  • ingerülten reagál, ha nem érti, amit mások mondanak.

Diagnosztika

A halláscsökkenés felismerése idős korban azért nem egyszerű, mert a panasz fokozatosan és majdhogynem észrevétlenül alakul ki. Az érintettek a kezdeti fázisban csak félreértik a hallottakat, esetleg nem értik a halkabb beszédet, a súlyosabb panaszok viszont lehet, csak néhány év múlva lépnek fel.

Depresszió is lehet

Sokszor az is észrevétlen marad, hogy a rosszul halló idősek szociálisan elszigetelődnek. Nem szívesen járnak közösségbe, és már beszélgetni sem szeretnek annyira, mint korábban, ez pedig öngerjesztő folyamatként hozzájárul akár a családi elszigetelődéséhez is. A nem kezelt halláscsökkenésnek kiváltó szerepe lehet az időskori depresszió kialakulásában.

XXI. század

Sajnos sokan szégyellik a hallókészülékek viselését és bár a régiek valóban sok problémát okoztak feltűnő viselésük és rossz hangzásuk miatt, a modern, digitális és automata készülékekről épp az ellenkezője mondható el.

Mutatósak, alig észrevehetők és természetes hangzásúak. A legmodernebb hallást javító készülékek sokkal többet tudnak, mint azt egy laikus gondolná. A hallásveszteség mértékétől és az egyéni igényektől függően számos megoldás közül lehet választani.

Jelentkezzen hallásvizsgálatra!

Fontos lenne, hogy az idősek vagy családtagjaik, barátaik minél hamarabb felismerjék a hallásvesztésre utaló jeleket, hogy minél korábban megtehessék a megfelelő lépéseket. Minden 65 év felettinek legalább évente egyszer ajánlatos hallásvizsgálatra jelentkezni, és ha szükséges, hallókészüléket kérni.

2015. szeptember 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink