Hol és hogyan fáj a lába?

2018. szeptember 26.

Kapcsolódó tünetek:

hideg láb, lábikragörcs

Lábaink sokszor fájhatnak, és bár a többnyire ártalmatlan kellemetlenségről van szó, akkor is hasznos, ha ismerjük a fájdalom típusának okát, és célzottan tudjuk kezelni a gondot. Nézzük a legjellemzőbb lábfájdalmakat és jelentésüket.

Hol és hogyan fáj a lába?

Hol és hogyan fáj a lába?

Sípcsont fájdalom

Ha lábszárunk elülső része kitartóan fáj, akkor sípcsontunk környékén kell keresnünk az okot.  A sípcsont fájdalom azoknál gyakori, akik hirtelen kezdtek el extrém mértékben sportolni, vagy eddigi edzésformájukat rövid idő alatt változtatták valami megerőltetőbbre. Sokszor hallhatunk olyat, hogy valaki csak tegnap kezdett futni, de az első köre 6 kilométeres volt. Azonban testünk nem alkalmas ekkora igénybevételi változások befogadására, így ha mozgásformánk nehezítését tervezzük, azt mindenképpen fokozatosan tegyük. Ha már jelen van a fájdalom, mindenképpen pihentessük lábainkat, hideg borogatást alkalmazva csökkentsük a duzzanatot, és vegyünk be gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót, illetve erősítsük csontjainkat megfelelő D-vitamin mennyiség bevitelével. Semmi esetre se folytassuk az edzést ilyen jellegű fájdalommal, mert az könnyen a sípcsont repedéséhez vezet.

Görcsök

A lábizmokban érzékelt görcsök – különösen, ha több másodpercig, tartósan jelen vannak – jelezhetnek túlhajszoltságot vagy dehidratáltságot. Görcsöt már az is előidézhet, ha egy nap jelentősen többet sétáltunk a megszokottnál, azonban az általános görcs pár másodperc vagy maximum 1-2 perc alatt elmúlik. A meleg, a nyújtás és a pihentetés segíthet az állapotunkon. Fontos azonban, hogy az érzést meg tudjuk különböztetni egy esetlegesen mélyvénás trombózis által okozott fájdalomtól: trombózis esetében a fájdalom sokkal mélyebbről és egyenletesebb mértékben sugárzik, a láb pedig sokszor megdagad. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Térdfájdalom

Ha a térdet érintő fájdalom súlyosabbá válik, amikor megmozdítjuk, vagy megnyomjuk a területet, sőt még enyhe bőrpírt vagy duzzadást is érzékelünk, könnyen lehet, hogy bursitis (vagy nyáktömlőgyulladás) áll a háttérben. A bursitis kialakulhat apróbb, de rendszeres mechanikai hatások miatt is, így ha térdelnünk kell valami miatt, használjunk párnát. A probléma kezelése egyébként nem bonyolult: pihenés, jeges vagy hideg vizes borogatás, és vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók általában pár nap alatt javítanak a helyzeten. Ha nem múlnak panaszaink, érdemes orvosi segítséget kérnünk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Achilles-ín

A sarokcsont feletti fájdalom az Achilles-ín ín meghúzódásának általános jele, és az egyik leggyakoribb fajtája a lábfájdalomnak. Magassarkú cipő rendszeres viselése vagy a túlzott megerőltetés ugyanúgy kiválthatja, de nagyon fontos, hogy figyeljünk testünk jeleire. Ha érezni kezdjük, ne folytassuk a mozgást, mert a további nyomás miatt el is szakadhat a fájó ín, annak gyógyítása pedig sebészeti beavatkozást igényel.

Az izom- és ízületi fájdalom fajtái, okai és kezelése

Összeszedtük a leggyakoribb típusokat és a legjobb tippeket enyhítésükre.

Összes cikk Fájdalomcsillapítás témában