Hogyan segíthető elő a szemfelszíni sérülések gyógyulása?

Hogyan segíthető elő a szemfelszíni sérülések gyógyulása?

Kapcsolódó tünetek:

Szemszárazság okozta szaruhártya-irritáció, barkácsolás során szembe kerülő idegen test, háztartási munkák során szembe jutó savas vagy lúgos anyagok, szemészeti beavatkozások, helytelen kontaktlencsehasználat – mindez csupán néhány példa arra, hogy mennyi minden okozhat sérülést a szaruhártyán. De miként támogatható a szemfelszíni regeneráció?

A kisebb szemsérülések, amelyeket például por vagy egyéb ártalmatlan anyagok okoznak, házilag is egyszerűen kezelhetők a szem vizes öblítésével.(8) Kiegészítő kezelésként szaruhártya- és kötőhártya sérülés, kimaródás és égés gyógyulásának elősegítésére használható dexpantenol tartalmú szemgél. (9)A komolyabb szemsérülések, amelyeket valamilyen éles, hegyes eszköz, szembe jutott tárgy, forgács, szilánk, szemet (is) ért ütés, illetve maró anyag okoz, esetenként sürgős szemész szakorvosi ellátást igényelnek.(8)

A szemsérülések fajtái

Kisebb, véletlenszerű sérülések könnyen történhetnek: a szemfelszínt felsértő kézujj, köröm, faág, papír, sminkeszköz, sporteszköz vagy munkahelyi eszköz okozta sérülések nem ritkák. Emellett, sérült, rosszul pozícionált, hosszan alkalmazott, éjszakára ki nem vett, száraz kontaktlencse is okozhat sérülést, gyakran a kivételekor (1). A fizikai sérülésen kívül kémiai sérülés is érheti a szemet, a szembe fröccsenő vegyszerek formájában (2). A szemészeti beavatkozások is okozhatnak kisebb-nagyobb szaruhártyasérülést, legyen szó akár egy szemészeti vizsgálatról, akár egy visus-korrekciós műtétről vagy szürkehályogműtétről. Ráadásul, „beavatkozások” nélkül is előállhat szaruhártyasérülés, például a száraz szem szindrómával összefüggésben (3). A száraz szem szindróma ma már népbetegségnek tekinthető, és nem csupán a monitor előtt töltött órákkal, de környezeti tényezőkkel (légkondicionáló, légszennyezés), gyógyszeralkalmazással, alapbetegségekkel is összefügg a kialakulása. Egyre többen számolnak be arról, hogy „homokszemcsét” éreznek a száraz szemükben, és a könnyfilm hiánya, illetve a szem reflexes dörzsölése miatt sokuknál alakul ki szaruhártyasérülés (3).

Conjunctivalis (kötőhártya), cornealis (szaruhártya), idegen test

szem felszínére sokféle idegen test (pl. fémforgács, növényi részek, üvegszilánkok stb.) kerülhet. Szúró érzéssel, könnyezéssel, vörösséggel járhatnak. A szemészorvos a szemfelszínt érzéstelenítve, réslámpa mellett távolítja el az idegen testet, a kötőhártyáról vattapálcával, a szaruhártyáról lándzsával. A szemhéjak kifordításával az orvos arról is meggyőződik, hogy nincsenek további idegen testek a szem felszínén.

A szaruhártyába mélyen hatoló idegen testek akár hegeket, homályokat is hagyhatnak maguk után, amelyek, ha nem megfelelően gyógyulnak, tartósan zavaróak lehetnek a látásban. Ezért is nagyon fontos a védőszemüveg használata, ha olyan munkakörben dolgozik, vagy olyan ház körüli munkát végez, ahol fennáll a szemsérülés veszélye! (8)

Szemen áthatoló idegen test

Leggyakrabban kalapálás, favágás során kerülhet idegen test akkora erővel a szembe, amely áthatol a szem elülső felszínén, és az üvegtesten keresztül egészen a retináig juthat. Ollóval, ceruzával is előfordulhat, hogy „belekap” valaki a szemébe. (8)

Tompa sérülések

Bár nem járnak olyan drasztikus jelekkel, mint az előző csoport, nem szabad alábecsülni a tompa tárgyak által okozott szemészeti károkat sem. Tompa sérülés esetén ne fújjuk ki az orrunkat, a fejünket próbáljuk függőlegesen tartani. A szennyeződéseket folyó vízzel mossuk le, majd fedjük steril gézlappal. A csontos szemüreg bemenetelénél nagyobb tárgyak (pl. teniszlabda, hógolyó, pezsgősdugó, légzsák, gumipók) gyakran okoznak ún. blow out törést, mely során a szemgödör alsó, csontos falában keletkezett törés miatt az alsó egyenes, valamint ferde szemizmok becsípődnek. További tünetek lehetnek a bevérzés a kötőhártya alatt, a kötőhártya-ödéma, a pupilla tágulata, a szemlencse elszürkülése vagy elmozdulása, esetleg a szemnyomás megemelkedése. (8)

Sav és lúg által okozott sérülések

Sav vagy lúg okozta sérülések esetén azonnal folyó vízzel öblítse ki a szemét, majd keresse fel a területileg illetékes szemészetet. Vigye magával a sav, lúg dobozát. A sérülések súlyosságuk szerint különböző stádiumba sorolhatók, amelyek eltérő kezelést igényelnek. Maga a károsodás mértéke függ a károsító anyag típusától, mennyiségétől és az expozíciós időtől. Ilyen esetekben a kötőhártya állapota sokszor döntő tényezőként szerepel: ha a kötőhártya vérbő, a sérülés enyhébb fokú, ha fehér, érmentes, elhalt, a sérülés súlyos. (8)

Mikor forduljon orvoshoz?

Az érintett személyt haladéktalanul a területileg illetékes sürgősségi betegellátásra vagy szemészetre kell juttatni az alábbi esetekben:

  • éles vagy hegyes tárgy szúrta át a szem felszínét;
  • sav vagy lúg került a szemébe;
  • a sérülést követően látászavar lépett fel;
  • a sérülés után fejfájásémelygéshányásláz, vagy fokozott fényérzékenység jelentkezik;
  • lehetetlenné válik a szem mozgatása vagy nyitva tartása;
  • vér vagy csarnokvíz folyik a szemből. A csarnokvíz testhőmérsékletű folyadék, amelyet a sugártest termel. Az elülső csarnokba jut, majd a csarnokzug képletein keresztül távozik. Perforáló szaruhártya-sérüléskor a kifolyó csarnokvizet a beteg „meleg könnyezésként” éli meg.

Háziorvoshoz kell fordulni abban az esetben, ha a látszólag enyhe szemsérülés tünetei 24 óra elteltével sem javulnak. (8)

Mit tehet szemsérülés esetén

Szemsérülés esetén nem szabad megkísérelni a szembe jutott, a szemet átszúró tárgyak eltávolítását. Ne dörzsölje, piszkálja, nyomkodja a szemét! Amennyiben a sérülés enyhe fokú, illetve valamilyen szembe jutott por vagy irritáló, de ártalmatlan anyag okozta, a házilagos kezelés a szem öblítéséből áll az alábbiak szerint (8):

  • a szem öblítése kizárólag tiszta vízzel történhet (vízcsap, zuhanyzó vagy – folyó víz híján – palackozott víz);
  • a nyitva tartott szem felszínét lehetőleg a fül irányából tanácsos öblíteni, legalább húsz percig;
  • a víz ne legyen forró, a vízsugár pedig ne legyen erős.

A szemet is érintő – erőteljes ütés következtében kialakuló – véraláfutás házilagos kezelése során javallott a száraz jegelés (textíliába csomagolt jéggel), alkalmanként 10-20 percig, két napon keresztül. A jeget közvetlenül a bőrfelszínre tenni nem szabad. Továbbá ajánlott C-vitamin és bő folyadék fogyasztása. (8)

A szemsérülés következményeinek teljes elmúltáig kerülendő a kontaktlencse viselése és a szemkörnyék sminkelése. (8)

Kiegészítő kezelésként szaruhártya- és kötőhártya sérülés, kimaródás és égés gyógyulásának elősegítésére alkalmazhat patikai forgalomban kapható, dexpantenol tartalmú szemgélt is.(9)

A Corneregel szemgél magas koncentrációban (5%) tartalmaz dexpantenolt, vény nélkül kapható gyógyszer, és egy speciális kialakítású, csőrös feltéttel ellátott tubusban kerül forgalomba, amelyből a géles állagú, steril készítmény egyszerűen és kényelmesen a szembe cseppenthető (7).

 

 

Forrás :
(1) Domingo E et al. In: StatPearls [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532960/; utolsó elérés: 2024.06.13.
(2) Gwenhure T. Nursing Times 2020;116:(2)46-48.
(3) Golden MI et al. In: StatPearls [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470411/; utolsó elérés: 2024.06.13.
(4) Szumny D et al. Ophthatherapy 2022;9:195-199.
(5) Sklenářová R et al. J Funct Biomater. 2022;13(4):249.
(6) Jain S et al. J Clin Exp Ophthalmol. 2017;8:5.
(7) Alkalmazási előírás; Corneregel szemgél
(8) https://egeszsegvonal.gov.hu/
(9) Corneregel betegtájékoztató: https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=21371

 

TÁMOGATOTT TARTALOM
Forgalmazza: Bausch+Lomb Poland sp.z.o.o. Magyarországi Fióktelepe (1134 Budapest, Váci út 33.)
COR-24-08-12 Lezárás dátuma : 2024.08.14.
2024. szeptember 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink