Hogyan működik az idegrendszer?

Hogyan működik az idegrendszer? (x)

Kapcsolódó tünetek:

Hogyan működik az idegrendszer?

Az emberi idegrendszer egy lenyűgöző szervrendsze, amelyről sokan meglepően keveset tudnak. Segítségével érzékeljük és fogjuk fel a külvilág ingereit, illetve reagálunk azokra. De hogyan is épül fel az idegrendszer? Hogyan működnek együtt az egyes? Működésének megértése kulcsfontosságú szerepet játszik az idegrendszer egészségének megőrzésében és jobbá tételében; olvasson tovább és ismerje meg a részleteket!

Tulajdonképpen mi az idegrendszer, és hogyan működik? 1 – 3

Az idegrendszer az emberi szervezet fontos része; egy idegsejtekből álló hálózat, melynek létfontosságú feladata az információ (ingerek) feldolgozása és közvetítése az agy és a szervezet egyes részei között. Figyeli és irányítja az akaratlagos cselekedeteket – például a járást vagy a beszédet –, valamint az önkéntelen funkciókat, mint például a szívverést, a légzést vagy az emésztést. Mind az öt érzékszervünk: a tapintás, a látás, a szaglás, a hallás és az ízlelés is az idegekkel állnak összefüggésben. Szintén az idegek segítenek irányítani az izmokat, hogy reagálni tudjunk az ingerekre. Egy jó példa erre, amikor valaki elkapja a kezét egy forró serpenyőtől, vagy egy újabb kanál ízletes ételért nyúl.

Hogyan épül fel az idegrendszer? 1 2 4 – 6

Az idegrendszer két nagy részre osztható:

Központi idegrendszer 1 2 4 5

A központi idegrendszer (CNS) az agyból és a gerincvelőből áll:

  • Az agy a gondolkodásért felelős: az idegrendszer egyéb részeitől kapott információkat dolgozza fel, melyek alapján – az idegeken keresztül – olyan jeleket továbbít, amik a cselekedeteket és a testi funkciókat irányítják.
  • A gerincvelő a saját információs szupersztrádánk: a fő kommunikációs csatorna az agy és a test összes többi része között, a perifériás idegrendszeren keresztül.

Perifériás idegrendszer 1 4 – 6

A perifériás idegrendszer (PNS) több millió, a gerincvelőből szerteágazó idegből áll, melyek a test minden pontján az izmokkal vagy receptorokkal állnak kapcsolatban. Elektromos vezetékek vagy adatátviteli vezetékek hálózataként kell elképzelnünk, melyek a közöttük lévő kommunikációt lehetővé téve, összekötik az agyat a testtel. A perifériás idegrendszer károsodása perifériás neuropátiához vezet.

Működés szempontjából a perifériás idegrendszer további két fő részre osztható:

A szomatikus idegrendszer 4 5 érzékszervi információkat továbbít az agyba a test bármely pontján elhelyezkedő szenzoros sejtekből, ilyen például a tapintás vagy a szaglás. Felelős az akaratlagos mozdulatokat végrehajtó izmok irányításáért is, ez teszi lehetővé többek között a beszélgetést vagy a kezek és lábak mozgatását.

A szomatikus idegrendszer az idegek két fő csoportjából áll:

  • Érzőidegek. Az érzőidegek jeleket továbbítanak az agyba a szervezet összes szenzoros receptorából. Ezek az idegek segítenek a hő, a hideg, a fájdalom, a szagok és más hasonló érzékelések megtapasztalásában.
  • Motoros idegek. Az ilyen típusú idegek segítenek irányítani azokat a tudatos cselekvésekhez használt izmokat, mint például a járás, a beszélgetés, a tánc és bármi, amit tudatosan és szándékosan végzünk. Amikor például ön rákoppintott vagy rákattintott a linkre, hogy elolvassa ezt a cikket, azt azok a motoros idegek idézték elő, amelyek a jeleket az agyból az izmokba továbbították, lehetővé téve ezzel a kéz és az ujjak mozgatását.

A vegetatív idegrendszer 1 4 6 felelős a tudat alatt irányított funkciók szabályozásáért.

  • Az autonóm idegek küldik és fogadják az olyan, önkéntelen, automatikus funkciók szabályozásához szükséges jeleket, mint például a szívverés, a légzés, a hólyagszabályozás vagy az izzadás, melyek segítenek a testhőmérsékletet a normál tartományon belül tartani.
  • Felelősek továbbá a pulzusszám és a vérnyomás megemelkedéséért egy úgynevezett „vészhelyzetben” (ez a "harcolj vagy menekülj" válasz). Az idegrendszernek azon része, amely ezeket a funkciókat látja el, szimpatikus idegrendszer néven is ismert.
  • Más vegetatív idegek (vagyis a paraszimpatikus idegrendszer) a test ellazítására szolgálnak vagy az emésztési folyamatokat szabályozzák (enterális idegrendszer).

Mik azok az idegek és hogyan működnek? 1 – 4 7 8

Ha a perifériás idegrendszer idegeit laboratóriumi mikroszkóp alá helyeznénk, hosszúkás idegrostok kötegei tárulnának elénk, melyeket a mielinhüvely néven ismert védőburok vesz körül.

Az idegek idegsejtekből, úgynevezett neuronokból állnak, amelyek mindegyike az alábbiakból tevődik össze:

  • Sejttest. Ez az idegsejt központi része.
  • Axon. Ez a hosszú, vezetékszerű nyúlvány elektromos jeleket továbbít egyik sejtből a másikba.

Védelméül egy zsíros anyagú védőburok, az úgynevezett mielinhüvely szolgál.

  • Dendritek. Ezeknek a gazdagon elágazó függelékeknek az a feladata, hogy a szomszédos idegsejtekből érkező jeleket fogadják.
  • Mielinhüvely. Bizonyos idegsejtek axonját egy velősburok, az úgynevezett mielinhüvely védi. Az idegrostok védelme mellett az idegjelek átvitelét is segít felgyorsítani.

Az idegsejt részei 1 *

*Leegyszerűsített illusztráció

Hogyan továbbítják az idegsejtek a jeleket? 1 2 4

Az idegsejtek elektromos impulzusokként küldik a jeleiket, amelyek a sejttestből kiindulva az axon mentén haladnak végig. Az axon végén ezek az impulzusok egy „neurotranszmitter” néven ismert kémiai jellé alakulnak, amely áthalad az axon és a szomszédos idegsejt dendritje közötti résen, azaz a szinapszison.

A fogadó idegsejt dendritje a kémiai jelet elektromos impulzussá alakítja vissza, és

ugyanezzel a folyamattal küldi tovább a következő sejtbe, a saját axonján keresztül.

A mielinhüvely 1 2 4 7 8

A mielinhüvely bizonyos idegsejtek axonját körülvevő védőbevonat. Ha az ideget egy elektromos vezetékként képzeljük el, akkor az idegrost a vezeték közepén elhelyezkedő rézszálhoz hasonlítható, a mielinhüvely pedig olyan funkciót tölt be, mint az elektromos vezetéket bevonó gumiszigetelés.

Az idegrostok védelme mellett a mielinhüvely segít az axon mentén futó jelek mozgásának felgyorsításában.

Miközben a jelek az idegsejtek axonján keresztülhaladnak, a mielinhüvely rései segítenek felgyorsítani azok mozgását.

A mielinhüvely létfontosságú szerepet játszik az idegrostok védelmében, és a perifériás neuropátia tüneteinek hátterében gyakran az idegsejtek ezen részének károsodása áll.

 

A mielinhüvely 1

 
   

 

Hogyan küldenek és fogadnak jeleket az idegek? 8

Minden alkalommal, amikor egy neuronnak kommunikálnia kell egy másik neuronnal:

  • Az idegből kibocsátott elektromos jel bejárja saját axonjának teljes hosszát.
  • Amikor a jel eléri az axon végét, kémiai jellé alakul, ez az úgynevezett neurotranszmitter.
  • A neurotranszmitter az egyik idegsejt axonja és a szomszédos idegsejt dendritje (csápszerű nyúlvány) közötti térben (az úgynevezett szinapszisban) szabadul fel.
  • A dendritben a kémiai jel újból elektromos jellé alakul vissza. Az idegsejten áthaladva és az axonból ugyanúgy kilépve, idegsejtről idegsejtre halad, amíg célba nem ér.

Röviden

Az idegrendszer összetett és létfontosságú az emberi szervezet számára, ezért egészségére ügyelni kell. Bármely, az idegsejtek és rostok hálózatában bekövetkezett sérülés megzavarhatja a szervezetbe küldött jeleket, és például a perifériás neuropátia tüneteit okozhatja, ami a kéz vagy a láb zsibbadásában, izomgyengeségben, bizsergésben, egyensúly- és koordinációs zavarokban mutatkozik meg.

Ha ön aggódik idegrendszerének egészsége miatt, vagy szeretne többet megtudni az idegek egészségének megőrzésével kapcsolatban, kérdezze meg háziorvosától mindazokat a lehetőségeket, amelyek segítenek a megelőzésben vagy állapotának kezelésében.

Források

1 Bazira, P.J. (2021). An overview of the nervous system. Surgery (Oxford), 39(8), 451-462.
2 Bayram-Weston, Z. (2022). Nervous system 1: introduction to the nervous system. Nursing Times[online], 118(3), 1-5.
3 InformedHealth. How does the nervous system work?. NCBI Bookshelf [online]. 2016, Aug 19 [cited. 2022, Aug 16].
4 Noback, C.R., Strominger, N.L., Demarest, R.J., & Ruggiero, D.A. (2005). The Human Nervous System: Structure and Function, ix-xi, 141-153.
5 Catala, M., & Kubis, N. (2013). Gross anatomy and development of the peripheral nervous system. InSaid, G., & Krarup, C. Handbook of Clinical Neurology, 115, 29-41.
6 Gibbons, C.H. (2019). Basics of autonomic nervous system function. In Levin, K.H., & Chauvel, P.Handbook of Clinical Neurology, 160, 407-418.
7 Saab, A.S., Nave, K.A. (2017). Myelin dynamics: protecting and shaping neuronal functions. Current opinion in neurobiology, 47, 104-12.
8 Maiese, K. Neurotransmission [online]. 2022 , Apr [cited 2022, Aug 17].

 

Javallat: A Neurobion felnőtteknek javallott B1-, B6- és B12-vitamin-hiány megelőzésére és kezelésére, ami bizonyos körülmények között kevert szenzoros-motoros polineuropátia kialakulásához vezethet, amikor elégtelen a bevitel, károsodott a felszívódás, vagy fokozott ezen vitaminok kiválasztása vagy szükséglete.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELOORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

P&G Hungary Kkt., 1082 Budapest, Kisfaludy u. 38. • Tel.: +36 1 451 1256 •MAT-HU-NEUROBION-23-000031 (2023.05.30)

2023. június 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink