Hogyan kezeljük az akut hasmenést?

Hogyan kezeljük az akut hasmenést?

Kapcsolódó tünetek:

Hasmenés esetén legfontosabb, hogy gondoskodjunk az elvesztett folyadék és ásványi anyagok pótlásáról, hogy elkerüljük a kiszáradást. Erre a célra legmegfelelőbbek a vény nélkül kapható orális rehidráló oldatok, amelyek megfelelő arányban tartalmaznak cukrot és ásványi anyagokat.

Az is fontos, hogy a hasmenést kiváltó anyagok mielőbb távozni tudjanak a szervezetből. Ezért lehetőleg olyan gyógyszert válasszunk, amely nem “fogja meg” a székletet, azaz nem a bélműködés lassításával hat, hanem egyéb módon fejti ki hatását. Ilyen pl. a felnőttek akut hasmenéses tüneteinek kezelésére javallott, vény nélkül kapható, racekadotril hatóanyagot tartalmazó Racibum 100 mg kemény kapszula, amely csökkenti a túlzott folyadék- és sókiválasztást, de nem lassítja a bélműködést.

Szedjünk probiotikumot! A probiotikumok olyan élő, jótékony hatású mikroorganizmusok, amelyek képesek a bélrendszerben megtelepedni és elszaporodni. Szinte minden hasmenés esetén felborul a bélflóra egyensúlyi állapota, amelynek helyreállítását elősegíthetjük probiotikumokkal.

Tartsunk diétát. Néhány napig érdemes könnyen emészthető ételeket fogyasztani, és kerülni a tejtermékeket.

Sürgősen orvoshoz kell azonban fordulni abban az esetben, ha a székletben vért látunk, esetleg a széklet szurokfekete és kenőcsös állagú, erős hasi fájdalom vagy nem múló magas láz esetén, illetve ha fennáll a kiszáradás veszélye, és nehézségekbe ütközik a folyadékpótlás. A kiszáradás jelei lehetnek a kevés vizelet, az alacsony vérnyomás és a magas pulzus.

A cikk megjelenését a Stada Hungary Kft. támogatta.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

23STADARACIBUM3AP3/2023.09.13.
2023. október 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink