Hogyan javítható az alsó végtag keringése?

Alsó végtag keringés javítása

Az egészséges vérkeringés elősegítése és megőrzése rendkívül fontos a visszérbetegségek megelőzéséhez. Szerencsére néhány egyszerű, de kifejezetten jótékony mozgásformával sokat tehetünk az alsó végtag keringés javításáért. Mit érdemes tudni a visszerességről, és hogyan történik a vénás keringés javítása? Alábbi cikkünkben pontosan ennek járunk utána!

A visszeresség háttere

A visszérbetegség lényege, hogy a vér a vénákban nemcsak a szív felé, hanem a vénabillentyűk működésének elégtelen volta miatt visszafelé, a mély vénák felől, a felületesek felé is áramlik. Ez a folyamat a felületes vénákban a vér pangását, és az erek túlterhelését eredményezi. Súlyos visszeresség esetén az egész végtagi keringés károsodhat. A visszeres betegek számára bizonyos mozgásformák segítséget nyújthatnak abban, hogy a szövődmények, illetve az állapot romlása késleltethető legyen. Az alsó végtag visszeressége esetén a mozgás legfőbb célja, hogy a lábszárban működő izompumpa edzésben legyen. Az izompumpa dolgoztatása a gravitáció kikapcsolásával segíti a vénák kiürülését, javítja a végtag keringését.

Mi a visszérbetegség legsúlyosabb következménye?

A mélyvénás trombózis, amely akár életveszélyes tüdőembólia kialakulásához is vezethet. A trombózis nem más, mint egy vérrögképződés, amely a vér áramlását akadályozza a keringésben. Jellemzően a lábszárban jelentkezik, azonban a comb és a térd környékén is előfordulhat. Egyik leggyakoribb tünete a járás hatására erősödő fájdalom.

Sajnos a trombózis akár évekig is tünetmentes lehet, ezért a legjobb döntés, ha rendszeresen részt veszünk a trombózis diagnosztizálására hivatott szűrővizsgálatokon. Már akkor is ajánlott orvoshoz fordulni, ha csupán kisebb visszerességgel küzdünk, hiszen ha idejében felismerik a betegséget, akkor még könnyebben kezelhető a baj.

Késői felismerés esetén pedig már csak a visszérműtét segíthet, a beavatkozás utáni felépülés pedig hosszú heteket is igénybe vehet. Sőt, az operáció után nagy valószínűséggel még gyógytornára is járni kell, ezért tanácsos a prevencióra fókuszálni, azaz a legkisebb panaszok fennállásakor is orvoshoz fordulni.

Ajánlott mozgásformák az alsó végtag keringés javítására

Az alsó végtag keringési zavarának egyik oka a visszeresség mellett a láb izomzatának elmerevedése (tartósan ülő- és, állómunkát végzők a veszélyeztetettek). Visszeres betegeknek elsősorban az izompumpa edzésével járó sportok ajánlottak:

1. Úszás

A sportág gyakorlása, a ritmusos lábtempók révén, kiválóan működteti az izompumpát. Másik előnye, hogy a vízben felvett vízszintes testhelyzet csökkenti a lábak terhelését. Túlsúlyos visszeres betegeknek kifejezetten ajánlott az úszás, hiszen esetükben így lesz a legkisebb a lábakat terhelő véroszlop súlya. Az úszást hideg vízben (18-25C) végzik, a hideg környezet összehúzza a vénák falában lévő simaizmokat. Amikor a medencébe merülünk, a víz nyomása abban is segít, hogy a lábban pangó vért, és a telt visszerek kiürülését fokozza. Az úszást érdemes rendszeresen, hosszabb ideig, egyenletes intenzitással végezni visszeres problémákkal küzdőknek.

Érdemes legalább heti 1-2 alkalommal ellátogatni az uszodába, hogy minél jobban támogassuk a vérkeringésünket. Természetesen egyáltalán nem muszáj magas intenzitással úszni, viszont ha tehetjük, mozgassuk át alaposan az izmainkat a keringés javítása érdekében. Az úszás kifejezetten ízületkímélő mozgásforma, amely a keringési zavarok megelőzésére és kezelésére is alkalmas lehet. Kérjük ki orvosunk véleményét is, és ha ő is támogatja, akkor vágjunk bele minél hamarabb az edzésbe.

2. Kerékpározás

A pedálozás is pumpáló hatást fejt ki a visszerekre, és remekül edzi a láb izompumpáit. Kerékpározás közben arra ügyeljünk, hogy egyenletes tempóban tekerjük a biciklit, és ne törekedjünk rövid ideig tartó, nagyon intenzív kerékpározásra. Az edzéseknél fontos, hogy minél hosszabb ideig, viszonylag egyenletes tempóban tekerjünk, ezzel nem csak az alsó végtagok keringését javíthatjuk, de a szív- és érrendszerre is áldásos hatást gyakorolhat a rendszeres kerékpározás.

Akár egy szobabiciklit is beszerezhetünk, amely ugyanolyan jótékony lehet, mint a hagyományos társa. A legfontosabb szempont, hogy rendszeresen és egyenletes tempóban tekerjük a biciklit. Persze törekedhetünk a teljesítményünk fokozására is, viszont csakis lépésről lépésre haladjunk. Ha jelenleg 5 km-es távot tudunk megtenni, akkor semmiképp ne 8-10 km-rel próbálkozzunk, hanem tűzzünk ki célul kb. 6 km-nyi tekerést.

3. Gyaloglás

Minden visszeres betegnek javasolható testmozgás, tudni kell azonban, hogy az optimális hatás elérése érdekében legalább egy órás sétákat érdemes végezni, hetente több alkalommal. Ennél a mozgásformánál sem a sebesség a cél, hiszen az izompumpa működését leginkább az egyenletes tempójú, hosszabb ideig tartó gyaloglás fokozza.

Mindenképpen válasszunk egy kényelmes futócipőt, hogy még több kilométer után se terheljük túl a lábainkat. Sétáljunk egy számunkra komfortos tempóban, és próbáljunk az elejétől a végéig ugyanolyan sebességgel mozogni. Ha nagyobb kihívásra vágyunk, még akkor sem kell kocognunk vagy futnunk, hiszen elegendő lehet, ha meredekebb terepet választunk.

4. Gyógytorna

A gyógytorna elsőrangú választás a vénás keringés javításához. A gyógytornászok első lépésként megismerik a panaszainkat és a kórelőzményünket, majd részletes fizikális vizsgálatokat végeznek az állapotunk minél pontosabb felméréséhez. Ezután személyre szabott terápiás tervet készítenek számunkra, amelyben felsorolják a jótékony gyógytorna gyakorlatokat.

Erre a mozgásformára lényegében edzésként is tekinthetünk, hiszen alaposan átmozgathatjuk a mélyizmainkat. A fizioterapeuták pedig végig mellettünk lesznek, és megtanítják a különböző gyakorlatok szabályos végrehajtását. Természetesen otthon is végezhető mozdulatsorokat is elsajátíthatunk, így akár minden egyes nap aktívan tehetünk a gyógyulásunkért.

5. Masszázs

A rendszeres masszázs szintén javítja a vérkeringést. A masszőrök megfelelően átmozgatják az izmainkat a lábakban is, hogy fokozzák a véráramlást és természetes módon csökkentsék a magas vérnyomást. Az egyik legnépszerűbb választás a thai masszázs, azonban a relaxációs és a Yumeiho, illetve a svédmasszázs is tökéletes lehet. Tegyünk egy próbát akár mindegyikkel majd döntsünk a legszimpatikusabb mellett.

Már az első konzultáció során érdemes közölnünk, hogy kifejezetten az alsó végtag keringés javítására alkalmas masszázsfajtát keresünk. Így a masszőr egyénre szabott masszázsprogramot tervezhet számunkra, amelyben elsősorban a keringést serkentő fogások kapnak majd helyet.

6. Jóga

A jóga leginkább a gyógytornához hasonlítható, az edzések során pedig vérkeringést serkentő gyakorlatokat is végrehajthatunk. A legjobb döntés, ha csoportos jógára jelentkezünk, ahol már néhány alkalmat követően megtanulhatjuk az otthon is végezhető gyakorlatok helyes kivitelezését. Rendszeres jógával pedig a lelki egészségünknek is nagy szolgálatot tehetünk, hiszen hatékonyan csökkenthetjük a stressz és a mindennapos feszültség mértékét is.

7. Otthon végezhető visszértorna

Végezzünk egyszerű gyakorlatokat, amelyek segítenek a láb keringésének javításában. Kérjük gyógytornász segítségét, aki számos különböző gyakorlatot megtanít számunkra, illetve rendszeresen ellenőrzi is az egészségügyi állapotunkat. Az ellenjavallt sportok közé tartozik a súlyemelés, a testépítés, az intenzív futás és az ugrálással végzett mozgásformák is.

Az alsó végtag keringés javítása rendkívül fontos a visszérbetegségek megelőzéséhez és egészségünk megőrzéséhez. Végezzük rendszeresen a fenti mozgásformák egyikét, hogy minél jobban serkentsük a vérkeringésünket. Ha pedig visszeres tüneteket észlelünk, vagy lábfájdalom keseríti meg a mindennapjainkat, forduljunk azonnal orvoshoz!

2024. június 19.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink