Hemangióma – a jóindulatú érdaganat

2018. június 20.

Kapcsolódó tünetek:

daganat

A hemangióma – vagy más néven burjánzó erek – egy jóindulatú érdaganat, mely csecsemőknél és felnőtt korban egyaránt előforduló jelenség. Nézzük most a legfontosabb tudnivalókat róla!

Hemangióma – a jóindulatú érdaganat

Hemangióma – a jóindulatú érdaganatA hemangióma a belső szervekben vagy a test felszínén is tapasztalható rendellenesség, az erek jóindulatú burjánzása, melynek megelőzése egyelőre nem lehetséges. Leggyakrabban csecsemőkorban alakul ki, az újszülöttek 1-2,6 százalékánál – ezen belül is ikerterhességek esetében sűrűbben – fordul elő. A jóindulatú elváltozás már a magzati fejlődés során jelentkezik: az erek helyi fejlődési zavarai következtében a kis hajszálerek a magzat növekedése alatt nem húzódnak vissza. Ez a születést követően az anyai hormonok hatására fokozódik, és az erek további növekedésnek indulnak. A hemangióma pontos okai nem ismertek, főleg genetikai adottságok állhatnak kialakulása mögött.

Az érdaganat kinézete függ attól, hogy belső szervi vagy felszíni elváltozásról beszélünk, és az azt alkotó erek fajtája (kapilláris, véna, artéria) szerint is különbséget tehetünk. Legtöbbször kékes vagy vöröses színű elváltozást láthatunk, mely lehet lapos vagy kidudorodó, szabályos kerek vagy szabálytalan alakú. A veleszületett érburjánzás általában a gyermek 1 éves koráig növekszik intenzíven, 4-5 hónapos korra elérve közel véglege méretét. Körülbelül 50 százalékos esély van rá, hogy a későbbiekben folyamatosan visszahúzódva, magától eltűnik, és 6-7 éves korra teljesen láthatatlanná válik. Vannak azonban olyan esetek, amikor nem múlik el minden nyom nélkül, és kisebb értágulatokat, pigmentációt, besüppedő vagy kitüremkedő hegeket hagyhat maga után. Esetenként sajnos az is előfordul, hogy változatlan méretű marad.

A hemangióma általában csak esztétikai problémát okoz, de ha nagymértékű növekedésnek indul, belső szerveken, vagy az arcon, archoz közeli területen helyezkedik el, zavarhat egyéb folyamatokat is. Az orron vagy gégén megjelenő érdaganat légzési, a szemhéjon létrejövő pedig látási panaszokat válthat ki. Ha gyermekünkön hemangiómát veszünk észre, mindig figyeljük növekedésének mértékét, hogy időben beavatkozhassunk, ha szükséges. A felnőttkorban megjelenő hemangióma sokkal kisebb eséllyel okoz komolyabb problémákat, általában csak esztétikailag zavaró, illetve panaszmentesen ott van különböző belső szerveken.

A gyermekkori hemangiómát, ha kisebb méretű, nem szükséges kezelni, hiszen nagy eséllyel magától is eltűnik idővel. Ha azonban egyéb folyamatokat zavar, kifekélyesedik, sebesedik, fájdalmas , vérzik vagy komoly esztétikai gondot okoz, akkor mindenképpen foglalkoznunk kell vele. Vérzésnél nyomókötést helyeznek a területére, sebesedésnél, fekélyesedésnél pedig a sebet kezelik. Intenzív növekedésének megállítására általában Cryo-pajzsot alkalmaznak, amely egy -90 °C-ra lehűtött szonda. Ez az érdaganat felszínéhez érintve leállítja a növekedési folyamatokat. Ha már egy megnőtt hemangiómáról beszélünk, szóba jöhet a sebészeti vagy lézeres eltávolító megoldás, de léteznek különböző gyógyszeres kezelések is. A felnőttkori hemangiómát ugyanazokkal a módszerekkel kezelik, mint a gyermekkorit.

10 dolog, amit rákkeltőnek hittünk, pedig nem is az

10 dolog, amit rákkeltőnek hittünk, pedig nem is az

Az elmúlt évtizedekben több anyagról, ételről és italról derült ki, hogy rossz hírük ellenére ártalmatlanok, és a korábban feltételezettekkel ellentétben nem okoznak rákos elváltozásokat. Ismerje meg ezeket a tételeket.

Ez a meglepő dolog kapcsolatban állhat a rákkal

Ez a meglepő dolog kapcsolatban állhat a rákkal

Egy amerikai tanulmány szerint az átlagosnál magasabb emberek esetében nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen daganatos megbetegedés alakul ki.

4 munka, ami növeli a rák esélyét

4 munka, ami növeli a rák esélyét

Vannak ránézésre is veszélyesnek tűnő munkahelyek és munkakörök, azonban újfent kiderült, hogy nem szabad csak látszat alapján ítélkezni. Akad több olyan foglalkozás is, amelyről nem is gondolnánk, mennyire ártalmas lehet egészségünkre nézve.

Elkészültek a tumorokat pusztító nanorobotok

Elkészültek a tumorokat pusztító nanorobotok

Kifejlesztették az első, teljesen autonóm DNS robotrendszert, mely a jövőben nagyban hozzásegíthet többféle precíz gyógyszer- és rákterápia megvalósításához.

egyre több a ráktúlélő

Egyre több a ráktúlélő

Egy idén publikált jelentés szerint szerencsére egyre többen élik túl a rákot és ezzel globálisan is javultak a ráktúlélés esélyei. Az egyes országok és régiók között azonban nagy különbségek is lehetnek.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában