Hatásos ételek hasmenés és gyomorrontás esetére

Hatásos ételek hasmenés és gyomorrontás esetére

Kapcsolódó tünetek:

A gyomorrontás a kezdeti rossz közérzet után hányingerhez, rosszulléthez, fájdalomhoz, végül pedig hasmenéshez is vezethet. A tünetegyüttes állandó velejárója a gyengeség és a fáradtság is.

A gyomorrontás általában pár nap alatt elmúlik magától, de természetesen nem hátrány, ha tudjuk, mi ilyenkor a teendő, és mi az amivel könnyíthetünk szenvedéseinken, vagy további forró olajat öntünk a tűzre. Hasmenéses és hányással járó panaszaink esetén rengeteg vizet és ásványi anyagot veszít a szervezetünk, emiatt ezek pótlása a legfontosabb teendőnk

A gyomornyálkahártyánk védelme érdekében folyamatosan és kisebb mennyiségben vigyünk be folyadékot, kerülve a szénsavas üdítőket. Súlyosabb esetekben, ha a folyadékpótlás nem megoldható, előfordulhat a szervezet kiszáradása, ebben az esetben elkerülhetetlen a kórházi infúziós kezelés. Leginkább a csecsemőket, kisebb gyermekeket és az idősebb korosztályt fenyegeti ez. Gyomorrontás során gyakran lép fel étvágytalanság, de fontos odafigyelnünk a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék bevitelére is.

A megtisztított, sós vízben főtt krumpli a hasmenés ellen jó szolgálatot tesz. A só azért fontos, mert pótolni tudjuk vele a szervezetből kiürült ásványi sókat és ionokat. A hasmenés során jelentős mennyiségű káliumot veszítünk, a főtt burgonya viszont remek káliumforrás, valamint az emésztőrendszerben, mint a szivacs, felszívja a káros anyagokat. Gyorsan és könnyen emészthető a háztartási keksz és a ropi is, melyek folyamatos rágcsálásával tehermentesíthetjük a gyomrunkat. Fogyasztása kissé gátolja a bélműködést, így csökkenti a hasmenés mértékét.

A gyermekkorból jól ismert praktikákon felül minden teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós vagy kétszersült megfelel arra, hogy a betegség által keletkezett savakat lekösse. A banán azért jó választás, mert megfogja a székletet, illetve magas káliumtartalmával segíti az egészséges káliumszint fenntartását. Jól használható ilyenkor a főtt rizs és a főtt sárgarépa is. Fontos tudni, hogy gyomorrontás és hasmenés esetén legyengül a bélrendszerünk, ezért a bevitt tápláléknak nem szabad tovább terhelnie azt. Ne fogyasszunk zsíros, olajos, fűszeres és cukros ételeket, illetve kerüljük az alkoholos italokat, a tejtermékeket és a kávét.

A gyomorrontás tüneteinek első jelei után érdemes a patikákban is kapható probiotikumokkal segíteni szervezetünket, hiszen a bélflóra súlyosan károsodhat egy több napos betegség során. Ha panaszaink nem múlnak el 2-3 nap alatt, vagy újabb szimptómák jelentkeznek – mint például láz vagy fejfájás –, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

2019. július 6.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek