Hasfájás csecsemőknél

2015. február 9.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has

Gyakori panasz a hasfájást jelző vigasztalhatatlan sírás.

A csecsemők számos ok miatt sírhatnak, azonban a sírás hátterében ritkán áll szervi probléma vagy súlyosabb kórkép.

Hasfájást orvosló tippek csecsemőkorban

A hasfájással összefüggő panaszost sírást legtöbbször szélgörcs, levegőnyelés következtében kialakuló hascsikarás idézi elő. Amennyiben orvosi vizsgálat is igazolja, hogy a csecsemő panaszainak okozója a levegőnyelés és a szélgörcs, nem pedig súlyosabb probléma, vény nélkül kapható gyógyszertári termékek állnak a szülők rendelkezésére, hogy a csecsemő panaszait megszüntessék.

hasfajas301A szimetikon tartalmú cseppek a legtöbb babánál hatékony megoldást jelentenek a levegőnyelés okozta panaszok enyhítésében. Több készítmény közül is választhatnak a szülők, az eredmény azonban mindegyik készítménynél függ attól, hogy betartják-e az adagolási útmutatót. A szimetikon tulajdonképpen teljesen biztonságosnak mondható, hiszen a baba bélrendszeréből nem szívódik fel, hatásmechanizmusának alapja, hogy a keletkezett és panaszokat okozó gázbuborékokat roncsolja a bélrendszerben.

A szülőknek a készítmény kiválasztásakor figyelni kell arra, hogy többféle márkanéven van forgalomban szimetikon tartalmú termék. A gyógyszerész segítséget tud nyújtani a márkák közti választásban és elkerülhető egyszerre 2-3 -féle készítmény felesleges alkalmazása. Pár napos eredménytelen használatot követően, ha a baba panaszai nem mérséklődtek, feltehetőleg a sírás és a hasi fájdalom oka egyéb egészségügyi probléma, mely orvosi kivizsgálást igényel. Abban az esetben, ha a szimetikon tartalmú készítmény hatásosnak bizonyult, több héten keresztül is nyugodtan alkalmazhatják a szülők. Mint minden különösen csecsemők körében alkalmazott terméknél, a lejárati időre nagyon figyelni kell, felbontott készítményt egy hónapon túl nem javasolt használni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A régi idők megoldásai ma is érvényben vannak, orvosolhatjuk csecsemőnk panaszát gyógynövényekkel is. A babák esetében alkalmazható szélhajtó hatású gyógynövények az édeskömény, kamilla, kömény, ánizs. A gyógyteák 6 hetes életkortól alkalmazhatóak édesítés nélkül. Idősebb gyermekek esetén különösen fontos a cukormentes bevitel, a későbbi fogszuvasodás kialakulásának elkerülése végett. Természetesen a gyógyteákra is vonatkozik az az általános szabály, hogy azt csak megfelelő, kis mennyiségben kaphatja a baba, hiszen legfőbb tápláléka az anyatej kell, hogy legyen.

Újabb készítmények a csecsemőkori hasfájás kezelésében

Forgalomban van olyan vény nélkül kapható csepp, mely alkalmas csecsemőkori kólika, székrekedés, bukás és hasmenés kezelésére. Hatásmechanizmusának alapja, hogy probiotikum tartalmával segíti a csecsemő emésztését, hiszen a babák emésztőrendszere az élet első pár hónapján még fejletlen. Egy másik, szintén vény nélkül elérhető készítmény, a laktáz enzim segítségével orvosolhatja a babák emésztési problémáit.

Kólika

Kólika – Mit kell tudni róla?

Bár minden kisbaba sír, vannak, akik sokkal többet és keservesebben teszik ezt. Az újszülötteknél a sűrűn előforduló, hosszan tartó sírás leggyakoribb oka a kólika – avagy hasfájás. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat.

ismétlődő vetélések

Kérdések és válaszok az ismétlődő vetélésekről

Ismétlődő vetélésekről három egymást követő, vagy annál több vetélés esetén beszélünk. Ha ez a jelenség fennáll, akkor az ismétlődő vetélések miatt érdemes alapos és szerteágazó kivizsgálásnak alávetnie magát!

Hasfájós baba – 5 hatásos tanács és megoldás!

Mit tegyen, ha hasfájós a baba? A csecsemőkori hasfájás okai és kezelése.

Miért sírhat a baba?

Az újszülöttek szinte egyetlen kommunikációs jelzőrendszere a sírás.