Hány éves valójában? Így állapíthatja meg teste biológiai életkorát!

Hány éves valójában? Így állapíthatja meg teste biológiai életkorát!

Kapcsolódó tünetek:

Mit jelent a biológiai életkor?

A biológiai életkor jelzi, mennyire használódott el a testünk az átlaghoz és saját életkorunkhoz képest. 15-25 évesen még nem nagyon van különbség a biológiai és a valós kor között, ám ezután beindulnak az öregedési folyamatok. A cél, hogy ez a két szám életünk végéig szinkronban legyen, vagy a naptári korunknál lejjebb tornázzuk a biológiait. Ha kíváncsi a biológiai korára, érdemes kipróbálni a BioAging nevű számítógépes szoftvert, amely a korral változó paramétereket, például a reakcióidőt, a rövid távú memóriát vagy a fizikai terhelhetőséget vizsgálja. Az így kapott adatokat aztán összehasonlítja mások adataival, és kiválasztja azt a korosztályt, amellyel az eredmény egybeesik.

Mi befolyásolja a biológiai életkort?

Egy német kutatásban 1500 ikerpárt vizsgáltak meg és egyértelműen bebizonyosodott, hogy a külsőre fittebb testvér nem csak testileg, de mentálisan is meghazudtolta a korát és jóval tovább élt, mint ikerpárja. A tudósok ekkor kezdték el vizsgálni, mely tényezők játszanak közre abban, hogy a nagyon hasonló genetikával rendelkezőknél is eltérések mutatkoznak az öregedés ütemében. Öt fő faktort állapítottak meg:

  • 1. Táplálkozás – ezen belül az étkezési szokások, a bevitt kalóriamennyiség, a táplálkozás minősége
  • 2. Életmód – a káros szokások: dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzásba vitt napozás, ezek ellensúlyozásaként a rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás
  • 3. Testi adottságok – külső megjelenés, csontozat, izomzat, immunrendszer, vérnyomás
  • 4. Szociális viselkedés – kapcsolatok minősége, párkapcsolat, barátságok és a szabadidő eltöltésének módja
  • 5. Genetika

Az öregítő tényezők

Meglepő eredményt hozott egy 2000-ben Németországban végzett kutatás: azt találták ugyanis, hogy az öregedés ütemét csak 25 százalékban határozzák meg a gének, az életmód és a környezeti hatások jóval nagyobb – 65 százalékos – szerepet játszanak a folyamatban.

A biológiai életkort tehát nem csupán a genetikai örökség határozza meg: Aki rendszertelenül él, dohányzik, napi szinten fogyaszt alkoholt és túlzásba viszi a napozást, nem csak idősebbnek fog kinézni, de biológiailag is gyorsabban öregszik. Rövidebb életet jelentenek a helytelen életmód betegségei: a cukorbetegség, a magas koleszterin szint, a túlsúly és a magas vérnyomás.

A fiatalság öt szabálya

1. Rendszeres mozgás

Ha sokáig fiatalok szeretnénk maradni, érdemes nagy hangsúlyt fektetni a rendszeres sportra, amely nem csak a fizikai, de a mentális öregedést is lassítja.

2. Gondolkodjunk pozitívan!

Egy svéd kutatás mutatott rá arra a tényre, hogy a mentális beállítódás nagy mértékben befolyásolja az egészségünket, ezen keresztül testi-lelki fittségünket: az elégedett emberek immunrendszere jóval erősebb és kevesebbet betegeskednek, mint a folyton zsörtölődők. Aki képes meglátni még a rossz dolgokban is a pozitívumot, törekszik a testi-lelki harmóniára, annak egy minőségileg jobb élet jut, mert mentális fiatalságán keresztül a teste is fittebb marad.

3. Ápoljuk emberi kapcsolatainkat!

Az érzelmileg stabil emberek, akiket szeretteik, barátaik vesznek körbe, szabadidejüket pedig változatosan töltik, általában boldognak és kiegyensúlyozottnak érzik magukat, ami kihat általános közérzetükre, egészségükre is. Próbáljunk egyensúlyt teremteni a munka-magánélet tekintetében is!

4. Ne adjunk esélyt a vitaminhiánynak!

A biológiai életkorunkat jó irányba mozdítja a kiegyensúlyozott táplálkozás, sok gyümölcs és zöldség fogyasztása és amennyiben szükséges, a vitaminpótlás. Törekedjünk arra, hogy soha ne alakuljon ki hiányállapot a szervezetünkben – amelyből aztán később a betegségek kialakulnak –, járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra és évente egyszer érdemes teljes vérképet csináltatni!

5. Pihenjünk eleget!

Az öregedési folyamatokat vizsgáló kutatók a világ legjobb fitnesz stúdiójának a hálószobát tartják, mert aki éjszaka kipiheni magát, megfiatalodik reggelre. A szervezetünk alvás közben regenerálódik, az alvás mély fázisában különféle hormonok – többek között növekedési hormonok – termelődnek, melyek lassítják az öregedési folyamatokat és gondoskodnak arról, hogy a sejtek regenerálódhassanak.

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk