Gyógyszer a szülés utáni depresszió ellen

2019. május 30.

Kapcsolódó tünetek:

depresszió érzése

Új gyógyszer bevezetését engedélyezte az amerikai élelmiszer-és gyógyszerhatóság (FDA). Ez az első olyan készítményét, amely specifikusan a szülés utáni depresszió kezelésére lett kifejlesztve.

Gyógyszer a szülés utáni depresszió ellen

Gyógyszer a szülés utáni depresszió ellen

Az új gyógyszer intravénásan adható be, és már 48 órán belül hatékonyan csökkenti a szülés utáni depresszió tüneteit. A kezelést, amely Zulresso néven kerül piacra, néhány mellékhatása miatt csak bejelentkezéssel, az arra engedéllyel rendelkező egészségügyi központokban lehet majd igénybe venni. Egy tabletta formában kifejlesztett változat engedélyezésén már dolgoznak, ez jelentősen szélesebb körben tenné elérhetővé a kezelést.

A szülés utáni depresszió egyre többeket – Amerikában készült felmérések szerint már minden hetedik állapotos nőt – érintő betegség, amely kedélyzavarokkal, hangulatingadozásokkal, szomorúsággal, szorongással és kimerültséggel jár. Ezzel sokszor befolyásolva az anya képességét arra, hogy megfelelően lássa el újszülöttjét, illetve szoros érzelmi köteléket alakítson ki vele. Az állapotot eddig csak általános antidepresszánsok, illetve terápia által kezelték a szakorvosok, azonban ezek a kezelési formák sokak esetében nem bizonyultak megfelelően hatékonynak, ha pedig mégis, hatásuk a legtöbbeknél csak hetekkel, hónapokkal később volt érezhető. Ez pedig kritikus időveszteség a depressziótól szenvedő anya és az általa nevelt újszülött életében és kettejük kapcsolatában is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A Zulresso hatóanyaga a brexanolon, amely egy szintetikusan előállított allopregnanolon, egy olyan hormon, amelyet a progeszteron termel az agyban, és képes enyhíteni a depresszió okozta tüneteket. A gyógyszert azután engedélyezte az FDA, hogy a kísérletek során Zulressot kapó betegek csoportja valóban enyhébb tüneteket produkált, mint a placebóval kezelt csoport.  

Ezért csökkenhet a nők szexuális vágya szülés után

Ezért csökkenhet a nők szexuális vágya szülés után

Az első pár hónap egy gyermek születése után – amellett, hogy gyönyörű egyben – nagyon felkavaró időszak, amikor az újdonsült anyuka és apuka teljesen új élethelyzetben találja magát. Ezek a változások pedig a szexuális életükre is kihatással lehet.

3 tanács szülés utáni depresszió ellen

3 tanács szülés utáni depresszió ellen

A szülés utáni depresszió milliókat érintő jelenség, amely az új anyukákat szinte villámcsapásként éri, a legtöbben pedig egyáltalán nem is számítanak rá. Cikkünkben összeszedtünk 3 fontos tanácsot, amely segíthet a betegség elleni küzdelemben.

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában