Gluténérzékenység – Kevésbé ismert tünetek

Gluténérzékenység – Kevésbé ismert tünetek

Kapcsolódó tünetek:

Gluténérzékenység – Tipikus tünetek

Amennyiben gluténérzékeny személyek olyan élelmiszereket fogyasztanak, melyekben glutén található, számos kellemetlen panasszal kell megküzdeniük. A leggyakoribb tünetek közé a hasfájás, a puffadás és a hasmenés tartozik. Az ilyen rövidtávú panaszokon kívül azonban olyanok is jelentkeznek, melyek hosszú távon korlátozzák a betegeket. Gluténérzékenység során ugyanis a gyulladás következtében károsodik a bélrendszer nyálkahártyája, így a tápanyagok nem tudnak rendesen felszívódni, aminek hatására hiánytünetek – például vashiány – léphetnek fel és okozhatnak további problémákat. A hiánytünetek egyik következménye, hogy a szervezetünkben található víz a szövetekben rakódik le, így ödémák keletkeznek. Ezeken kívül súlyvesztéssel is gyakran meg kell küzdeniük a betegeknek.

Gluténérzékenység – Nem tipikus tünetek

Egyes érintetteknél atipikus tünetek lépnek fel, azaz olyan panaszok, melyeknek látszólag nincs közvetlen közük a bélfunkciókhoz. Ilyen esetekben viszonylag későn diagnosztizálják a valós problémát, azaz a gluténérzékenységet. A legelterjedtebb atipikus tünetek közé az alábbiak tartoznak:
  • A máj megbetegedése, ami enyhén megemelkedett májértékekhez vezet
  • Bőrgyulladás, viszkető vöröses hólyagokkal
  • Vérszegénység, nyelvégés
  • Csontritkulás, izomgyengeség, izomgörcsök, csontfájdalom (kalciumhiány következménye)
  • Vérzések például a bőrben (K-vitamin hiány következménye)
  • Farkasvakság (A-vitamin hiány következménye)
  • Pajzsmirigy működésében fellépő zavarok
  • Vesetestek gyulladása
  • Ízületi panaszok
  • Hangulatingadozások
  • Depresszió
  • Epilepsziás rohamok
  • Mozgáskoordinációs zavarok
  • Idegrendszeri rendellenességek

Tünetek gyerekeknél

Gyerekek esetében is emésztőrendszeri panaszokat válthat ki a gluténérzékenység, melyek közé többek közt a felfúvódott has, illetve a sok és erős hasmenés. Egyes gyerekek a megelőző orvosi vizsgálatok során tűnnek ki, mert például lassulás lép fel a növekedésükben vagy késői serdülés figyelhető meg. Ezeken kívül a vashiány szintén gyakori jele a gluténérzékenységnek, de a jellembeli- és viselkedésbeli változások szintén utalhatnak erre a betegségre. A legtöbb esetben egy éves koruk körül jelentkeznek a gluténérzékenység első tünetei, azaz kb. három-hat hónappal azután, hogy bevezetésre kerültek az étrendbe a glutént tartalmazó gabonatermékek.

Gluténmentes étkezés

Szerencsére számos olyan gabonaféle kapható, mely nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják azokat. Ide sorolandó a rizs, a kukorica, a köles, a hajdina, az amaránt, a quinoa, a vadrizs és a teff, más néven a törpe köles. Az alábbi élelmiszerekben pedig nincsen glutén, így ezeket is nyugodtan fogyaszthatják a gluténérzékenyek:
  • bármilyen zöldség és gyümölcs
  • burgonya
  • hús, hal, tenger gyümölcsei
  • hüvelyes növények, például a szója
  • tojás, tej, tejtermékek, vaj, margarin
  • lekvár, méz
  • cukor, só, fűszerek
  • magvak és olajok
  • víz és különféle levek
  • bor és pezsgő
  • kávé és tea
2021. január 25.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek