Gluténérzékenység – Tipikus tünetek
Amennyiben gluténérzékeny személyek olyan élelmiszereket fogyasztanak, melyekben glutén található, számos kellemetlen panasszal kell megküzdeniük. A leggyakoribb tünetek közé a hasfájás, a puffadás és a hasmenés tartozik. Az ilyen rövidtávú panaszokon kívül azonban olyanok is jelentkeznek, melyek hosszú távon korlátozzák a betegeket. Gluténérzékenység során ugyanis a gyulladás következtében károsodik a bélrendszer nyálkahártyája, így a tápanyagok nem tudnak rendesen felszívódni, aminek hatására hiánytünetek – például vashiány – léphetnek fel és okozhatnak további problémákat. A hiánytünetek egyik következménye, hogy a szervezetünkben található víz a szövetekben rakódik le, így ödémák keletkeznek. Ezeken kívül súlyvesztéssel is gyakran meg kell küzdeniük a betegeknek.Gluténérzékenység – Nem tipikus tünetek
Egyes érintetteknél atipikus tünetek lépnek fel, azaz olyan panaszok, melyeknek látszólag nincs közvetlen közük a bélfunkciókhoz. Ilyen esetekben viszonylag későn diagnosztizálják a valós problémát, azaz a gluténérzékenységet. A legelterjedtebb atipikus tünetek közé az alábbiak tartoznak:- A máj megbetegedése, ami enyhén megemelkedett májértékekhez vezet
- Bőrgyulladás, viszkető vöröses hólyagokkal
- Vérszegénység, nyelvégés
- Csontritkulás, izomgyengeség, izomgörcsök, csontfájdalom (kalciumhiány következménye)
- Vérzések például a bőrben (K-vitamin hiány következménye)
- Farkasvakság (A-vitamin hiány következménye)
- Pajzsmirigy működésében fellépő zavarok
- Vesetestek gyulladása
- Ízületi panaszok
- Hangulatingadozások
- Depresszió
- Epilepsziás rohamok
- Mozgáskoordinációs zavarok
- Idegrendszeri rendellenességek
Tünetek gyerekeknél
Gyerekek esetében is emésztőrendszeri panaszokat válthat ki a gluténérzékenység, melyek közé többek közt a felfúvódott has, illetve a sok és erős hasmenés. Egyes gyerekek a megelőző orvosi vizsgálatok során tűnnek ki, mert például lassulás lép fel a növekedésükben vagy késői serdülés figyelhető meg. Ezeken kívül a vashiány szintén gyakori jele a gluténérzékenységnek, de a jellembeli- és viselkedésbeli változások szintén utalhatnak erre a betegségre. A legtöbb esetben egy éves koruk körül jelentkeznek a gluténérzékenység első tünetei, azaz kb. három-hat hónappal azután, hogy bevezetésre kerültek az étrendbe a glutént tartalmazó gabonatermékek.Gluténmentes étkezés
Szerencsére számos olyan gabonaféle kapható, mely nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják azokat. Ide sorolandó a rizs, a kukorica, a köles, a hajdina, az amaránt, a quinoa, a vadrizs és a teff, más néven a törpe köles. Az alábbi élelmiszerekben pedig nincsen glutén, így ezeket is nyugodtan fogyaszthatják a gluténérzékenyek:- bármilyen zöldség és gyümölcs
- burgonya
- hús, hal, tenger gyümölcsei
- hüvelyes növények, például a szója
- tojás, tej, tejtermékek, vaj, margarin
- lekvár, méz
- cukor, só, fűszerek
- magvak és olajok
- víz és különféle levek
- bor és pezsgő
- kávé és tea
2021. január 25.