Frontérzékenység – Így enyhíthetők a fronthatások

Frontérzékenység – Így enyhíthetők a fronthatások

Kapcsolódó tünetek:

Bármennyire is szeretné az emberiség azt gondolni, hogy a természet felett áll, valójában mindig is annak részei leszünk. És ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az olyan apróságokra is szélsőségesen reagál a szervezetünk, mint az időjárás- és légnyomás változások.

A fronthatások a frontérzékenyeknél komoly fejfájást, akár migrént, émelygést, levertséget, szédülést, keringési problémákat tudnak okozni. Aki tisztában van érzékenységével, jobban fel tud készülni ezekre a hatásokra, és nem árt ismerni a gyógyszertári készítmények mellett a szelíd gyógymódokat is.

Mik is azok a frontok? Egy kis orvosmeteorológia

A front a hideg és meleg légtömegek határán kialakuló légköri képződmény, melyet olyan meteorológiai paraméterek egyidejű megváltozása okozhat, mint maga a hőmérséklet, a szél, a légnyomás vagy a páratartalom. Magyarországon átlagosan heti egy ciklon vonul át, amit egy hideg-, és egy melegfront kísér, így évente akár 100 front is érintheti hazánkat. Hazánkban ráadásul igen jellemző a kettős fronthatás, amikor hideg- és melegfronti hatások egyidejűleg vannak jelen. A frontok leginkább idegrendszeri és hormonális tüneteket váltanak ki, erősebb reakcióra a frontérzékenyek, idősek, legyengült szervezetű, túlhajszolt emberek számíthatnak.

  • Hidegfront esetén a hőmérséklet és a páratartalom csökken, a légnyomás viszont nő. A kellemetlen tünetekre érzékenyek általában már a frontátvonulás után tapasztalják meg az ezzel járó tompább reflexeket, ízületi és reumás fájdalmakat, asztmatikus rohamokat, mellkasi szorítást, emésztőszervi görcsöket, de akár kiválthat szívinfarktust is.
  • Melegfrontnál a növekvő hőmérséklettel és páratartalommal együtt csökken a légnyomás, és már a front beérkezése előtt rosszul vannak az erre érzékenyek. Tipikus tünetei a migrénes fejfájás, az ezzel járó hányinger, szédülés, de okozhat vérnyomásváltozást is, sőt zöldhályogos rohamot.

A frontérzékenység tüneteinek elkerülése

A fronthatások mindenkinél más panaszokat okoznak, de a leggyakoribbak közé tartoznak az erős fejfájás, a levertség, az ingerültség, a szédülés, a keringési problémák, vérnyomásingadozás és az alvászavarok. Az alábbiakban 6 tippet osztunk meg, melyek mindegyike képes lehet enyhíteni ezeken a tüneteken.

1. Ki a szabadba!

Tény, hogy fejfájással és fáradtan nagyon nehezen tudjuk rávenni magunkat, hogy kiszálljunk az ágyból és elhagyjuk a lakást, pedig annak érdekében, hogy leküzdjük ezeket a kellemetlen panaszokat, muszáj lesz ellenük fellépni. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy ki kell mennünk a szabadba! Teljesen mindegy, hogy épp jó vagy rossz az idő, ugyanis a friss levegő jótékony hatása ilyenkor elengedhetetlen. A legjobb lenne, ha minden frontérzékeny személy rendszeresen űzne olyan sportot, ami nagymértékben növeli az állóképességét, azaz eljárna futni, kerékpározni, kirándulni, de akár a séta is jó választás lehet. A szabad levegőn végzett rendszeres mozgásnak hála jobb lesz a szervezetünk alkalmazkodóképessége, továbbá az immunrendszerünket is megerősítjük.

2. Acélozzuk meg a testünket!

Az edzettebb személyek extrémebb módszerekhez is folyamodhatnak, hogy minél jobban hozzászokjon szervezetük a frontok változásaihoz. Ehhez érdemes gyakran szaunába járni, illetve a váltózuhany is csodákra képes.

3. Aludjunk eleget!

A szervezetünknek minimum 7 óra alvásra van szüksége, főleg ha nagyon érzékenyen reagálunk a frontok változására. Próbáljunk meg mindig ugyanabban az időben lefeküdni, ha ugyanis mindig ugyanolyan az alvásritmusunk, akkor enyhülhetnek a panaszaink. Ha nehezen áll be az alvás-ébrenlét fázisunk, próbáljuk ki a természetes hatóanyagú melatonint vagy fogyasszunk olyan gyógyteákat, mint a macskagyökér, orbáncfű, citromfű, komlótoboz és levendula.

4. Mondjunk le a káros szenvedélyeinkről!

Frontérzékeny személyek esetén gyakran az alkohol, a nikotin és a koffein is tovább erősíthetik az időjárás változásával járó kellemetlen tüneteket, így ajánlott lemondani ezekről. Ne igyunk sört, se kávét, illetve a dohányzásról is érdemes leszokni, ha enyhíteni szeretnénk a panaszainkon.

5. Táplálkozzunk egészségesen!

Azok a személyek, akik figyelnek a súlyukra és az étkezésükre, automatikusan egészségesebben élnek, így máris rengeteget tesznek magukért. Amennyiben gyakran jelentkeznek nálunk a frontérzékenységgel járó tünetek, ajánlott az étkezésünkre is nagyobb hangsúlyt fektetni: kiegyensúlyozottan kell táplálkoznunk, aminek hatására jelentősen enyhülni fognak a panaszaink. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, melyek jó rostforrások. Kerüljük a túl sok egyszerű szénhidrátot, a cukrokat, hiszen ez okozza az elhízást, ami önmagában is elég kockázati faktor.

Érdemes olyan táplálékkiegészítőket szedni, vagy természetes bevitelükre odafigyelni, mint a magnézium, a B-vitaminok - hiszen ezek hatnak az idegrendszerünkre, jót tesz a cink és a C-vitamin is.

Amikor frontok kínoznak, ne feledkezzünk meg a bőséges tiszta folyadékbevitelről sem!

6. Igyunk citromfűből készült teát!

A citromfüvet már évtizedek óta használják a frontérzékenység tüneteinek enyhítésére, ugyanis rendkívül hatékony a keringési zavarokkal, a fejfájással és a többi tipikus panasszal szemben. Készítsünk citromfű teát vagy akár tegyünk a fürdővízbe egy kevés citromfüvet, és élvezzük ki jótékony hatását!

A frontérzékenység okai a mai napig vitatottak és orvosilag nehezen támaszthatók alá. Jól lehet, van rá genetikai hajlamunk, de az életmód is nagyban befolyásolhatja. Jó, ha tudjuk, hogy a mindennapos stressz felerősítheti a frontérzékenységünket, hiszen tovább gyengíti immunrendszerünket, és alapvetően is ingerlékenyebbek, sérülékenyebbek vagyunk. A stresszorokat nehéz kiiktatni, de amennyira tudunk, törekedjünk a stressz minimalizálására! Hosszú távon alkalmazzunk szelíd gyógymódokat, melyek mind a fronthatások mérséklésére, mind a stressz csökkentésére jók.

Ilyen az akupresszúra, a masszázs és talpmasszázs, a reflexológia, a craniosacrális terápia, a relaxációs és légzőgyakorlatok vagy a jóga. Kellemes enyhülést hozhat  az aromaterápia is, dörzsöljünk 1 csepp borsmenta olajat a halántékunk 2 oldalára, vagy tegyük párologtatóba, és mellé citromfű is mehet a diffúzorba.

Ha instant segítségre van szükségünk, bevethetünk váltózuhanyt is a fronthatások tüneteinek mérséklésére vagy szaunázzunk, infraszaunázzunk egyet!

2020. július 27.

Kiemelt ajánlatunk