Fogamzásgátlás szülés és szoptatás után

Fogamzásgátlás szülés és szoptatás után

Kombinált fogamzásgátló tabletta

A 99,5-99,9%-os biztonságot ígérő tabletták a legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszerek közé tartoznak. Kétféle hormont tartalmaznak: ösztrogént és progeszteront, melyek megakadályozzák az ovulációt, megvastagítják a méhnyak nyákot, így a sperma nem érheti el a petesejtet és megváltoztatják a méh nyálkahártyáját is, így megnehezítik a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Egy-, két-, három-, és négyfázisú változatban kaphatók, melyek egymástól a hormonok adagolásában térnek el.

Hüvelygyűrű

A hüvelygyűrű ötvözi a hormonális fogamzásgátlók és a hüvelyben alkalmazott módszerek előnyeit. A módszer alapja egy műanyag gyűrű, mely a kombinált fogamzásgátló tabletták két, naponta egyenlő mennyiségben felszabaduló hatóanyagát tartalmazza, ám jóval alacsonyabb mennyiségben. További előnye, hogy a hatóanyag közvetlenül a célszervekbe jut. A gyűrűt három hétig kell folyamatosan viselni, majd egy hét szünet következik. Megbízhatósága: 99,6%.

Hüvelykúp

A hüvelykúpot, mely nem tartalmaz hormont, 10 perccel az aktus előtt kell a hüvelybe helyezni, ahol az mikrofinomságú habbá alakul át, áthatolhatatlan gátat képezve a spermiumok számára, spermaölő összetevője pedig megöli azokat. Hatékonyságuk nem éri el a szájon át szedhető fogamzásgátlókét, mivel idő előtt vagy túl későn felhelyezve kevésbé biztonságosak.

Pesszárium, méhszájsapka

A pesszárium gumiból, a méhszájsapka műanyagból készült, kupola alakú eszköz, ami felhelyezést követően ráfekszik a méhszájra. A módszer lényege, hogy meggátolja a hüvelybe jutott spermiumok továbbjutását a méhbe, petevezetőbe. 20 perccel a nemi aktus előtt kell felhelyezni és érdemes spermicid anyaggal együtt alkalmazni. Hátránya, hogy szakszerű felhelyezése nagy gyakorlottságot igényel, ezért alacsonyabb biztonsággal használható.

Spirál

A méhűri spirál, más néven hurok, egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz, amely akadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását. A korszerű spirálok biztonsága nagyon jó, mintegy 95-98%. Előnye, hogy eltávolítását követően azonnal helyreáll a fogamzóképesség. Hátránya, hogy megnöveli a vérzés mennyiségét és idejét, valamint a méhen kívüli terhesség esélyét, gyulladásokat okozhat. A felhelyezése a menses alatt, vagy az azt követő napokban, továbbá a gyermekágyas időszakban lehetséges.

Méhen belüli rendszer

A hormonkibocsátó spirál a ma használatos legkorszerűbb méhen belüli fogamzásgátló eszköz, mely egyesíti a hagyományos spirál és a fogamzásgátló tabletta előnyeit, miközben csak minimális mennyiségű hormont bocsát ki. A hatóanyag adagolása lokális, egyenletes, közvetlenül a méhen belül történik, és mivel itt nem a véráramon keresztül ér célba, a vér hormonszintje alacsony marad, így hormonális mellékhatások ritkán fordulnak elő. Hatékony eszköz a vérzészavarok kezelésében is.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk