Ficamok, zúzódások

Ficamok, zúzódások

Amikor igazán beköszönt a tél, ugrásszerűen megnő a traumatológiai állomások látogatottsága. Az emberek, főként a gyermekek, és az idősebb korosztály tagjai a legkülönfélébb, esésekből származó panaszokkal keresik fel orvosaikat. Előbbiek a havas, jeges csodák láttán tomboló, fékevesztett gyermeki ösztöneik; utóbbiak mozgáskorlátozottságaikhoz, idős korukból fakadó járásbizonytalanságukhoz társuló huppanások miatt.

A rándulás és a ficam az ízületeket érő, hirtelen erőbehatások következtében létrejövő elmozdulás; míg rándulás esetén az ízületi végek az ízületi szalagok megnyúlása miatt csak átmenetileg távolodnak el egymástól; addig a ficamnál a végkifejlet „végleges: külső segítség nélkül az ízület nem áll helyre; az ízesülő porc- és csontvégek eredeti helyükből kimozdulva, egymástól eltávolodva, sokszor az ízület mozgathatóságának síkjából kikerülve helyezkednek el.

Ehhez természetesen nagyobb fájdalom is társul, mely esetenként akkora mértékű is lehet, hogy az illető rövid időre eszméletét veszti. Az ízületi szalagok bevéreznek, megduzzadnak, változó mértékben el is szakadhatnak, és minél több idő telik el ebben az állapotban, annál nehezebb lehet később az ízületet helyretenni, sok esetben csak izomlazító és fájdalomcsillapító injekciók beadása után.

Ha valaki többször sérül hasonló módon, előfordulhat, hogy ízületi szalagjai „kinyúlnak”. Ezután már nem kell csodálkozni azon, hogy a rándulások (és néha a ficamok) szinte mindennapossá válnak.

A zúzódások a test bármely felületét érinthetik. Esések következtében gyakori a tomportáji, illetve a combok, és a felső végtagok zúzódásos sérülései. Ilyenkor a csont integritása nem változik, de az ütődés következtében a bőrben, és akár az alatta fekvő egyéb szövetekben bevérzések lépnek fel, majd megjelennek a tipikus kék foltok. Ahogyan a szövetek közé jutott vér lassan elbomlik és felszívódik, úgy alakul át az elváltozás kékes jellege zölddé, majd sárgává.

A téli balesetek jelentős része odafigyeléssel, fokozott óvatossággal elkerülhető. A sérülésekből eredő fájdalmak csillapítására számos, vény nélkül is elérhető készítmény áll rendelkezésre; a legmegfelelőbb szer kiválasztásához bátran kérjük gyógyszerészeink tanácsát. Fáslik, kötszerek, ragtapaszok, izomlazító krémek szintén bőven állnak rendelkezésünkre a patikák polcain, alkalmazhatóságukkal kapcsolatban kérdezzük az ott dolgozókat.

Téli sportok űzésekor viseljünk megfelelő védőruházatot, még akkor is, ha ezt éppen „cikinek” érezzük. Különösen fontos ez a gyermekek esetében, akik jóval kevesebb veszélyérzettel, egymás iránti felelősségérzéssel bírnak a legvadabb szánkózás, korcsolyázás, de akár csak a szimpla hógolyózás közben is.

Súlyosabb sérülések esetén pedig haladéktalanul keressük fel háziorvosunkat, vagy a közelben lévő sürgősségi ambulanciát.

2014. február 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink