Felfázás: mit tehetünk?

Felfázás: mit tehetünk?

Általában banális megbetegedésről van szó, többnyire nem járnak komplikációval, tünetei azonban nagyon kellemetlen lehetnek. Kis odafigyeléssel megelőzhetőek, ha azonban már kialakult a fertőzés, vényre illetve vény nélkül kapható szerekkel gyorsan csillapíthatóak a tünetek.

A kórokozók általában baktériumok, melyek a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba, húgyvezetékbe vagy akár a vesékbe is juthatnak húgycső, húgyhólyag, súlyosabb esetben vesemedence gyulladást okozva.

Tünetek

Gyakori, kínzó vizelési inger, vizelés alatt jelentkező fájdalom, égő, csípő érzés valamint alhasi fájdalom a legtipikusabb tünetek. Vér, baktériumok és genny is kimutatható lehet a vizeletben. Láz vesemedence gyulladás esetén fordulhat elő. Teljesen tünetmentes esetek is előfordulhatnak.

Hajlamosító tényezők

Ismétlődő húgyúti fertőzések hátterében általában valamilyen hajlamosító tényező áll. Ilyenek lehetnek: a húgyúti kövek (vesekő), a terhesség, a cukorbetegség / diabétesz, a katéterviselés, az immunhiányos állapotok vagy a veleszületett húgyutakat érintő fejlődési rendellenességek.

A nők általánosságban fogékonyabbak húgyúti fertőzésekre a relatíve rövidebb húgycső miatt. Férfiaknál a kor előrehaladtával jelentkező prosztata megnagyobbodás állhat ismétlődő fertőzések hátterében.

Felismerés

A felfázás a tünetek, vizeletvizsgálat valamint a vesék vizsgálatával könnyen felismerhető.

Mit tehetünk felfázás esetén?

Általában néhány napos antibiotikum kúrára van szükség a felfázások kezelésében, mely pár nap alatt szűnteti a panaszokat. Vizelethajtó gyógyteákkal, D-mannóz vagy tőzegáfonya tartalmú, a patikákban vény nélkül is kapható készítményekkel természetes módon segíthetünk a probléma megoldásán. Ne felejtsük el természetesen a bő folyadékfogyasztást sem ásványvíz vagy gyógyteák formájában.

Megelőzés

A bő folyadékfogyasztás alapvető fontosságú a húgyúti fertőzések elkerülése érdekében. Óvakodjunk a felfázástól, öltözködjünk mindig időjárásnak megfelelően és figyeljünk a higiéniára is.

2013. augusztus 7.

Kiemelt ajánlatunk