Felfázás férfiaknál

Felfázás férfiaknál
Majdnem minden második nő legalább egyszer felfázik az élete során, azt azonban kevesen tudják, hogy a férfiakat is érinti ez a betegség. Száz fiatal férfiből legalább egynél kialakul, de az életkor előrehaladtával egyre nő a felfázás kialakulásának rizikója. Miben különbözik a férfi és a női felfázás? A férfiak esetében sokkal intenzívebb fájdalommal jár ez a betegség, ami az eltérő anatómiával magyarázható. A férfiak húgycsöve sokkal hosszabb, mint a nőké, ami védelmet jelent, hiszen így  sokkal kisebb annak az esélye, hogy feljebb jutnak a kórokozók, mert a húgycső nyálkahártyája hosszabb távon tud ezek ellen küzdeni. Ennek ellenére sokkal intenzívebb fájdalommal jár a férfiak esetében a felfázás, ami arra vezethető vissza, hogy a gyulladás a húgycső teljes hosszát érinti.

Felfázás férfiaknál – Kiváltó okok

Férfiak esetében a felfázásnak sokszor szervi oka van, ami akár vizeletelakadáshoz is vezethet. Utóbbi következtében a hólyagban felgyülemlik a vizelet, amiben elszaporodnak a baktériumok. A felfázás kiváltó okai férfiaknál az alábbiak lehetnek:
 • Prosztata megnagyobbodás: általában 40 éves kortól duzzadhat meg a prosztata, aminek következtében beszűkül a húgycső.
 • Prosztatagyulladás.
 • Húgycsőszűkület: legtöbb esetben hegesedés következtében lép fel.
 • Hólyagdaganat: ez leginkább a dohányosokra jelent veszélyt, ugyanis a tüdőrák után ez a második leggyakoribb rákfajta náluk.
 • Gyakran nemi betegségek okozzák a hólyaghurutot, hiszen például a gonorrhea megfertőzheti a húgycsövet, ami a jellegzetes fájdalmakhoz és folyáshoz vezet.
 • Különféle bélbaktériumok is okozhatják ezt a betegséget.
Tünetek Amennyiben az alábbi tünetek jelentkeznek, azonnal orvoshoz – legjobb esetben urológushoz – kell fordulni:
 • Fájdalom vizeletürítés során
 • Gyakori vizelés
 • Vér a vizeletben
 • Folyás
 • A vizelet kellemetlen szagú, sötétebb és zavarosabb a megszokottnál
Diagnózis felállítása Az urológus vizeletmintát kér, ezen kívül ultrahanggal megvizsgálja a húgyhólyagot, illetve a prosztata váladékot, továbbá a prosztatát is kitapintja. Ezeknek köszönhetően tudja megállapítani, hogy egyáltalán van-e gyulladás, továbbá ki tudja deríteni, hogy milyen baktériumok okozzák a problémát, és azt is meg tudja állapítani, hogy érintett-e a húgyhólyag vagy a prosztata.

Kezelés A kapott eredményektől függően kezdődhet meg a kezelés. Akut gyulladások esetén az antibiotikumok szedése javasolt, melyeket pontosan az orvos utasításai alapján kell alkalmazni. A legtöbb esetben minimum 1 hétig tart egy ilyen gyógyszeres kezelés. Miután enyhülnek a panaszok, megkezdődhet a kiváltó okok gyógyítása, mint például a megnagyobbodott prosztata kezelése vagy a beszűkült húgycső kitágítása. Felfázás esetén a férfiak minden esetben kérjenek orvosi segítséget. A megelőzésben rengeteget segíthet a sok folyadékfogyasztás és a megfelelő intim higiénia, továbbá arra is érdemes figyelni, hogy soha ne üljünk hideg felületen, ugyanis a hideg hatására lelassul a vérkeringés, azzal együtt pedig az alsó testrészeink védekezőképessége is jelentősen csökken.
2020. szeptember 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink