Fájdalom csillapítás körültekintően

Fájdalom csillapítás körültekintően

Kapcsolódó tünetek:

Ma már sokféle fájdalomcsillapító gyógyszer kapható a patikában vény nélkül. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ezeket a termékeket gondos megfontolás nélkül szabadna használni.

Fontos tudni, hogy ezek ugyanolyan odafigyelést igénylő gyógyszerek, mint a receptre felírt társaik, de használatukhoz nem szükséges orvosi felügyelet. Ezeknek a használata viszonylag könnyen érthető, sok esetben a mellékhatást okozó tulajdonságuk is kedvezőbb, mint a vényre kapható készítményeké.

Nagyon fontos azonban a tudatos vásárlói viselkedés. Számos gyógyszer kapható recept nélkül, most koncentráljunk ezek közül a fájdalomcsillapítók használatára.

Nem mindegy, hogy kinek, mikor, milyen fájdalomcsillapító gyógyszert veszünk, illetve adagolunk. Annak is jelentősége lehet, hogy milyen egy gyógyszer kiszerelése. Beszélhetünk tablettáról, kapszuláról, lágy kapszuláról vagy folyékony gyógyszerről.

Mielőtt a patikában elkérnénk az általunk tervezett gyógyszert, van néhány fontos dolog, amit érdemes végiggondolni. Nézzük mik ezek.

Beteg életkora

A legelső dolog, amit végig kell gondolnunk, hogy ki fogja használni a fájdalomcsillapítót. Nagyon fontos a korosztály figyelembevétele, például, hogy azt kisgyereknek, tinédzsernek, felnőttnek vagy idős embernek adjuk. Soha ne használjunk felnőtteknek ajánlott gyógyszert kisgyerekek számára, még eltörve sem! Több olyan gyógyszer is van, amelyet bizonyos életkor felett nem ajánlott alkalmazni, tehát ha idős hozzátartozónk számára szeretnénk fájdalomcsillapítót vásárolni, akkor azt is át kell gondolni, hogy milyen fajtát és milyen hatóanyag mennyiségűt adunk nekik.

A gyógyszer hatóanyaga

Szintén fontos megfontolni, hogy vajon az általunk választott fájdalomcsillapító valóban alkalmas-e az adott fájdalom csillapítására. Ezt könnyen eldönthetjük, ha elolvassuk a dobozban található betegtájékoztatót, illetve kikérhetjük gyógyszerészünk véleményét is.

Figyelembe kell vennünk, hogy egyes hatóanyagok alkalmasak a fájdalomcsillapítás mellett a lázcsillapításra is, de vannak olyanok amelyeknek lázcsillapító hatása gyenge, vagy akár nincs is.

Egyéb betegségeink, illetve bizonyos állapotok

Minden esetben gondosan olvassuk el a betegtájékoztatót, különös tekintettel a figyelmeztetésekre. Vannak olyan hatóanyagok, amelyek nem ajánlottak bizonyos állapotokban, társbetegségekben.
Ilyenkor mindig kérjük ki kezelőorvosunk és gyógyszerészünk véleményét. A teljesség igénye nélkül ilyen helyzet akkor áll fenn, ha ismert szívbetegséggel, magas vérnyomással, máj betegséggel vagy vesebetegséggel kezelnek bennünket, esetleg ha terhességre készülünk vagy babát várunk.

Nem csak az egyéb betegségeinkre és bizonyos állapotokra lehetnek hatással ezek a termékek, de fontos tudni, hogy a mindennapokban használt gyógyszereink hatékonyságát is befolyásolhatja egy-egy fájdalomcsillapító szedése. Akár erősítheti de adott esetben gyengítheti is egyéb gyógyszereink hatását.

Azt tudnunk kell, hogy bizonyos gyógyszerek szedése mellett ezek a fájdalomcsillapítók nem alkalmazhatóak. Ilyen lehet például az egyéb fájdalomcsillapítók szedése, szteroid tartalmú gyógyszerek szedése, de akár egy vérnyomáscsökkentő szedése is odafigyelést igényel.

Milyen típusú fájdalomra használjuk

Ezek a fájdalomcsillapítók elsősorban akutan jelentkező fájdalmakra ajánlottak, ilyen például egy hirtelen jelentkező menstruációs fájdalom, hátfájás, izomfájdalom, fejfájás, migrén, fogfájás csillapítására, lázcsillapításra, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására.  Ezen kívül ilyen lehet egy régóta fennálló betegség fájdalmas fellángolása, például egy köszvényes roham. Amennyiben a kezelt fájdalom nem múlik el, nem enyhül a betegtájékoztatóban leírt idő alatt, feltétlenül forduljunk orvoshoz, mert ezeket a gyógyszereket nem hosszútávú használatra fejlesztették ki. Az előírtnál hosszabb használat komoly mellékhatásokat okozhat még egy vény nélkül kapható gyógyszer esetében is!

A gyógyszer kiszerelése

Ahogy a cikk bevezetőjében már megemlítettük, fontos szempont a gyógyszer kiszerelése is. Ha egy gyógyszert használunk annak a hatóideje jelentősen függ például attól, hogy az adott gyógyszert tabletta, kapszula vagy lágy kapszula kiszerelésben alkalmaztuk.

Amikor egy tabletta bekerül a gyomorba, akkor első lépésként szét kell hogy essen alkotórészeire, ezt követően fog apró összetevőkre szétválni és csak azt követően fog feloldódni a gyomorban, majd ez a feloldódott gyógyszer fog felszívódni és hatást kiváltani.

A porral töltött kapszulák esetében a szétesést követően már csak fel kell oldódnia a hatóanyagoknak és felszívódnia a gyomorban.

A lágy kapszulák azért érik el hatásukat gyorsabban a tablettás vagy kapszulás társaiknál, mert a hatóanyag eleve oldott formában van jelen a készítményben. Ez azt jelenti, hogy kimarad két vagy három lépés, így annak felszívódása azonnal megkezdődhet a gyomorból.

A tabletták hatása rendszerint 60-90 perc után érzékelhetők. A lágy kapszulák esetében akár 10 perc után is érezhetjük a fájdalomcsillapító hatást.

Ha bármilyen kérdésünk van bizalommal forduljunk orvosunkhoz, gyógyszerészünkhöz. Ne felejtsük el, hogy a vény nélkül szedett gyógyszerek esetében mi magunk vagyunk a felelősek magunkért és hozzátartozóinkért, ezért körültekintően kell eljárnunk.

Támogatott tartalom
Haleon Hungary Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
2023. december 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink