Erős immunrendszer a téli hónapokban

CeDeZin - Erős immunrendszer a téli hónapokban

Kapcsolódó tünetek:

A nélkülözhetetlen és jól ismert C-vitamin 

A magyar családok házi patikájának egyik legtöbbet használt szereplője a C-vitamin. Számos élettani folyamatban szerepet játszik: hozzájárul a normál kollagénképződéshez, illetve ezen keresztül az erek, a fogíny, a fogak, a bőr és a porcok normál állapotának, valamint a normál csontozat fenntartásához. Egészséges szervezet, kiegyensúlyozott étrend és átlagos terhelés esetén a napi ajánlott mennyiség is elegendő (kb. 80 mg). Fokozott igénybevétel, pl. intenzív testmozgás során a szervezet C-vitamin szükséglete is megnő, 200 mg bevitele ajánlott.   

Ha az immunrendszernek extra kihívásokkal kell szembenéznie, akkor jól jön a plusz támogatás, mely egy bizonyos dózis felett csak étrend-kiegészítők formájában fedezhető. A C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők aktív alkotója ugyanaz az aszkorbinsav, amely a természetben is előfordul (pl. zöldségekben, gyümölcsökben). A narancs 100 grammonként átlagosan 50 mg C-vitamint tartalmaz. Egy megfázásos időszakban gyakran napi 500-1000 mg-ot is magunkhoz veszünk belőle étrend-kiegészítők formájában. Ha belegondolunk, ugyanezt a mennyiséget csak 1-2 kg narancs elfogyasztásával tudnánk fedezni.  

D-vitamin, a napfény vitamin 

A szürke borongós idő, és a korai sötétedés beköszöntével a köznyelvben gyakran „napfényvitaminnak” is emlegetett D-vitaminról egyre több szó esik. Sokan még mindig csak a csontozat egészségének megőrzése kapcsán gondolnak rá, pedig az immunrendszer megfelelő működésében betöltött szerepe ugyanilyen jelentős. Mindezeken túl számos egyéb funkcióval bír, hozzájárul: az egészséges izomfunkció, a normál fogazat fenntartásához, a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához és a vér normál kalciumszintjének fenntartásához. 

D-vitamin hiányra utalhatnak a gyorsan romló fogak, izomgörcsök és a csontok gyengülése (csontritkulás, nehezen gyógyuló törések). Ősztől tavaszig felnőtteknek napi 2000 NE (50 μg) D-vitamin bevitel ajánlott. Mivel ebben az időszakban a napfény nem biztosítja, ezért érdemes pótolni. 

Cink, az immunrendszer kapuőre 

Az immunrendszer tökéletes működéséhez nyomelemekre is szükségünk van. Ilyen például a cink, amelynek alapvető szerepe van a felső légúti fertőzésekkel szembeni védekezésben.  A légzőfelület lélegzetvétel során rengeteg kórokozóval találkozik. Az ott lévő sejtek fontos bástyái a védekezésnek, optimális esetben megakadályozzák a baktériumok és vírusok bejutását és szaporodását. Ezeket a folyamatokat cink-függő enzimek segítik. 

A cink hiánya nem jár egyedi tünetekkel: csökkenhet az étvágy, a szervezet ellenálló képessége, fokozott fáradékonyság léphet fel. Az ajánlott napi beviteli érték felnőtteknél 10 mg, ajánlott felső határértéke pedig 25 mg naponta. 

Miért slágertéma manapság a szelén? 

Kevesen tudják a szelénről, hogy jelentős szerepe van a vírusfertőzésekkel szembeni védekezésben. Az immunsejtek egy része a kórokozók ellen szabadgyök termeléssel védekezik. Sejtjeinket – azért, hogy maguk ne károsodjanak – antioxidáns hatású vitaminok (C-vitamin, E-vitamin), nyomelemek (réz, cink) és enzimek védik. A szelén speciális fehérjékbe, antioxidáns hatású enzimekbe épülve látja el ezt a feladatot. Mindez a légzőfelületet alkotó sejtek szerkezeti épségének megőrzése szempontjából is fontos funkció.  

A hideg téli hónapokban a kiegyensúlyozott, változatos étrend és az egészséges életmód mellett érdemes extrán tenni immunrendszerünk egészségéért. Bár korábban a C-vitamin került csak a figyelem középpontjába a vírusfertőzéses időszakokban, ma már sokan tisztában vannak azzal, hogy ennél összetettebben kell gondoskodni immunrendszerünkről. Ebben segít a Szent-Györgyi Albert Immunkomplex Cedezin Forte+Szelén hosszantartó hatású étrend-kiegészítő tabletta, mely nagy dózisú összetevőivel (1000 mg C-vitamin, 2000 NE D-vitamin, 20 mg cink, 100 µg szelén) komplex támogatást nyújt az immunrendszer számára.  

Támogatott tartalom. Goodwill Pharma Zrt. 
2022. december 31.

Kiemelt ajánlatunk