Ennyi mindenre jó a fokhagyma

2021. február 15.

Kapcsolódó tünetek:

hajhullás

Sokan inkább lemondanak a fokhagyma fogyasztásáról annak intenzív illata miatt. Ez azonban nagy hiba, ugyanis ez az egyik legegészségesebb zöldség. Cikkünkben sorra vesszük, milyen pozitív hatásai vannak.

Ennyi mindenre jó a fokhagyma

Ennyi mindenre jó a fokhagyma

A fokhagyma hatóanyagai

Annak ellenére, hogy a fokhagyma jótékony hatását több tényezőnek köszönhetjük, valamint, hogy a tudomány úgy véli, hogy egészségjavító hatása sok különböző hatóanyag interakciójából adódik össze, az alliint tartják az egyik legfontosabb hatóanyagnak. A fokhagyma felaprítása és pucolása következtében az alliin aminosavvá változik, melynek neve allicin. A fokhgymát elfogyasztva az allicin hatására megnő a vérben az antioxidánsok mennyisége, melyek képesek szembeszállni a szabad gyökök károsító hatásával. Ennek köszönhetően lelassul a szervezetünk öregedési folyamata. Lássuk, hogy milyen további hatásai vannak a fokhagymának.

A fokhagyma további jótékony hatásai

A fokhagyma erősíti az immunrendszerünket

A nyers fokhagyma úgy viselkedik, mint egy természetes antibiotikum, ugyanis megöli a baktériumokat, továbbá rengeteg antioxidánst juttat a szervezetünkbe. Egy amerikai kutatás szerint a fokhagyma a megfázások számát 63 százalékkal képes lecsökkenteni. Ha a megfázás első jeleit érezzük magunkon, akkor nyomjunk szét két gerezd fokhagymát, majd vegyük be ezeket egy pohár vízzel.

A fokhagyma erősíti a szív- és érrendszerünket

A fokhagyma a benne található másodlagos növényi anyagoknak köszönhetően kifejezetten jó hatással van a vérzsírra, így megakadályozhatja számos szívbetegség kialakulását. Ezen kívül a vérnyomást is képes csökkenteni.

A fokhagyma antioxidatív

A szervezetben található antioxidánsok képesek leküzdeni a szabad gyököket, melyek külső hatások – sugárzás, gyógyszerek, környezeti mérgek vagy stressz – következtében termelődnek. Ezek károsíthatják a sejteket, ami pedig különféle betegségek kialakulásához vezethet. Mivel a fokhagymában sok az antioxidáns, képes ezt megakadályozni.

A fokhagyma erősíti a csontokat

A fokhagyma sok B6- és C-vitamint, cinket és mangánt tartalmaz, melyeknek fontos szerepük van csontjaink egészségében, illetve megerősítik a kötőszöveteket.

A fokhagyma hatékonyan fellép a hajhullással szemben

Mivel a fokhagymának értágító hatása is van, javítja a fejbőr vérkeringését, ami pedig jótékonyan hat a hajunk növekedésére.

A fokhagyma antibakteriális

Az allicinnek és a különféle szulfidoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatása is van, így a fokhagyma például hatékonyan fellép az akné ellen.

A fokhagyma segít a bélrendszernek

A fokhagymának a benne található kénvegyületeknek hála fertőtlenítő hatása is van, így a belekben található parazitákkal szemben is hatásos, méghozzá anélkül, hogy károsítaná a hasznos bélbaktériumokat. Ezen kívül serkenti az emésztést.

A fokhagyma agyra gyakorolt hatása

A fokhagyma képes megvédeni az agysejteket a károsodástól. Ezt egy speciális szénhidrát származék, a FruArg magas koncentrációjának köszönhet. Ebből kifolyólag olyan időskori betegségek megelőzésénél is segíthet, mint például a demencia.