Mindent a tavaszi hajhullásról – és tippek ellene

Mindent a tavaszi hajhullásról – és tippek ellene

Kapcsolódó tünetek:

A legtöbb embernek sokkal több haja hullik ki tavasszal, mint az év másik időszakában. Ez egy teljesen normális jelenség, ami a legtöbb emlősnél megfigyelhető, csak az embernél kevésbé feltűnő. Okozója pedig nem más, mint az évszakok váltakozása, és az ennek következtében bekövetkező változások a hormonháztartásunkban. A hajunk egy állandó, aszinkron cikluson megy keresztül: megnő, pihen, kihullik, majd az egész elölről kezdődik. Ez a körforgás garantálja, hogy mindig elegendő hajunk legyen. Ennek a fázisnak a hossza minden embernél eltérő, két évtől akár hat évig is eltarthat. Ezzel magyarázható az is, hogy valakinek sokkal hosszabbra nő meg a haja, mint másnak. Amikor pedig a napsütés és az intenzív UV-sugárzás is megjelenik, akkor csökken a testünk metabolikus aktivitása, a sejtek pedig előbb elhalnak. Ezáltal lerövidül a hajunk növekedési fázisa, előbb indul el a pihenési fázis, ezáltal pedig előbb hullanak ki hajszálaink. Addig nincs ok az aggodalomra, amíg kevesebb hajunk hullik ki, mint amennyi nő. A tavaszi hajhullás egy másik okozója a meltonin nevű hormon lehet, ami befolyásolja az alvás-ébrenlét ritmusunkat. A téli időszakban nagyon sok melatonint termel a szervezetünk. Amikor azonban hosszabbodnak a napok, akkor csökken ezen hormon előállítása. Ez a változás pedig akár befolyásolhatja a hajnövekedést is. „Azt tudjuk, hogy a hajhagymákban melatonin receptorok vannak” – nyilatkozta egy német orvos, Dr. Andreas Finner. „Az azonban még nincs bizonyítva, hogy a hajgyökér valóban reagál-e erre a hormonra. A szezonális hajhullás kezelése nem szükséges, viszont ha a hajunk egyre vékonyabb lesz vagy nem nő vissza, akkor ajánlott egy orvos felkeresése. Ilyen esetben érdemes utánajárni, hogy elegendő vasat viszünk-e be a szervezetünkbe, továbbá a pajzsmirigy működését is célszerű kivizsgáltatni.” 10 tipp, hogyan ápoljuk a hajkoronánkat
  1. Sérült haj esetén használjunk lágy, visszazsírozó hatású sampont.
  2. A regeneráló hajpakolások, balzsamok vagy hajolajok használata is ajánlott.
  3. Hajmosáskor nem javasolt a forró víz használata, az ugyanis beindítja a zsírosodást.
  4. Hajmosás után óvatosan töröljük szárazra a hajunkat, ne dörzsöljük azt.
  5. Tavasszal és nyáron hanyagoljuk a hajszárító és a hajvasaló használatát.
  6. A hosszú hajat mindennap fésüljük át óvatosan. Javasolt a természetes anyagokból készült fésűk alkalmazása.
  7. Csak ritkán fogjuk össze hajunkat feszes hajgumival, ugyanis az megtöri a szálakat.
  8. Kerüljük a műszálas ruhákat, ágyneműket, szőnyegeket, melyektől feltöltődik a hajunk. Részesítsük előnyben a természetes anyagokból készült darabokat.
  9. Párásítsunk! Naponta kétszer-háromszor szellőztessünk, és szerezzünk be szobanövényeket, így mindig megfelelő lesz otthonunk páratartalma.
  10. A hajhullás hátterében vitaminhiány is állhat. Ha ezzel állunk szemben, szedjünk C- és B-vitamint, ginkgo bilobát, rezet, vasat és cinket.
2019. március 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek