Egzotikus helyen tölti a karácsonyt? Ezekre figyeljen!

Egzotikus helyen tölti a karácsonyt? Ezekre figyeljen!

1. Oltassuk be magunkat!

A külföldi utazás előtt hat héttel érdemes felkeresni az oltóközpontokat azoknak, akik a trópusi, az ázsiai vagy az afrikai országok valamelyikébe utaznak. Télen sokak által kedvelt úti cél Tunézia és Egyiptom. Mindkét ország közepesen, illetve erősen fertőzött hepatitis A és B vírussal, helyenként előfordul a hastífusz és a járványos gyermekbénulás is. A legnépszerűbb egzotikus célpontok – a Karib-térség, Dél-Amerika, Afrika, Indonézia és Ázsia dél-keleti része – esetében, ezeken a betegségeken túl még a maláriával és sárgalázzal is számolni kell. Afrika országaiban és a legtöbb trópusi országban gyakori a hastífusz előfordulása, amely a hepatitis A-hoz hasonló módon terjed. A trópusi betegségek többsége ellen létezik védőoltás, de malária ellen, ennek hiánya miatt, gyógyszeres kezeléssel lehet védekezni. Egyes készítményeket az utazás előtt egy héttel kell elkezdeni szedni, más gyógyszerek adagolását elég elkezdeni az indulást megelőző napon is.

Az oltóközpontban nem csak a különböző oltásokat adják be az utazóknak, hanem a célországról teljes körű egészségügyi, higiéniai felvilágosítást is adnak. Hazánkban 13 megyei oltóközpont működik és egy-két kivétellel a világon elérhető valamennyi oltóanyag rendelkezésre áll.

2. Utazás közben is figyeljünk oda magunkra!

A hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát, mivel általában igen kevés lehetőségünk adódik lábaink kinyújtására, tornáztatására. A lábak hajlított helyzete miatt a vénák megtörnek, emellett a mozgás, az izommunka pumpáló hatása is elmarad, ezek együtt a vér áramlásának lassulását okozzák, amely trombózis kialakulására hajlamosít. A hosszú utazások alatt jellemző a csökkent folyadékfogyasztás is, így a szervezet többé-kevésbé dehidrált állapotba kerül, ami még tovább súlyosbítja szervezetünk terhelését. Fokozottan figyeljünk oda a folyadékfogyasztásra! A repülőgépen álljunk fel időnként és sétáljunk, guggoljunk párat és tornáztassuk át lábainkat, hogy a keringés helyreállhasson!

3. Legyen nálunk útipatika!

Bárhová is induljon a család, az útipatikának érdemes az alábbiakat tartalmaznia:

  • Balesetek esetére kötszert, ragtapaszt, fertőtlenítőszert (például Betadine-t, ami jódot tartalmaz), égési sérülésekre fertőtlenítőt és hámosítót tartalmazó szert, spray vagy kenőcs formában (például Panthenolt), elasztikus pólyát, csipeszt, ollót.
  • Megfázásos tünetekre lázmérőt, lázcsillapító készítményt, torokfertőtlenítő pasztillát, gyógyteát (kamillát, csipkebogyót, bodzát), orrcseppet, köptetőt, köhögéscsillapítót, gyulladáscsökkentő tartalmú készítményt.
  • A fájdalomcsillapító készítmény is fontos része az útipatikának. Olyan gyógyszert érdemes vinni, amely többféle problémára (fejfájásra, torokfájásra, menstruációs fájdalmakra) is jó.
  • A hasmenés elleni szerek közül ajánlott a széntabletta, az orvosi agyag készítmények (például  Smecta ) illetve a különböző probiotikumok, amelyek segítenek a gyógyulási folyamat felgyorsításában és helyreállítják a bélflórát.
  • Néhány vitamint is érdemes betenni a táskába: C-vitamint immunrendszer erősítésre, B6 vitamint hányingerre, hányásra.
  • Készüljünk fel a rovarcsípésekre is Calcium pezsgőtablettával (az allergiás rohamok ellen), antihisztaminos készítményekkel és a csípés külsőleges kezelésére alkalmas spray-vel vagy krémmel (Fenistil kenőccsel).
  • Jó szolgálatot tesznek a fertőtlenítő kendők, fertőtlenítő spray-k, gyümölcsök fertőtlenítésére alkalmas tabletták is.
  • Ha útipatikát állítunk össze, kérjük gyógyszerészünk, vagy orvosunk segítségét, aki a célországnak megfelelően és egyénre szabottan tud tanácsot adni, mit érdemes még az általános szereken kívül magunkkal vinnünk.
2016. november 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink